Patru femei pentru planeta Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a ales opt noi astronauţi, dintre care patru femei, care vor ajunge în zone îndepărtate ale spaţiului sau pe asteroizi, cu ajutorul rachetelor americane.

NASA şi-a ales noii candidaţi pentru posturile de astronaut în misiunile viitoare, care vor ajunge poate pe asteroizi sau, de ce nu, pe Marte. Opt candidaţi au fost selectaţi, printre care se află şi patru femei, proporţia fiind cea mai mare din istorie. Anul acesta, NASA a avut de ales dintre 6.100 de candidaţi. Numărul este un record pentru agenţia americană, venit şi pe fondul unei popularităţi crescute de faptul că nu mai există zboruri în spaţiu cu rachetele proprii.

Cei opt astronauţi noi vor intra într-un program de pregătire, iar apoi se vor alătura celor 49 deja existenţi. Totul va începe în august, la Centrul Spaţial Johnson din Houston, Texas. Anunţul făcut de NASA, care a acceptat un număr egal de bărbaţi şi de femei vine după aniversarea a 50 de ani de la primul zbor în spaţiu al unei femei, dar şi la 30 de ani de la primul zbor în spaţiu al unei americance. Sally Ride a plecat în spaţiu pe 18 iunie 1983, la 32 de ani, fiind în continuare cel mai tânăr astronaut NASA care a plecat în misiune.

Patru femei, patru bărbaţi

NASA a selectat opt astronauţi cu vârste de peste 34 de ani, care nu vor putea să bată recordul lui Sally Ride. John Cassada, Victor Glover, Tyler Hague şi Andrew Morgan sunt cei patru bărbaţi selectaţi. Toţi cei patru vin cu un trecut în armata americană, dar şi cu un background tehnic, de care mulţi astronauţi au nevoie. De exemplu, John Cassada a înfiinţat Quantum Opus, o firmă care ajută cercetătorii ce studiază fizica cuantică. În plus, Andrew Morgan este doctor şi a fost pe câmpul de luptă drept medic de urgenţă.

Cele patru femei selectate sunt Christina Hammock (34 de ani), Nicole Mann (35 de ani), Anne McLain (34 de ani) şi Jessica Meir (35 de ani). Christina Hammock lucrează în Samoa Americană, la Admistraţia Oceanică şi Atmosferică, ce studiază problemele climei şi schimbările acesteia. Nicole Mann are gradul de maior în armata americană, la fel ca şi Anne McLain, care este pilot de elicopter. Jessica Meir a studiat la International Space University şi are un doctorat în oceanografie.

image

Revenirea rachetelor americane

Cei opt astronauţi vor mai avea de aşteptat până vor ajunge în spaţiu, mai ales că NASA nu mai are misiuni spaţiale atât de dese ca înainte, în lipsa unei rachete proprii. Agenţia americană se foloseşte de capsulele Soiuz pentru a face experimente pe Staţia Spaţială Internaţională, iar activităţile principale sunt făcute de roboţi autonomi, cum este cazul celor de pe Marte, Curiosity şi Opportunity.

Ultimii astronauţi selectaţi de NASA au absolivit în 2011, după doi ani de studii. Ei nu au zburat în spaţiu încă, primul urmând să fie Michael Hopkins în septembrie, când va pleca spre Staţia Spaţială Internaţională. Dar clasa cu numărul 21 de la NASA este mai specială, pentru că reprezintă revirimentul agenţiei americane, care speră să trimită oameni în spaţiu în curând, cu rachetele proprii.

Potrivit NASA, aceşti opt astronauţi vor avea ocazia să se ducă în primele călătorii pe asteroizi sau pe planeta Marte. De asemenea, NASA îi va folosi pentru a dezvolta strategia pentru planetele îndepărtate, în următorii 20 de ani.

Citeşte mai multe articole despre NASA

Primele femei care au ajuns în spaţiu şi influenţa lor asupra aviaţiei

Acum 50 de ani şi o zi, pe 16 iunie 1963, cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu. După ea au urmat alte 56 de alte femei, care au fost în misiuni dificile, dar şi-au dat şi viaţa din cauza unor accidente tragice.

Prima femeie care a ajuns în spaţiu, în urmă cu 50 de ani, a purtat şi prima emblemă de misiune spaţială

Cu 50 ani de urmă, pe 16 iunie 1963, cosmonautul Valentina Tereshkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu, în cadrul misiunii Uniunii Sovietice Vostok 6. De asemenea, ea a fost şi prima persoana care a purtat o emblemă pe costum, potrivit space.com.

Roverul Opportunity a descoperit dovada existenţei apei pe planeta Marte

Roverul marţian Opportunity, care studiază planeta roşie din 2004, a descoperit o rocă ce aduce clarificări asupra potenţialului planetei Marte de a susţine viaţa, prin existenţa apei.

VIDEO Cum să te razi pe cap în spaţiu

Să te razi în cap nu e un lucru foarte greu. Asta, dacă te afli pe Pământ. Astronautul Chris Cassidy de la NASA ne-a demonstrat cum se realizează aşa ceva atunci când eşti în spaţiu.

Misiunea către Marte, aproape imposibilă. Cele mai mari riscuri la care s-ar expune astronauţii

Specialiştii NASA susţin că astronauţii care ar dori să ajungă pe Marte s-ar supune unor riscuri uriaşe, potrivit The Independent.

Case pe Lună în 2020

Oamenii de ştiinţă care lucrează pentru companiile private ar putea locui pe Lună până la sfârşitul acestui deceniu, potrivit „Daily Mail“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite