STUDIU Iată de ce femeile și bărbații percep diferit lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au găsit explicația pentru care bărbații sunt mai pasionați de jocurile pe calculator decât femeile
Cercetătorii au găsit explicația pentru care bărbații sunt mai pasionați de jocurile pe calculator decât femeile

Un studiu recent arată că bărbații percep mai bine detaliile fine ale obiectelor care se mișcă rapid, iar femeile disting mai bine culorile, scrie „The Telegraph".

Centrele vizuale ale creierului unui bărbat și al unei femei funcționează diferit, arată o cercetare apărută în publicația „Biology of Sex Differences". În cadrul studiului, realizat de oamenii de știință de la colegiile Hunter și Brooklyn și de la Universitatea City din New York, au fost testați elevi și studenți peste 16 ani, care nu sufereau de tulburări de percepere a culorilor și care vedeau perfect.

Rezultatele au arătat că femeile disting mai bine nuanțele culorilor, pe când bărbații au avut unele dificultăți, în special în centrul spectrului (albastru-verde) unde erau mai puțin capabili să facă deosebirea între culori. De exemplu, pentru un bărbat, un vas turcoaz a avut culoarea „un pic mai albastră". În schimb, atunci când s-au derulat imagini cu rapiditate, bărbații s-au adaptat mult mai repede și au perceput detaliile mai bine decât femeile.

Profesorul Israel Abramov, coordonatorul studiului, a explicat: „La fel ca și în cazul altor simțuri, cum ar fi auzul și sistemul olfactiv, există diferențe în ceea ce privește vederea între bărbați și femei".

Diferențele, înainte de naștere
Bărbații au cu 25% mai mulți neuroni în cortexul vizual decât femeile, această diferență existând chiar înainte de naștere: „Am ajuns la concluzia că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați către cortex în timpul embriogenezei, testosteronul joacă un rol important, ceea ce duce la o conectivitate diferită între bărbați și femei", explică autorul studiului.
Potrivit oamenilor de știință, aceste diferențe reprezintă o adaptare la faptul că bărbații și femeile efectuează sarcini diferite de milenii: în timp ce bărbații urmăreau la vânătoare animale în mișcare de la mare distanță, femeile trebuiau să distingă, de la mică distanță, diferența dintre plante și ierburi folosite drept hrană.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite