Floarea națională despre care legenda spune că a apărut din sângele oștenilor. Ce pățesc cei care rup planta FOTO

0
Publicat:

Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa, care se găseşte numai la noi în țară. Zilele acestea, bujorii înfloriți din Grădina Botanică Galați oferă un spectacol de culoare și miresme.

Au înflorit Bujorii FOTO: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii
Au înflorit Bujorii FOTO: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

„Chiar dacă la meteo s-a anunțat vreme ploioasă, bujorii din Grădina Botanică Galați insistă să veniți să-i vedeți înfloriți ! Afară este încă  sore și o plimbare în mijlocul naturii este binevenit”, anunță reprezentanții Complexului Muzeal de Științele ale Naturii într-un mesaj însoțit de fotografii superbe cu bujorii înfloriți.

De ani de zile, Bujorul se sărbătorește într-o localitate din județul Galați. În fiecare an, în luna mai, la 70 de kilometri de orașul Galați, în comuna Băneasa, are loc la tradiţionala „Sărbătoarea Bujorului”.

Este o sărbătoare câmpenească, la Pădurea Breana-Roșcani. Zona se întinde pe o suprafaţă de totală 153 de hectare şi se află pe lista celor 200 de rezervaţii naturale aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. În zonă creşte bujorul românesc sălbatic, specie protejată de lege.

O legendă spune ca bujorii ar fi apărut din sângele moldovenilor căzuți în lupta de la Roșcani, de la 1574, când armata lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost învinsă de turci.

Înainte de Revoluţie, la monumentul voievodului Moldovei, Ioan Vodă Armeanul sau Ioan Vodă cel Cumplit, de pe dealul Roșcanilor, se organizau festivităţi cu elevi aduşi din tot judeţul Galaţi. În fiecare an, pe platoul statuii avea loc Sărbătoarea Bujorului, petrecere câmpenească la care se adunau toţi sătenii, dar şi mari şefii de partid. Evident, toate aceste parade şi serbări comuniste implicau ample acţiuni muncitoreşti de întreţinere a monumentului.

Bujorul mai este considerat simbol al prosperităţii şi luxului şi apare în mitologia greacă. Numele latin al plantei, „paeon”, vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă.

Bujorul românesc sărbătorit în comuna Băneasa FOTO: Primăria Băneasa
Bujorul românesc sărbătorit în comuna Băneasa FOTO: Primăria Băneasa

Se spune că, în perioada războiului Troian, Ares a fost rănit în lupta cu Diomede. Doctorul Paeon, pus de Zeus, l-a vindecat folosind un extract de plante şi lapte. Tot Paeon l-a vindecat cu ajutorul plantelor miraculoase pe Hades, rănit de o săgeată a lui Heracle. Zeii au comandat uciderea lui Paeon, iar Zeus ca să îl salveze l-a transformat într-o floare: paeon, bujorul de astăzi.

Românii au dezvoltat o serie de superstiţii despre floarea rară care i-a însoţit de-a lungul istoriei. Se spune că cei care rup florile de bujor vor fi atacaţi de ciocănitori. 

În 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite