Video Capsula Boeing Starliner a revenit pe Pământ. Astronauții au rămas în spațiu

0
Publicat:

Capsula spațială Boeing Starliner și-a încheiat călătoria în spațiu și a revenit pe Pământ, însă la bordul său nu se aflau și cei doi astronauți cu care a plecat. Aceștia au rămas pe Stația Spațială Internațională, conform BBC. 

Boeing Starliner
Boeing Starliner a revenit pe Pământ. FOTO NASA (Arhivă)

Starliner a întâmpinat probleme tehnice după ce a fost lansată avându-i la bord pe astronauții Butch Wilmore și Suni Williams. Astfel, NASA a considerat capsula ca fiind insuficient de sigură pentru a-i transporta pe astronauți acasă. 

Ei urmează să revină la bordul unei nave Space X Crew Dragon, însă nu înainte de luna februarie. Astfel, șederea de opt zile pe Stația Spațială Internațională s-a transformat în una de opt luni. 

După revenirea capsulei Starliner, un purtător de cuvânt al NASA a susținut că este mulțumit de aterizarea reușită, dar că și-ar fi dorit ca totul să se fi desfășurat conform planului. 

Călătoria de revenire a durat șase ore. După ce a reintrat în atmosfera terestră, au fost folosite parașute pentru a încetini coborârea la portul spațial White Sands din New Mexico, sâmbătă. 

„Înțeleg acum importanța de a merge mai departe”

Conform NASA, cei doi astronauți sunt bine dispuși și vorbesc regulat cu familiile lor. 

Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, a spus că cei doi astronauți sunt foarte dedicați muncii lor. 

Ei înțeleg acum importanța de a merge mai departe și... de a aduce vehiculul înapoi în siguranță”. 

A fost primul zbor de test al navei spațiale Starliner de la Boeing cu astronauți la bord. Cu toate acestea, capsula a avut probleme la scurt timp după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, pe 5 iunie. 

Aceasta a înregistrat scurgeri de heliu, care împinge combustibilul în sistemul de propulsie, iar câteva dintre propulsoarele sale nu au funcționat corespunzător. 

Inginerii de la Boeing și NASA au încercat timp de luni de zile să înțeleagă problemele tehnice, însă, la sfârșitul lunii august, agenția spațială americană a decis că Starliner nu era suficient de sigură pentru a-i aduce pe astronauți acasă. 

Planul de a folosi compania rivală SpaceX a adus cu sine o întârziere semnificativă a întoarcerii astronauților. Timpul suplimentar este necesar pentru ca SpaceX să poată lansa următorul său vehicul, a cărui lansare este programată pentru sfârșitul lunii septembrie. 

Acesta ar fi trebuit să aibă patru astronauți la bord, dar în schimb va călători cu doi. Rămâne suficient loc pentru ca Butch și Suni să li se alăture în vehiculul care va reveni pe Pământ la sfârșitul șederii sale planificate, în februarie anul viitor. 

Fără îndoială, problemele întâmpinate de Starliner au reprezentat o mare lovitură pentru Boeing, care se confruntă cu pierderi financiare în timp ce încearcă să îsi refacă reputatia în urma incidentelor recente din timpul zborurilor. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite