O civilizație extraterestră ar putea duce la extincția oamenilor pe Pământ. Ce îi îngrijorează pe cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă extratereștrii există, una dintre principalele preocupări este că aceștia ar putea fi mult mai avansați decât noi și mult mai puțin prietenoși. Oamenii de știință au tendința de a respinge această sugestie, susținând că este mult mai probabil ca viața extraterestră să fie primitivă și mai asemănătoare cu microbii bacterieni.

Extratereștrii ar putea să ne extermine destul de repede
Extratereștrii ar putea să ne extermine destul de repede FOTO Arhiva

Dar ce s-ar întâmpla dacă ar exista o lume care nu numai că are apă lichidă și oxigen, dar și mase de uscat care au apărut cu cinci miliarde de ani înainte de continentele de pe Pământ?

Cu un astfel de avans considerabil, un astronom crede că o astfel de planetă "ar putea găzdui o viață mai evoluată decât a noastră", ceea ce înseamnă că o astfel de civilizație ar avea probabil capacitatea de a ne anihila dacă ar dori.

Profesoara Jane Greaves de la Universitatea Cardiff a identificat cel puțin două astfel de lumi care ar putea exista în propria noastră galaxie, unde orbitează stele la 70 și 110 ani-lumină distanță.

"Aceste stele sunt mult mai vechi decât soarele (cu aproximativ 8 miliarde de ani mai vechi), ceea ce înseamnă că planetele au avut timp să devină mai puțin radioactive", a declarat ea pentru MailOnline.

"Astfel de planete (ipotetice) ar avea o vârstă în care cantitatea de rocă ce trebuie încălzită și căldura radioactivă disponibilă sunt într-un echilibru similar cu cel al Pământului când au apărut continentele", spune Greaves.

Ea a spus că cele două stele, numite HD 76932 și HD 201891, s-au născut în trecutul turbulent al galaxiei noastre, dar ar putea avea "biosfere mai avansate" decât propria noastră planetă.

Formarea continentelor se datorează tectonicii plăcilor, care implică mișcarea plăcilor de rocă ce plutesc deasupra interiorului topit al unei planete. Pe parcursul istoriei de 4,5 miliarde de ani a Pământului, masele de uscat s-au rupt, s-au deplasat și au fost împinse înapoi împreună. Acest lucru este rezultatul căldurii provenite din procesele radioactive din interiorul planetei care provoacă aceste plăci să se miște. Acea căldură provine din elemente radioactive precum uraniu-238, toriu-232 și potasiu-40 din nucleul Pământului, care emit energie pe măsură ce se descompun.

Cea mai apropiată astfel de exoplanetă stâncoasă confirmată până în prezent, în afara sistemului nostru solar, este HD 219134b, un Super Pământ care orbitează o stea de tip K la 21 de ani-lumină de Pământ. Cu toate acestea, nu există nicio sugestie că aceasta ar avea continente.

De ce nu ne-au vizitat încă extratereștrii?

Cu toate acestea, dacă planetele ipotetice despre care vorbește profesoara Greaves găzduiesc cu adevărat o viață mai avansată decât a noastră se pun întrebările cum ar arată aceste ființe și de ce nu ne-au vizitat încă?

Mulți astronomi cred că dacă viața extraterestră ar exista în altă formă decât una foarte primitivă, ființele ar semăna cu creaturile pe care le vedem în jurul nostru pe Pământ, cu membre, capete și corpuri. "Există o școală de gândire care spune că fizica simplă plus competiția pentru hrană și nevoia de a scăpa de prădători vor favoriza organisme cu planuri corporale similare cu cele care există pe Pământ", a declarat profesorul David Rothery, de la Open University.

El a adăugat: "Pe alte planete asemănătoare Pământului, unele au dezvoltat cu siguranță forme de viață complexe, dar este o enigmă cum ar arăta acestea."

Profesorul Simon Conway Morris, un paleontolog de la Universitatea Cambridge, a declarat de asemenea că pe orice exoplanetă asemănătoare Pământului ar trebui să evolueze prădători precum rechini, plante carnivore, mangrove și ciuperci, printre multe alte lucruri.

Extratereștrii ar putea să ne semene

Un alt studiu sugerează că, în realitate, extratereștrii ar putea fi mai asemănători cu noi decât ar crede unii. Cercetarea Universității Oxford indică faptul că viața ar fi potențial modelată de aceleași procese care au creat oamenii, cum ar fi selecția naturală, și că acești extratereștri ar putea chiar "să ne semene".

Un astrobiolog de la Universitatea Cambridge a spus că aceste creaturi extraterestre ar avea corpuri simetrice cu aripi, picioare sau înotătoare. De asemenea, acestea ar fi inteligente, ar avea un limbaj dezvoltat și posibil chiar tehnologie, crede el, și a adăugat chiar că oamenii ar putea să "bea un ceai cu un extraterestru" dacă am intra în contact cu aceștia.

În ceea ce privește motivul pentru care nu ne-au vizitat dacă există, este greu de răspuns. Având în vedere puterea pe care ar poseda-o dacă acești extratereștri sunt la fel de avansați pe cât cred unii experți, poate că este mai bine că ne-au evitat până acum.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Research Notes of the American Astronomical Society.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite