Separarea partenerilor de cuplu poate afecta sănătatea acestora: „Este un dezastru fizic si emoţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori partenerii divorţează crezând că viaţa lor se va schimba în bine. În majoritatea cazurilor, aceştia constată că, după destrămarea căsniciei, viaţa este mai grea decât şi-au imaginat, starea de sănătate suferind în urma acestei schimbări majore.

Numărul cuplurilor care aleg să se despartă din cauza neînţelegerilor, problemelor create de lipsuri financiare sau chiar infidelitate, a cunoscut în ultima perioadă o creştere semnificativă.

Din păcate, în urma unei astfel de schimbări, partenerii suferă schimbări semnificative ale stării de sănătate din cauza tristeţii. Şi, în timp ce ruperea relaţiei poate fi devastatore atat fizic cât si emoţional, un studiu revoluţionar arată că acesta provoacă consecinţele fizice care afectează în mare măsură femeile. Printre problemele de sănătate cauzate de un divorţ se numără:

Insomnie

Experţii spun că după un divorţ partenerii pot suferi de „insomnie secundară”. Gândurile se  învârt în jurul evenimentului ce creează tristeţe, şi se poate transforma într-o problemă pe termen lung, în cazul în care nu este tratată în mod corespunzător. Dacă vă confruntaţi cu insomnie (din orice motiv), cereţi sfatul medicului pentru a vă stabili un plan de tratament.

Scăderea sistemului imunitar

”Stresul este una dintre principalele probleme aduse de un divorţ,  având un mare impact asupra sănătăţii dumneavoastră. Sistemul imunitar este compromis, astfel încât organismul este expus la un risc ridicat de a se îmbolnăvi”, a spus Alexandra Williams, consilier în probleme  de familie.

Metabolismul

Divorţul poate fi vinovat pentru tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de zahăr în sânge, grăsime în jurul taliei, simptome care sunt cunoscute sub numele de sindrom metabolic, scrie prevention.com.

„Putem spune, în mod clar, că persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a avea un sindrom metabolic, şi vice-versa. Divorţul este un factor de risc cunoscut pentru depresie, în special la femei”, a declarat  Viola Vaccarino, MD, PhD, director al programului de cercetare a problemelor cardiovasculare de la Universitatea Emory din Atlanta.

Boli de inimă

Un divorţ  îţi poate „rupe” inima la propriu. Cercetările arată că separarea de partenerul de viaţă creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă cu 20%. În timp, ambii parteneri sunt expuşi riscului. Cercetatorii de la Universitatea din Utah spun că stresul şi sănătatea inimii afectează într-un procent mai ridicat persoanele de sex feminin.  

Creşteri în greutate

 „Durerea este o emoţie puternică. În cazul persoanelor care sunt recent divorţate, depresia poate duce la creşteri în greutate substanţiale”, spune Williams.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite