Metrosexualul, pe cale de dispariţie: care sunt noile „specii“ de masculi de la oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandroginul, una dintre cele patru „specii” de bărbaţi moderni, merge la sală şi foloseşte creme autobronzante FOTO: Daily Mail
Mandroginul, una dintre cele patru „specii” de bărbaţi moderni, merge la sală şi foloseşte creme autobronzante FOTO: Daily Mail

Bărbaţii zilelor noastre se îngrijesc de aspectul fizic mai mult decât oricând şi au devenit mai narcisişti decât femeile. Masculii secolului al XXI-lea nu mai sunt metrosexuali; ei au trecut la un alt nivel.

Metrosexualul, bărbatul îngrijit, cochet şi uşor narcisist al anilor '90, reprezentat de vedete precum David Beckham, este o specie pe cale de dispariţie. Masculii secolului al XXI-lea au trecut la un nou nivel. Dacă metrosexualii erau preocupaţi de vestimentaţie şi foloseau produse de îngrijire, bărbaţii moderni îşi doresc să aibă şi un corp foarte bine conturat, iar cosmetice care făceau parte până acum din „arsenalul“ feminin se regăsesc acum şi în dulapul lor.  

Un studiu realizat de Braun a identificat patru „specii“ noi de bărbaţi urbani, fiecare cu particularităţile sale, dar cu toţii preocupaţi excesiv de aspect.

Mandroginul merge zilnic la sala de fitness pentru că vrea să arate la fel de bine precum idolul lor, Cristiano Ronaldo. Din ritualurile de îngrijire, deloc puţine la număr, nu lipsesc epilarea tuturor zonelor cu păr de la gât în jos şi aplicarea de creme autobronzante. „Mandroginul este narcisist, merge la sală doar pentru el. Vrea să se uite în oglindă la sala de fitness şi să fie mulţumit, pentru că este mândru de el“, spune Lee Kynaston, specialist în îngrijire pentru publicaţia „The Telegraph“ şi unul dintre experţii consultaţi de Braun pentru acest studiu.

Mustăciosul fatal (foto), o altă specie de masculi urbani, este departe de hipsterul cu barbă. El este inspirat de Movember, o mişcare globală care încurajează bărbaţii să-şi lase mustaţă şi să se alăture luptei împotriva bolilor specific masculine, precum cancerul de prostată sau cel testicular. „Vedem tot mai des bărbaţi obişnuiţi care-şi lasă mustaţa să crească pentru a-şi redefini aspectul. Înainte, ei erau doar hisperi la costum, dar, odată ce David Beckham a fost văzut cu mustaţă, totul s-a schimbat“, spune Brendan Murdock, proprietarul frizeriilor britanice Murdock.

mandrogini

FOTO: Daily Mail

Tocilarul şic (foto) este programatorul care contribuie la revoluţia digitală a secolului al XXI-lea. Algoritmii şi aplicaţiile sunt subiectele lui preferate de conversaţie. „Înarmat“ cu cele mai noi gadgeturi (dar atent la raportul calitate-preţ), tocilarul şic nu are nimic în comun cu stilul lui Mark Zuckerberg, care poartă blugi şi hanorac. El reinventează stilul neîngrijit al tocilarului, aducându-i stil şi personalitate.

mandrogini

FOTO: Daily Mail

Remanticul (foto) este romanticul renăscut: bărbatul suav, sofisticat şi puternic ce dictează tendinţele în oraş. Salariul său este suficient de mare pentru a-i susţine extravaganţele la care a aspirat dintotdeauna. Maşinile de lux şi costumele croite pe comandă, antrenamentele intense la sala de fitness şi dietele fac parte din stilul de viaţă al acestei „specii“ de bărbat, care ar face orice pentru a demonstra că este cel mai bun.

mandrogini

FOTO: Daily Mail

De ce se efeminează bărbaţii

Masculii duri, cu trăsături aspre, nu mai sunt pe gustul femeilor din zilele noastre, iar asta pentru că „ele nu mai au nevoie de protecţie, au căpătat independenţă şi au devenit mai puternice decât în trecut. Femeile sunt interesate acum de bărbaţii îngrijiţi, eleganţi care pun preţ pe aspect. În concordanţă cu preferinţele sexului feminin, chiar şi fizionomia şi constituţia fizică a bărbaţilor s-au schimbat. Ele încep să semene mai mult cu cele ale femeilor“, crede psihologul Keren Rosner, din Bucureşti.

Kilogramele în plus, burtica şi părul de pe corp nu mai sunt astăzi obsesii strict feminine, pentru că şi bărbaţii sunt interesaţi să afişeze o imagine impecabilă. „Se ştie că bărbaţii au fost dintotdeauna mai narcisişti decât femeile. Ei sunt mai concentraţi pe sine şi tot mai interesaţi să-şi pună în evidenţă calităţile fizice şi să-şi ascundă defectele“, mai spune Keren Rosner.

Bărbatul cu păr pe piept sau pe picioare este o „specie“ pe cale de dispariţie. Majoritatea bărbaţilor cu vârste până în 24 de ani se epilează, potrivit unui sondaj citat de publicaţia „The telegraph“. Dacă obsesia pentru pilozitatea corporală se va menţine la acelaşi nivel, până în 2069, nu va mai exista niciun bărbat cu păr pe corp. „Femeile moderne nu mai asociază pilozitatea masculină cu virilitatea“, spune psihologul. Burt Reynolds, Sean Connery şi alţi bărbaţi fatali ai generaţiei trecute aveau păr pe piept, pe când idolii noii generaţii, precum Ronaldo sau Ryan Gosling, îşi arată piepturile „dezgolite“.

Citeşte şi:

Noul tip de bărbat: spornosexualii le iau faţa metrosexualilor

Bărbaţii au mai multe în comun cu femeile decât ar vrea să creadă

STUDIU Bărbaţii au început să „fure" din cosmeticele iubitelor

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite