Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook, Google şi alte companii din online sunt în centrul unui scandal privind informaţiile private.
Facebook, Google şi alte companii din online sunt în centrul unui scandal privind informaţiile private.

Facebook, Google, Microsoft şi Apple sunt doar patru nume mari implicate într-un scandal privind protecţia informaţiilor private. Cine a dezvăluit însă legăturile acestor giganţi cu FBI şi NSA?

Facebook, Google, Microsoft şi Apple au oferit, conform „The Guardian“, informaţii agenţiilor guvernamentale nord-americane. Asta în ciuda faptului că aceste companii neagă dovezile. Lista nu se reduce doar la aceste patru nume, ci mai sunt implicate cel puţin alte 5 companii. „The New York Times“ ştie cine a furnizat informaţiile pentru „The Guardian“, este un avocat şi blogger.

Află şi: Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

Glenn Greenwald întreţine din 2005 un blog pe care scrie despre mai multe abuzuri care se fac în domeniul supravegherii. De curând a primit informaţii despre programul PRISM în care se arată că sunt implicate companii ca Facebook, Google sau Apple şi le-a furnizat celor de la „The Guardian“ pentru care semnează uneori articole.

„NSA [una dintre agenţiile implicate în caz] este un fel de bijuterie a coroanei în securitate guvernamentală. Mă aştept ca cei de acolo să reacţioneze mai violent. [...] dar ceea ce am făcut este fix despre ce înseamnă Constituţia şi nu mă îngrijorează acest lucru“, le-a spus Greenwald celor de la NY Times.

Citeşte şi: Apple pierde pentru prima dată în faţa Samsung într-un caz legat de patente judecat în SUA

Greenwald este avocat de profesie, dar a devenit oarecum jurnalist în 2005 prin blogul său, apoi a semnat mai multe articole pentru Salon şi recent pentru „The Guardian“. Acum, informaţiile le-a primit de la un cititor al blogului său. Greenwald consideră că tocmai stilul său de scriere şi articolele sale, în care analizează toate detaliile, i-au dat cititorului încredere să-i furnizeze documentele.

Află şi: Google e instrumentul perfect pentru a afla informaţii confidenţiale, iar spionii NSA te învaţă cum trebuie folosit

Povestea pe scurt este că NSA a cerut de la Verizon toate înregistrările cu privire la apelurile făcute prin reţeaua sa Business Services, apoi s-a aflat de PRISM şi de faptul că Google, Facebook, Apple, Microsoft, Dropbox şi altele (fără Twitter) au oferit încă de acum câţiva ani informaţii guvernului american. Toate companiile au negat acest fapt prin comunicate oficiale.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook. 

Povestea completă a lui Greenwald este disponibilă pe site-ul „The New York Times“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite