Un cercetător din Florida a doborât recordul pentru cea mai lungă şedere subacvatică: 74 de zile la 9 metri adâncime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor asociat la Universitatea South Florida din Statele Unite a doborât recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă petrecută sub apă. El a marcat sâmbătă cea de-a 74-a zi de şedere subacvatică, într-un hotel din Key Largo, relatează luni UPI, citată de Agerpres.

Denumită "Proiectul Neptun", aventura subacvatică a lui Joseph Dituri a debutat la 1 martie, fiind o misiune a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Resurselor Marine ce combină cercetarea şi conservarea oceanelor.

Sâmbătă, Dituri a doborât recordul mondial anterior de şedere sub apă, de 73 de zile, stabilit în 2014 de doi profesori din Tennessee. Dituri, în vârstă de 55 de ani, care predă inginerie biomedicală la Universitatea South Florida, vrea să îşi continue şederea subacvatică, în încercarea de a ajunge la 100 de zile.

Joseph Dituri FOTO Twitter
Joseph Dituri FOTO Twitter

Locuiește la peste 9 metri adâncime

Alături de creşterea nivelului de conştientizare asupra cercetării şi conservării mediului marin, "Proiectul Neptun" studiază efectele fiziologice şi psihologice ale compresiei asupra corpului uman. Dituri predă un curs de inginerie biomedicală online în timp ce locuieşte la peste nouă metri adâncime, într-un habitat de 30 de metri pătraţi din hotelul Jules' Undersea Lodge, situat în Key Largo, Florida.

A fost scufundător în cadrul U.S. Navy

Consiliul internaţional pentru medicină subacvatică (IBUM) sponsorizează misiunea lui Dituri în timpul căreia el îşi analizează zilnic parametri vitali. Cercetătorul îşi monitorizează starea de sănătate prin teste precum analize de sânge, ultrasunete sau electrocardiograme cu ajutorul altor oameni de ştiinţă, care i se alătură regulat sub apă.

El va testa, de asemenea, noi tehnologii, inclusiv un instrument de inteligenţă artificială menit să depisteze probleme de sănătate. Dituri a fost scufundător în cadrul U.S. Navy şi ulterior a studiat leziunile cerebrale la Universitatea South Florida.   

Scufundătorul care a întâlnit un rechin în Marea Neagră

Instructorul de scufundări Dragoş Popescu a avut şansa să surprindă în imagini un rechin în mediul său natural, în Marea Neagră, în zona epavelor de la Costineşti.

O româncă şi o austriacă au murit în 2022 atacate de rechini în staţiunea Hurghada, respectiv Sahl Hasheesh de la Marea Roşie din Egipt. 

Dar în Marea Neagră trăiesc doar rechini de talie mică, denumiţi „câini de mare“, care nu atacă oamenii, astfel că întâlnirea cu un astfel de peşte este considerată de cunoscători una norocoasă. 

Cu toate acestea, puţini sunt cei care se pot lăuda că au înotat alături de un rechin.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite