Geniul  de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, marele câştigător al competiţiei Intel ISEF. Ionuţ Budişteanu a primit  75.000 de dolari pentru un proiect inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Budişteanu (centru) a luat premiul Gordon E. Moore la competiţia Intel ISEF FOTO Intel
Ionuţ Budişteanu (centru) a luat premiul Gordon E. Moore la competiţia Intel ISEF FOTO Intel

Un elev român a câştigat, vineri, marele premiu la competiţia internaţională de ştiinţă şi inginierie Intel ISEF. Vâlceanul Ionuţ Budişteanu a primit suma de 75.000 de dolari pentru invenţia sa – o maşină autonomă low-cost.

Competiţia Intel ISEF (International Science & Engineering Fair) a avut loc în Arizona, SUA, între 12 şi 17 mai. Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, a concurat cu alţi 1.600 de tineri pasionaţi de tehnologie din întreaga lume şi a reuşit să câştige premiul Gordon E. Moore (denumit după fondatorul Intel), în valoare de 75.000 de dolari.

Păzea, Google!

Proiectul prezentat de Ionuţ Budişteanu juriului competiţiei Intel ISEF este o maşină autonomă. Maşinile care se conduc singure nu mai sunt, de mult, de domeniul science-fiction. Google le testează de câţiva ani şi proiecte asemănătoare au început să apară  în toată lumea.

Totuşi, cei de la ISEF l-au premiat pe Budişteanu pentru faptul că realizarea maşinii autonome concepute de el costă numai 4.000 de dolari, spre deosebire de zecile de mii de dolari investite în proiectele marilor companii.

Proiectul lui, denumit “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”, combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere.
Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.

Ionuţ Budişteanu a găsit o cale pentru ca maşina sa să ţină cont de celelalte maşini. „Maşinile au o singură culoare. Cam 90% din ele au o singură culoare şi nu sunt prea multe culori. Astfel, programul le identifică şi apoi nu mai stă să separe fiecare detaliu. Le vede ca nişte blocuri şi ştie că sunt maşini“, a detaliat acesta procesul de observare a celorlalte maşini din trafic.

Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. Lucrarea lui aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţiri calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici.

Ionuţ este de părere că proiectul său vine în întâmpinarea unei mari probleme de nivel global. În 2004, accidentele rutiere au provocat peste 2,5 milioane de morţi şi 87% dintre accidente au avut loc din cauza şoferilor. 

diagrama masina autonoma

Ionuţ Budişteanu, geniul din Râmnicu Vâlcea

Ionuţ are 19 ani şi este elev al Grupului Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea, în clasa a XII-a. El are deja în palmares 90 de premii naţionale şi internaţionale.

Ionut munceşte şi 14 ore zilnic, nu se uită la televizor, singurele cărţi citite sunt cele tehnice şi nici măcar nu are telefon mobil. „Sunt doar un elev pasionat şi dedicat studiului, nu sunt un geniu şi toate romanele şi poeziile de dragoste eu le-am găsit în cărţile de informatică“, a declarat, pentru ziare.com, tânărul inventator.

De ce nu are telefon mobil? „Nu am telefon mobil deoarece stau în Râmnicu Vâlcea, într-un oraş cu o rată foarte mare de criminalitate informatică, este foarte uşor ca cineva să afle numărul meu de telefon şi după aceea să îmi propună să clonez carduri şi mai ştiu eu ce“, a explicat acesta. În schimb, are zeci de premii internaţionale, de la 16 ani este membru al Association for Computing Machinery din SUA, o asociaţie care numără peste 20.000 de membri, în special profesori universitari.

La ediţiile anterioare, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii. Anul trecut, Ionuţ Budişteanu a primit premii în valoare de 14.000 de dolari la Intel ISEF pentru o interfaţă care ajută nevăzătorii să vadă cu ajutorul limbii.

Mai mult, el a fost singurul participant din lume căruia „IEEE Foundation President's scholarship" i-a acordat, anul trecut, o bursă de 10.000 de dolari pe an, timp de patru ani, pe care o poate folosi la orice universitate americană.

"Este cea mai mare mândrie pentru noi, vâlcenii, această performanţă a lui Ionuţ. Ştiam că este un copil de excepţie, dar aseară când am văzut aplauzele primite eu am fost emoţionat. Este primul premiu câştigat de un român“, a , pentru Agerpres, profesorul Remus Grigorescu, inspectorul general al ISJ Vâlcea

El a fost felicitat şi de premierul Victor Ponta. ''Îl felicit pe Ionuţ Budişteanu, un tânăr excepţional din Râmnicu Vâlcea, care a câştigat Marele Premiu al celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF) - organizat de compania Intel în Arizona, SUA. România se mândreşte cu tine Ionuţ, felicitări!'', scrie Ponta pe pagina sa de Facebook.
 

Citeşte mai multe despre Ionuţ Budişteanu accesând linkurile de mai jos: 

VIDEO InfoMatrix 2013: totul despre maşina autonomă à la Google creată de un elev român din Râmnicu Vâlcea

Geniul informaticii din Vâlcea „loveşte“ din nou

Şase elevi români participă la cea mai mare competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel ISEF

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite