Articol publicitar

Kingston: în culisele oraşelor inteligente

0
0
orasul viitorului digitalizare

Lumea de mâine promite case inteligente, supravegheate şi coordonate de dispozitive smart, în oraşe inteligente, în care totul este interconectat, de la sistemele de taxe sau trafic, la reţelele de închiriat biciclete sau punctele de informare pentru turişti. Dacă, până nu demult, mâine era un termen vag, mai degrabă substitut pentru cândva, acum ar putea fi înţeles la propriu.

Specialiştii spun că am atins deja punctul de inflexiune, de la care tehnologia îşi va începe în mod vizibil procesul de transformare a societăţii. Tehnologiile viitorului sunt deja aici, urmând să fie doar perfecţionate şi inovate în următorii zece ani. Noile standarde 5G vor deschide drumul pentru dezvoltarea dispozitivelor inteligente IoT, anunţând noua decadă a expansiunii digitale, un proces modelat de Inteligenţa Artificială. Milioane de echipamente interconectate îşi vor adapta permanent performanţele, învăţând atât din modul în care sunt folosite, cât şi unele de la altele, pentru a îmbunătăţi viaţa utilizatorilor lor şi a societăţii. 

Ne îndreptăm către o lume hiperconectată, iar acest lucru este deja vizibil în vieţile noastre. Avem asistenţi personali sau alerte inteligente, camere de supraveghere smart sau termostate, într-un şir deja lung de dispozitive capabile să analizeze date. Deşi schimbările la nivel individual sunt spectaculoase, impactul real al noilor tehnologii va fi resimţit mai ales la nivel macro, în zonele industriale, infrastructuri critice sau agricultură”, spune Simon Besteman, CEO ISP Connect. 

De la asistenţa vocală pentru vârstnici sau sistemele inteligente de monitorizare a pacient-ului, până la oraşele smart hiper-conectate, expansiunea conectivităţii fără asistenţă umană îşi anunţă deja imensul potenţial. Criza sanitară a fost doar un catalizator al unei schimbări necesare, care, de altfel, era planificată de multă vreme. 

Tot mai multe domenii intră în noua eră a digitalizării, care este întâmpinată cu entuziasm şi la nivel individual. Până în anul 2025 se estimează că vor fi peste 30 de miliarde de conexiuni IoT, adică, în medie, la nivel mondial, aproape patru dispozitive IoT pentru fiecare persoană. Acestea vor aduce diverse tipuri de beneficii individuale care, cumulate, ar putea aduce salturi calitative la nivelul societăţii. Dacă o persoană are la dispoziţie un instrument de eficientizare a sistemului de încălzire, îl va folosi pentru eficienţă economică. Când toţi oamenii vor putea face acelaşi lucru, ansamblurile rezidenţiale vor fi mai prietenoase cu mediul şi sustenabile. Ar putea să pară un trend cool dacă zece-douăzeci de oameni ar folosi vehicule electrice complet autonome. Dacă acestea ar deveni principal mod de transport, impactul ar putea fi semnificativ asupra decongestionării traficului sau asupra obiectivelor naţionale privind reducerea emisiilor. 

orasul viitorului digitalizare

Potenţialul tehnologiilor IoT de a rezolva probleme din lumea reală este infinit”, spun reprezentanţii companiei Kingston Technology, experţi în configurarea mediilor în care diverse tipuri de maşini şi dispozitive vor putea interacţiona fără a compromite confidenţialitatea, securitatea datelor şi siguranţa utilizatorului. Cu 32 de ani de experienţă pe pieţele internaţionale, Kingston configurează şi implementează soluţii, astfel încât centrele de date şi companiile să fie pregătite în faţa provocărilor şi a oportunităţilor venite o dată cu tehnologiile 5G, IoT şi edge computing. 

Toate marile oportunităţi vin cu cerinţe pe măsură, iar în acest caz există puncte sensibile la toate nivelurile, de la etică şi reglementare, la noile provocări aduse de multiplicarea riscurilor de securitate sau o nouă serie de standarde tehnologice, precum lăţimea de bandă sau modul de gestionare a datelor. Consilierea unui expert este, deci, extrem de importantă în acest moment de tranziţie, în care organizaţiile, publice sau private, testează ecosisteme digitale, în căutarea formulei ideale, perfect adaptate modului lor specific de funcţionare. 

Companiile pregătesc era interconectării

Pe măsură ce tot mai multe organizaţii acordă prioritate transformării digitale, adoptarea tehnologiei IoT intră într-o etapă accelerată de expansiune. Tot mai mulţi utilizatori, sisteme şi dispozitive sunt conectate în fiecare secundă la o gamă tot mai largă de reţele. 

Deşi a întârziat multe proiecte, criza sanitară a potenţat, de fapt, acest proces, în măsura în care a evidenţiat foarte clar necesitatea activării unor tehnologii care să ne permită să depăşim barierele spaţiale şi să realizăm sarcini, indiferent care este locul fizic în care ne aflăm”, spune Giuliano Liguori, reprezentant al sectorului public italian, membru al Consiliului de Management Club Italia (asociaţia italiană a managerilor în IT) şi cunoscut influencer şi Brand Ambasador al lumii tehnologice. 

Statisticile anului trecut tind să îi dea dreptate. În cursul anului 2020, experţii estimează că au intrat în reţele peste 31 de miliarde de dispozitive IoT, ceea ce înseamnă că în fiecare secundă1 sunt conectate 127 de noi dispozitive inteligente.

Lumea tehnologică anunţă saltul digital iminent, o schimbare comparabilă cu revoluţia industrială, cel puţin ca impact economic şi asupra stilurilor de viaţă. „IoT va aduce o revoluţie în agricultură, oferind tot felul de tipuri de senzori care să monitorizeze, la nivel micro, nivelurile de umiditate din sol, ceea ce va permite irigarea automată de înaltă precizie şi, în consecinţă, reduceri semnificative ale consumului de apă, secundate de creşteri substanţiale ale productivităţii”, spune Simon Besteman, CEO ISP Connect. O serie de dispozitive portabile, cum ar fi biosenzorii, le permit profesioniştilor din domeniul sănătăţii să colecteze date, monitorizând de la distanţă pacienţii, astfel încât actul medical să fie posibil şi dincolo de zidurile fizice ale unei clinici. 

Port un ceas inteligent care îmi monitorizează permanent tensiunea arterială, inima şi eficienţa exerciţiilor fizice pentru arderea caloriilor. Acesta a fost un mare salt înainte în domeniul îngrijirii şi sănătăţii, pentru că oferă date valoroase, care pot fi prezentate medicului de familie, contribuind la stabilirea unei strategii adecvate de tratament”, spune şi analistul Neil Cattermull. 

Datele, o mină din care sunt extrase comori

Toate companiile lumii colectează cantităţi imense de date, deşi sunt necesare şi alte ingrediente pentru ca acestea să fie cu adevărat folositoare. Modul în care erau abordate până acum datele este greşit, spun specialiştii, care subliniază diferenţa dintre o cantitate de date brute şi fluxul de date prelucrate pe care îl oferă IoT, asigurând, astfel, o varietate de servicii pentru utilizatorii săi. IoT generează mase de date în proces, iar volumul acestora este în permanentă creştere. În 2020, fiecare persoană a generat 1,7 MB de date pe secundă. Până în 2025, se estimează că vom genera, la nivel mondial2, 463 de exabiţi de date în fiecare zi. 

orasul viitorului digitalizare

Multe dintre aceste informaţii ar putea ajunge un simplu deşeu digital inert. Nimeni nu va obţine din ele nimic. Din această perspectivă, companiile care colectează date au nevoie de tehnici eficiente de gestionare şi analiză a acestora pentru a putea atinge cel mai important obiectiv al întregii lor strategii: aşteptările clientului. Aflate într-un permanent proces de învăţare din combinarea acestor date, dispozitivele vor deveni din ce în ce mai inteligente şi mai capabile să transmită informaţii de calitate superioară, îmbunătăţind, astfel, procesul de luare a deciziilor. Pentru ca un astfel de trafic de date să fie posibil, tehnologia folosită de centrele de date trebuie să evolueze, sunt necesare servere mai rapide, utilizarea la scară largă a criptării hardware este o necesitate, la fel şi o capacitate de stocare optimizată sau o compresie mai eficientă. Tranziţia de la SCSI (SAS) către unităţile SSD (SSD) ar putea avea, de asemenea, un impact imens asupra eficienţei acestor sisteme.

 Security Today - https://securitytoday.com/Articles/2020/01/13/The-IoT-Rundown-for-2020.aspx?Page=2

2 Tech Jury - https://techjury.net/blog/how-much-data-is-created-every-day/#gref

Securitatea cibernetică, punctul critic al dezvoltării tehnologice

„O dată cu creşterea acoperirii 5G şi cu disponibilitatea din ce în ce mai mare pentru algoritmii sofisticaţi ai Inteligenţei Artificiale, vom vedea, probabil chiar începând de anul ăsta, o extindere a ariei de utilizare a tehnologiilor Edge Computing. Aceste tendinţe sunt impulsionate în primul rând de dezvoltarea unor noi modele de afaceri care vor antrena creşterea ofertei de servicii de calcul edge”, spune Giuliano Liguori. 

Având la dispoziţie o analiză a datelor aproape instantanee, la volume şi viteze la care niciun om nu ar putea spera vreodată, securitatea şi controlul (două domenii care merg mână în mână) devin o preocupare majoră a specialiştilor. “Principala mea îngrijorare este legată de control, deoarece aceste tehnologii ar putea fi folosite împotriva obiectivelor iniţiale pentru care au fost create. Trebuie să ne asigurăm că există o securitate robustă înainte de adoptarea în masă a principiilor IoT. Aceste teme ar trebui abordate astăzi, astfel încât discuţia să nu rămână un simplu plan pentru viitor”, spune Neil Cattermull. 

Suntem pregătiţi pentru IoT?

Poate că nici nu înţelegem deocamdată pe deplin adevăratul potenţial al tehnologiei. „Majoritatea echipamentelor noi sunt dispozitive conectate. Noi, însă, nu suntem tocmai pregătiţi deocamdată pentru un management complet autonom. Noile infrastructuri valorifică din plin tehnologiile actuale. Vedem, de exemplu la Crossrail din Londra, uimitoarele tehnologii IoT în funcţiune, dar totuşi compania semnalează încă întârzieri şi depăşiri de costuri”, spune Rafael Bloom, expert în marketing şi comunicare tehnologică. Suntem pregătiţi pentru IoT? Potrivit unui studiu comandat de Cisco3, 75% din proiectele IoT nu sunt, în cele din urmă, de succes. Cisco a chestionat factori de decizie din lumea IT sau din comunitatea de afaceri din Statele Unite, Marea Britanie şi India, încercând să exploreze o varietate de industrii: de la producţie, la administraţie locală, comerţ cu amănuntul, ospitalitate, sport, energie, transport şi sănătate, printre multe altele. Toţi respondenţii au fost implicaţi în strategiile de implementare a iniţiativelor IoT în organizaţiile lor. Subiecţii chestionaţi au subliniat, printre altele, şi faptul că implementarea acestor noi sisteme reprezintă un efort semnificativ pentru o organizaţie. Nu merg singure! 60% dintre cei chestionaţi spun că iniţiativele IoT arată adesea bine pe hârtie, dar se dovedesc mult mai dificile în momentul implementării. Enumerând cele mai importante cinci provocări pe care le-au întâmpinat în acest proces, aceştia au menţionat timpul până la finalizare, probleme pe care le ridică lipsa de competenţă a personalului intern, calitatea datelor, integrarea între echipe şi depăşirile de buget. 

Studiul relevă faptul că organizaţiile care au avut succes în aceste demersuri au implicat, în fiecare dintre etapele de implementare, ecosistemul partenerilor specializaţi, ceea ce înseamnă că aliaţii puternici şi competenţi, implicaţi pe tot parcursul procesului, pot netezi curba de învăţare. Kingston Technology este, fără îndoială, un partener de elită în aventura digitalizării. Anticipând tendinţele generale, Kingston a dezvoltat soluţii de memorie şi stocare adaptate, pentru a gestiona volumul, viteza cu care vor fi transmise datele şi pentru a face faţă cerinţelor extraordinare aduse de noile tehnologii edge computing. Pentru dezvoltatori, produsele Kingston cu memorie încorporată, precum eMMC şi DRAM, sunt ideale pentru simplificarea designului interfeţelor, în procesul de calificare sau, în general, pentru ca organizaţiile să îşi îndeplinească mai rapid şi mai sigur obiectivele de inovare IoT. Componentele ePOP şi eMCP sunt ideale pentru sistemele care se supun unor restricţii de spaţiu, precum smartphone-uri, tablete, device-uri portabile sau alte dispozitive IoT, în timp ce cardurile SDCIT de nivel industrial sunt proiectate pentru condiţii extreme şi capabile să îndeplinească cerinţele complexe ale unui oraş inteligent. 

3 CTE Mag - https://www.ctemag.com/news/industry-news/cisco-survey-almost-75-iot-projects-are-failing  

Mai multe - Știință

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite