Bujorul, floarea care a apărut din sângele moldovenilor căzuți în lupta de la Roșcani
0Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa, care se găseşte numai la noi în țară. Este cea mai veche floare din România și se sărbătorește într-o localitate din județul Galați.

În fiecare an, în luna mai, la 70 de kilometri de orașul Galați, în comuna Băneasa, are loc la tradiţionala „Sărbătoarea Bujorului”. Este o sărbătoare câmpenească, la Pădurea Breana-Roșcani. Zona se întinde pe o suprafaţă de totală 153 de hectare şi se află pe lista celor 200 de rezervaţii naturale aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. În zonă creşte bujorul românesc sălbatic, specie protejată de lege.
O legendă spune ca bujorii ar fi apărut din sângele moldovenilor căzuți în lupta de la Roșcani, de la 1574, când armata lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost învinsă de turci.
Înainte de Revoluţie, la monumentul voievodului Moldovei, Ioan Vodă Armeanul sau Ioan Vodă cel Cumplit, de pe dealul Roșcanilor, se organizau festivităţi cu elevi aduşi din tot judeţul Galaţi. În fiecare an, pe platoul statuii avea loc Sărbătoarea Bujorului, petrecere câmpenească la care se adunau toţi sătenii, dar şi mari şefii de partid. Evident, toate aceste parade şi serbări comuniste implicau ample acţiuni muncitoreşti de întreţinere a monumentului.

Totodată, bujorul este considerat simbol al prosperităţii şi luxului şi apare în mitologia greacă. Numele latin al plantei ”paeon” vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă.
Se spune că, în perioada războiului Troian, Ares a fost rănit în lupta cu Diomede. Doctorul Paeon, pus de Zeus, l-a vindecat folosind un extract de plante şi lapte. Tot Paeon l-a vindecat cu ajutorul plantelor miraculoase pe Hades, rănit de o săgeată a lui Heracle. Zeii au comandat uciderea lui Paeon, iar Zeus ca să îl salveze l-a transformat într-o floare: paeon, bujorul de astăzi.
Românii au dezvoltat o serie de superstiţii despre floarea rară care i-a însoţit de-a lungul istoriei. Se spune că cei care rup florile de bujor vor fi atacaţi de ciocănitori.

Bujorul a devenit oficial Floarea Națională a României
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 2022, legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României, la aproape o lună de când a trecut de Parlament.
Proiectul a trecut de Camera Deputaților la finalul lunii septembrie, când a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri.
„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice", prevede legea.
Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.