ADN-ul uman poate fi colectat din aer. Specialiștii în materie de confidențialitate sunt îngrijorați

0
Publicat:

David Duffy, genetician în domeniul faunei sălbatice la Universitatea din Florida, voia să găsească o modalitate mai bună de a urmări bolile țestoaselor marine, însă a început să găsească ADN uman peste tot, relatează DNYUZ.

Cercetătorii care au folosit eADN au recuperat ADN uman.  Foto: Shutterstock (Arhivă)
Cercetătorii care au folosit eADN au recuperat ADN uman. Foto: Shutterstock (Arhivă)

În ultimii zece ani, cercetătorii din domeniul faunei sălbatice au perfecționat tehnicile de colectare a ADN-ului din mediul înconjurător sau eADN, ADN pe care toate ființele vii îl lasă în urmă. 

Un instrument puternic și ieftin pentru ecologiști, eADN-ul este peste tot: plutind în aer sau persistând în apă, zăpadă, miere și chiar în ceașca de ceai. Oamenii de știință au utilizat această metodă pentru a detecta speciile invazive, a urmări populațiile de animale sălbatice vulnerabile sau pentru a regăsi specii despre care se credea că au dispărut. 

Însă, în tot acest timp, cercetătorii care au folosit eADN au recuperat cantități mari de ADN uman. Ce s-ar întâmpla dacă cineva și-ar propune să colecteze eADN uman în mod intenționat? 

Noile tehnici de colectare a ADN-ului sunt „ca o jucărie" pentru agenții de aplicare a legii, afirmă Erin Murphy, profesor la Facultatea de Drept a Universității din New York, specializat în utilizarea noilor tehnologii în sistemul juridic penal. 

Poliția s-a grăbit să folosească instrumente nedovedite, cum ar fi utilizarea ADN-ului pentru a crea portrete-robot ale suspecților pe baza probabilităților

Acest lucru ar putea ridica dileme în ceea ce privește viața privată, mai ales pe măsură ce progresul tehnologic permite colectarea mai multor informații din eșantioane de eADN din ce în ce mai mici. 

David Duffy și colegii săi au utilizat o tehnologie accesibilă pentru a vedea cât de multe informații pot obține din ADN-ul uman colectat din mediul înconjurător, precum ar fi din aerul din interiorul unei clădiri. 

Rezultatele cercetării lor, publicate luni în revista Nature Ecology & Evolution, demonstrează că oamenii de știință pot obține informații medicale din fragmente minuscule de ADN uman care persistă în mediul înconjurător. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite