Primele femei care au ajuns în spaţiu şi influenţa lor asupra aviaţiei
0Acum 50 de ani şi o zi, pe 16 iunie 1963, cosmonautul sovietic Valentina Tereshkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu. După ea au urmat alte 56 de alte femei, care au fost în misiuni dificile, dar şi-au dat şi viaţa din cauza unor accidente tragice.
Valentina Tereshkova a plecat în cadrul miisunii Vostok 6 şi a fost prima care a purtat o emblemă pe costum. Misiunea sovieticii a durat trei zile, iar nava a decolat în acelaşi timp cu Vostok 5. Ea a înconjurat planeta de 48 de ori înainte de a reveni pe Pământ.
A mai fost nevoia de încă 19 ani pentru ca încă o femeie să ajungă în spaţiu, iar după un an pleca şi prima femeie americană în spaţiu. Ce au făcut primele cinci femei astronaut în spaţiu?
Tereshkova a fost echipată cu o versiune pentru femei a costumului purtat de Yuti Gagarin, prin om care a ajuns în spaţiu. Costumul era croit special, având umerii conici, şoldurile mai nate şi deschizătură pentru gât mai îngustă. Pe exteriorul uniformei portocalii nu se găseau alte inscripţii în afară de literele chirilice „CCCP“. Sub stratul exterior, totuşi, Valentina a purtat o haină termică albastră şi pe umărul stâng se afla o emblemă brodată, prima de acest gen purtată vreodată. Aceasta înfăţişa un porumbel alb care căra o ramură de măslin şi care zbura spre nişte raze de soare aurii. Totuşi, Tereshkova a spus că peticul reprezenta un perscăruş. „Eu sunt Pescăruşul“, („Ya Chayka“), a spus ea de la bordul Vostok 6. Aceeaşi emblemă s-a regăsit şi pe costumul de antrenament şi pe cel de rezervă.
Citeşte mai mult despre prima femeie în spaţiu accesând acest link
Svetlana Saviţkaia - Uniunea Sovietică
A plecat în spaţiu pe 19 august 1982 şi a fost prima femeie care să meargă în afara atmoserei Terrei, în a doua misiune, pe 25 iulie 1984. Atunci, ea a fost trimisă către staţia spaţială Salyut 7.
Saviţkaia a mers în afara staţiei spaţiale timp de 3 ore şi 35 de minute şi a rămas singura femeie din rândul celor 57 de sovietici, apoi ruşi, care au mers în spaţiu.
Ea a fost pilot militar, care a testat avioanele create de sovietici. Din 1974 a stabilit 18 recorduri internaţionale la manşa avioanelor MiG şi trei recorduri la paraşutism în echipă. S-a retras în 1993, iar acum este membru în Duma de Stat, reprezentând Partidul Comunist.
Asteroidul 4118 Sveta este numit după ea.
Sally Ride - Statele Unite ale Americii
Ride a venit la NASA în 1979, la 32 de ani. A fost prima femeie din SUA care a ajuns pe orbita inferioară a Terrei, în 1983. Până în ziua de azi, Ride rămâne cel mai tânăr astronaut american care a ajuns în spaţiu.
Ride a ajuns la NASA în urma unui anunţ în ziar. 8.000 de persoane au aplicat pentru acel job. O femeie astronaut era un lucru rar, iar întrebările primite de ea au fost cel puţin ciudate, deoarece mulţi erau curioşi cum va fi afectată o femeie în spaţiu.
Pe 18 iunie 1983 ea a devenit prima femeie din SUA în spaţiu, la bordul navetei Challenger, împreună cu alţi patru colegi. Misiunea STS-7 a lansat doi sateliţi de comunicaţii şi a făcut mai multe experimente farmaceutice.
Al doilea său zbpr a fost în 1984, tot la bordul lui Challenger. Astfel, Ride a petrecut 343 de ore în spaţiu. Pe când se pregătea pentru al treilea zbor în spaţiu, dezastrul navetei Challenger s-a produs, iar astronautul american a fost numit în comisia de investigare a accidentului.
Ride a murit pe 23 iulie 2012, la 61 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.
Judith Resnik - Statele Unite ale Americii
Resnik a fost recrutată în 1978, iar primul său zbor a fost pe Discovery, din august până în septembrie 1984. A doua sa misiune a fost la bordul Challenger, în 1986, dar naveta a explodat la 73 de secunde după ce a plecat.
Resnik a fost prima americancă de origine iudaică ce a ajuns în spaţiu şi a doua persoană de religie iudaică ce a ajuns în spaţiu, după Boris Volinov.
Astronauta american a fost cunoscut în acele vremuri pentru modul cum îi stătea uriaşul păr creţ din cauza lipsei gravitaţiei şi pentru modul jucăuş în care se comporta, făcând tumbe ajutate de lipsa gravitaţiei.
Un crater lunar este numit Resnik în memoria ei.
Kathryn D. Sullivan - Statele Unite ale Americii
A fost prima femeie din SUA care a mers în spaţiu, în cadrul a trei misiuni.
Incursiunea ei în spaţiu a avut loc pe 11 octombrie 1984, la câteva luni după ce sovieticii reuşiseră acest lucru. Sullivan are 532 de ore în spaţiu.
În acest moment, fostul astronaut este subsecretar pentru comerţ în administraţia Obama, ocupându-se de probleme de mediu.