Vasul Montevideo Maru, torpilat în 1942 cu peste 1.000 de victime, găsit în largul Filipinelor

0
Publicat:

Epava unei nave japoneze torpilate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 1.000 de persoane la bord, majoritatea prizonieri australieni, a fost găsită în largul coastelor Filipinelor, a anunţat sâmbătă Silentworld Foundation, o societate de arheologie subacvatică, notează AFP.

FOTO Agerpres
FOTO Agerpres

Cargoul mixt Montevideo Maru a fost scufundat la 1 iulie 1942 de submarinul american USS Sturgeon, al cărui echipaj nu ştia că transporta prizonieri de război aliaţi spre insula chineză Hainan, ocupată de armata japoneză.

Potrivit Silentworld Foundation, aproximativ 1.060 de persoane de 14 naţionalităţi au murit, printre care 979 de australieni capturaţi în timpul bătăliei de la Rabaul, în Noua Guinee, dintre care cel puţin 850 de soldaţi.

Epava a fost găsită pe 18 aprilie la o adâncime de peste 4.000 de metri în Marea Chinei de Sud, la 110 kilometri de insula filipineză Luzon, după douăsprezece zile de cercetări folosind, în special, o dronă subacvatică echipată cu sonar.

A fost nevoie de mai mult de cinci ani pentru a planifica misiunea de găsire a navei, a cărei locaţie a rămas un mister timp de aproape 81 de ani, potrivit Silentworld Foundation.

"Locul de odihnă al sufletelor pierdute de pe Montevideo Maru a fost găsit în sfârşit", a declarat premierul australian Anthony Albanese într-comunicat dat publicităţii pe reţelele de socializare.

"Sperăm ca ştirile de astăzi să aducă o oarecare mângâiere celor apropiaţi care au aşteptat atât de mult", a adăugat el.

Acest naufragiu rămâne una dintre cele mai mari tragedii maritime din istoria Australiei.

"Descoperirea vasului Montevideo Maru închide un capitol teribil din istoria militară şi maritimă a Australiei", a declarat directorul Silentworld, John Mullen, care a desfăşurat cercetările cu compania olandeză Fugro, specializată în sondaje în marea liberă, şi cu armata australiană.

Silentworld Foundation a precizat că epava Montevideo Maru, care se află la o adâncime mai mare decât cea a Titanicului, nu va fi deranjată. Niciun obiect sau rămăşiţe umane nu vor fi aduse la suprafaţă, din respect pentru familiile victimelor.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite