VIDEO Primele declaraţii ale lui Ionuţ Budişteanu, câştigătorul marelui premiu al competiţiei Intel ISEF. MIT va numi un asteroid după tânărul de 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Budişteanu, în momentul în care a aflat că câştigat premiul cel mare FOTO Intel/Captură Youtube
Ionuţ Budişteanu, în momentul în care a aflat că câştigat premiul cel mare FOTO Intel/Captură Youtube

Elevul român Ionuţ Budişteanu a caştigat premiul cel mare la cea mai amplă competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-18 mai în Phoenix, Arizona.

În vârstă de 19 ani, Ionuţ şi-a adjudecat cel mai important premiu al competiţiei, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 dolari. El a mai câştigat alte 4 premii în cadrul Intel ISEF, a căror valoare cumulată este de 14.000 dolari. În total, premiile câştigate de Ionuţ Budişteanu la ediţia de anul acesta a Intel ISEF se ridică la 89.000 de dolari.

Alături de  premiul Gordon E. Moore, Ionuţ a obţinut şi premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, secţiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science şi o excursie  de o săptămână la CERN, Geneva, oferită de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.

Reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunţat că a decis sa denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu, în calitate de câştigător al Intel ISEF 2013.

Sunt foarte fericit că am câştigat premiul cel mare la Intel ISEF anul acesta. Este cea mai importantă recunoaştere ştiinţifică pe care o poate primi un licean, la nivel mondial. Am visat mereu să câştig acest premiu, cel mai important din palmaresul meu”, a declarant Ionuţ.

Mă bucur să aduc acest premiu acasă, în România. Voi continua să lucrez la proiectele mele de cercetare şi să învăţ pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, între 12 şi 14 ore pe zi, la proiectele mele. Mă simt norocos că pot fructifica acest efort de timp şi resurse, câştigând premii. Sfatul meu pentru liceenii interesaţi de inteligenţa artificială şi care doresc să participe la Intel ISEF este să pună pasiune în ceea ce fac. Acesta este secretul meu, fac totul cu pasiune şi încerc mereu să mă autodepăşesc”, a mai spus el.

“Încă nu am decis unde îmi voi continua studiile universitare. Mă gândesc să rămân în România, unde, iată, sunt posibile performanţe în domeniul inteligenţei artificiale la fel ca în oricare altă ţară. Sunt conectat cu noutăţile din domeniu cu ajutorul computerului şi al Internetului. Astfel, am acces la cele mai noi proiecte, lucrări ştiinţifice, paradigme de programare. Cea mai mare satisfacţie o am când finalizez un proiect, când îl vad conturat. Când timpul îmi permite să mă relaxez, mă uit la documentare ştiinţifice. Mă consider un tânăr normal, foarte pasionat de ceea ce face, şi norocos pe deasupra”, a adaugat Ionuţ Budişteanu.

Cu drapelul în pumni

Când şi-a auzit numele strigat, Ionuţ a sărit din scaun cu drapelul în pumni. Vizibil emoţionat, tânărul de 19 ani s-a îndreptat spre scenă zâmbind extaziat. Pe podium, emoţiile nu au luat sfârşit. Ionuţ Budişteanu a ridicat trofeul, fluturând sub el tricolorul. 

Ionuţ plănuieşte să devină cercetător universitar, deoarece, consideră el, aceştia sunt oamenii care pot schimba lumea.

Maşină low-cost, fără şofer, proiectul câştigător

Lucrarea prezentată de Ionut Budişteanu la Intel ISEF 2013 s-a intitulat “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.

Întreaga solutie ar costa doar 4.000 de dolari şi ar adresa o problemă globală majoră, şi aume numărul crescut al accidentelor rutiere. Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. În anul 2004, numarul victimelor rezultate din accidente rutiere mortale a fost de 2.5 milioane, 87% din acidente fiind rezultatul unor erori umane. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici.

La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii, recompensate in total cu 10 premii.

În România, Ionuţ Budişteanu a participat la peste 130 de competiţii de ştiinţă şi inginerie.

“Suntem foarte mândri de Ionuţ şi îl felicităm pentru această performanţă extraordinară”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, responsabil cu programele educaţionale, Intel România. “Rezultatul lui este impresionant şi demonstrează lumii potenţialul României de a genera talente deosebite în domeniul IT. Este un exemplu pentru tinerii din întreaga lume”, a adăugat el.

Cel mai bun dintre 1.600 de elevi din întreaga lume

Intel ISEF a ajuns anul acesta la a 63-a ediţie (Intel este principalul organizator din 1997), premiile şi bursele oferite având valoarea totală de aproximativ 4 milioane dolari. Premiul Gordon E. Moore este cel mai important oferit în cadrul concursului, şi recunoaşte cel mai bun proiect dintre toate cele prezentate la cele 17 secţiuni ale competiţiei. Gordon Moore a co-fondat compania Intel în 1970, fiind preşedinte, Chief Executive Officer şi Chairman of the Board al companiei de-a lungul anilor. In prezent, se dedică sprijinirii activităţilor de cercetare şi dezvoltare în domeniul IT la nivel mondial, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Anul acesta, aproximativ 1.600 de tineri au fost selecţionaţi pentru a participa la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selecţionaţi din 433 de competiţii afiliate din peste 70 de ţări, regiuni şi teritorii. Pe lângă câştigătorii menţionaţi mai sus, peste alţi 500 de tineri au primit premii pentru proiectele lor inovatoare. Premiile au inclus 17 câştigători "Best of Category", care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite