Întoarcerea astronauţilor de la Boeing Starliner a fost amânată din nou. Care este motivul

0
Publicat:

Cei doi astronauți aflați la bordul primei nave spațiale comerciale cu echipaj Boeing, numită Starliner, ar fi trebuit să revină din spațiu după 8-10 zile. Marţi, însă, întoarcerea lor pe Pământ a fost amânată pentru a doua oară.

Astronauţii Suni Williams (în prim-plan) şi Butch Wilmore. Foto NASA
Astronauţii Suni Williams (în prim-plan) şi Butch Wilmore. Foto NASA

Astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams au ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) pe 6 iunie, după o serie de întârzieri care au amânat lansarea primei nave spaţiale comerciale cu o lună.

Ei ar fi trebuit să rămână andocați în spațiu timp de opt până la 10 zile, potrivit unei declarații din 6 iunie a Boeing, dar, la 12 zile după ce echipajul a ajuns la ISS, compania a anunțat că întoarcerea lor la White Sands Space Harbor din New Mexico a fost amânată pentru 26 iunie, relatează BusinessInsider.

Vineri, însă, compania aviatică a declarat că întoarcerea a fost amânată din nou, pentru a evalua problemele de la bord, și că acest lucru va permite echipajului să mai facă două plimbări spațiale.

Decizia de a amâna întoarcerea acasă a fost luată după ce au fost detectate defecţiuni la propulsoarele sistemului de control al reactoarelor navei spaţiale, cauzate de cinci scurgeri de heliu.

„Managerii misiunii evaluează viitoarele oportunități de întoarcere după cele două ieșiri în spațiu planificate de stație luni, 24 iunie, și marți, 2 iulie”, a precizat Boeing în declarația sa, fără a preciza o nouă dată pentru întoarcerea astronauţilor.

 „Nu ne grăbim și urmăm procesul standard de gestionare a misiunii”, a explicat Steve Stich, managerul programului NASA Commercial Crew, spunând, de asemenea, că echipajul „nu este presat de timp pentru a părăsi stația”, deoarece există „o mulțime de provizii pe SSI”.

Pentru Butch Wilmore și Suni Williams călătoria către ISS nu este experienţă în spațiu. Suni Williams, selectat ca astronaut de NASA în 1998, a petrecut în total 322 de zile în spațiu înainte de proiectul Starliner. Iar Butch Wilmore, care este astronaut NASA din 2000, a petrecut 178 de zile în spațiu înainte de această misiune.

Problemele Boeing cu flota sunt mai vechi

Boeing și SpaceX au fost cele două companii americane selectate de NASA în 2014 pentru a explora transportul spațial comercial.

Starliner este prima misiune în care Boeing lansează o navă spațială cu echipaj, în încercarea de a intra pe piața zborurilor spațiale comerciale cu echipaj uman. Însă compania se află oricum în urma SpaceX a lui Elon Musk, care trimite astronauți în spațiu din 2020.

Înaintea lansării navei Starliner, Musk a declarat în luna mai, în cadrul unei emisiuni, că Boeing a fost împovărat de „prea mulți manageri non-tehnici”.

Boeing nu are, însă, probleme doar cu nava spaţială Starliner, ci şi pe Pământ, unde compania a fost, de asemenea, afectată în ultimele luni de scandalurile în care a fost acuzată că, pentru a face economii, a sacrificat siguranţa zborurilor sale. În ianuarie, un element de siguranţă de ușă s-a desprins de pe un avion Boeing 737 aflat la aproape 5.000 metri înălţime, provocând o gaură imensă în avion.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite