FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii din SUA au fost urmăriţi direct prin site-urile preferate.
Cetăţenii din SUA au fost urmăriţi direct prin site-urile preferate.

Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.

Google, Facebook, Microsoft, Apple şi alte câteva companii au colaborat cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) în baza programului PRISM. Toate companiile au negat de curând acuzaţiile, spunând că nici măcar nu ştiau de acest program. Publicaţia „The Guardian“, citată de The Verge, oferă o nouă imagine cu modul în care NSA avea acces la informaţiile acestor companii.

Prezentarea programului PRISM prin care NSA a dorit acces la informaţiile giganţilor are 41 de slides şi se pare că sunt două moduri în care agenţia poate colecta colecta date. Toate acestea sub incidenţa prevederilor din FISA Amendments Act, secţiunea 702. 

FISA este acronimul pentru Foreign Intelligence Surveillance Act şi reprezintă o lege adoptată de SUA în 1978, amendatată în anii de până acum (reînnoită ultima dată în decembrie 2012), şi presupune fixarea cadrului în care supravegherea electronică este permis cu scopul contracarării ameninţărilor externe.

După cum se vede în imaginea de mai jos, Upstream se referă la colectarea de informaţii direct din infrastructura prin care acestea sunt transmise, cum ar fi cablurile de fibră optică. La PRISM NSA se referă la colectarea de informaţii direct din serverele acestor companii SUA, denumită „Furnizori americani de servicii“. Aici intră Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube şi Apple. Cea din urmă companie a acceptat abia în octombrie 2012 intrarea în program. Microsoft face asta din 2007.

Află şi despre: Cel mai recent instrument de spionaj al SUA: Boundless Informant

bloggerul Glenn Greenwald care semnează pentru „The Guardian“.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre companiile implicate în acest caz: 

Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor

Spionaj în SUA: NSA şi FBI au acces la datele private de la Google, Facebook, Apple şi Verizon. Giganţii neagă

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite