NASA: Inelele lui Saturn vor dispărea în doar câteva luni. Fenomen rar și un spectacol fascinant

0
Publicat:

Inelele lui Saturn vor dispărea complet din peisaj în doar șase luni și vor rămâne invizibile pentru câteva luni după aceea, potrivit NASA. Acest fenomen va avea loc din cauza înclinației unice din axa planetei Saturn.

Inel Saturn FOTO: Nasa
Inel Saturn FOTO: Nasa

Agenția spațială a dezvăluit anul trecut că privitorii de stele mai au timp până în 2025 să vadă structurile iconice înainte ca Saturn să se încline spre Pământ, transformând inelele vaste într-o linie aproape invizibilă, scrie dailymail.

Dar o prognoză actualizată a sugerat că inelele vor deveni invizibile începând cu 23 martie. Fenomenul cosmic nu este un semn de dezastru, ci se datorează orbitei lui Saturn în jurul Soarelui și înclinării sale axiale unice. 

În martie 2025, Pământul și Saturn se vor alinia în așa fel încât privitorii care folosesc telescoape vor putea vedea inelele lui Saturn de pe margine, creând iluzia că acestea au dispărut complet.

Inelele vor reveni treptat la vedere înainte de a dispărea din nou în noiembrie 2025.

Astronomii observă de secole invizibilitatea periodică a inelelor, deoarece evenimentul are loc la fiecare 13 până la 16 ani.

Potrivit publicației citate, ultima dată când inelele lui Saturn au dispărut din vizorul Pământului a fost în 2009. De data aceasta, se preconizează că vor dispărea în martie 2025.

„Aceasta va fi probabil ultima dată când vom putea vedea acest act de dispariție cel puțin până în 2027 sau 2028,” a spus Jonti Horner, profesor de astrofizică la University of Southern Queensland.

Cum explică fenomenul oamenii de știință

Acest fenomen rar nu este doar un spectacol fascinant pentru privitorii de stele, ci și o oportunitate importantă de învățare pentru oamenii de știință.

De-a lungul istoriei, astronomii au descoperit cel puțin 13 dintre cele 148 de sateliți ai lui Saturn în timpul traversării planului inelar, inclusiv faimoasele Titan, Enceladus și Mimas.

În timpul unei treceri prin planul inelelor în 1966, astronomii au văzut pentru prima dată inelul cel mai îndepărtat al lui Saturn, cunoscut acum sub numele de „inelul E”.

Acest inel nu este la fel de plat sau definit ca celelalte șase inele ale planetei. NASA îl descrie ca fiind „o gogoașă slabă, subțire, care înconjoară Saturn”.

Inelele lui Saturn par invizibile atunci când Pământul traversează „planul inelelor” planetei - orice regiune a spațiului care este în linie cu inelele lui Saturn.

Din acest unghi, „ele reflectă foarte puțină lumină și sunt foarte greu de văzut, ceea ce le face practic invizibile”, a declarat anterior pentru CBS News fizicianul și astronomul Vahe Peroomian, de la University of Southern California.

Inelele largi ale lui Saturn sunt formate din miliarde de bucăți de comete, asteroizi și sateliți sfărâmați care s-au destrămat înainte de a ajunge pe planetă din cauza gravitației lui Saturn.

Pe măsură ce Saturn își parcurge orbita de 29,4 ani în jurul Soarelui, se înclină la un unghi de 26,7 grade și, prin urmare, pare să se încline în sus și în jos, așa cum se vede de pe Pământ.

Când Saturn este înclinat în direcția opusă Pământului, îi vedem inelele de jos. Când planeta este înclinată spre Pământ, îi vedem inelele de sus.

Însă, la fiecare 13-16 ani, Pământul și Saturn se aliniază în așa fel încât ne permit să vedem inelele de pe margine. Inelele sunt enorme, se întind pe aproximativ 175.000 de mile și înconjoară întreaga planetă cu o lățime de 72.367 de mile.  Dar grosimea lor este mai mică decât lungimea unui teren de fotbal - ceea ce este extrem de puțin în comparație cu planeta însăși.

Conform NASA, dacă Saturn s-ar micșora până la dimensiunea unei mingi de baschet, atunci grosimea inelelor ar fi de aproximativ 1/250 din grosimea unui fir de păr uman. Acesta este motivul pentru care inelele par să dispară atunci când sunt privite pe margine.

În milioane de ani, însă, aceste structuri cosmice emblematice ar putea dispărea cu adevărat.

Studiile sugerează că inelele cad încet în interiorul planetei într-un proces cunoscut sub numele de „ploaie de inele”, parțial din cauza meteoroizilor care se izbesc de inele și împing bucăți din ele în atracția gravitațională a lui Saturn.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite