Festival național pentru bujori, floarea României. O cultivatoare din Argeș a dat ideea oficialităților
0O cultivatoare de bujori din Argeș a propus oficialităților din județ să organizeze un festival național al bujorilor - după modelul Simfoniei Lalelelor de la Pitești. Bujorul a fost declarat Floare Națională a României, în octombrie 2022.

În primăvara lui 2013, Iuliana Stanciu (47 de ani), care are de mulți ani o pasiune pentru flori, a mers la Simfonia Lalelelor din Pitești, cea mai mare expoziție florală din România. Acolo a întâlnit un importator de plante de la care a achiziționat mai mulți bulbi de bujor. La scurt timp, a plantat primele 500 de plante pe terenul pe care îl deține în comuna Suseni, la 10 kilometri de Pitești. În iunie 2013, după ce a revenit dintr-o scurtă vacanță cu copiii, a avut plăcuta surpriză să constate că jumătate dintre bujorii plantați înfloriseră.
„Noi vindem plante doar primăvara. Planta, adică rădăcină, tulpină și cel puțin o floare, pleacă primăvara. Eu o scot direct din câmp, iar clientul și-o pune în grădină. În luna mai, când începe înflorirea, deja se bucură de bujorul pe care și l-a dorit. Bujorul este o plantă perenă care cel puțin 30 de ani trebuie să rămână în curțile oamenilor. Udăm mai intensiv bujorii când începe procesul de înflorire, deoarece ei sunt iubitori de apă. Însă apa nu trebuie să băltească”, precizează Iuliana Stanciu.
Iuliana lucrează la o instituție publică din Argeș, iar timpul liber ce îi rămâne îl dedică celor trei copii ai săi și bujorilor.
În fiecare săptămână, de vineri după-amiaza, după ce termină programul, și până duminică seara, ea se ocupă de îngrijirea miilor de tufe pe care le are pe plantația de bujori de pe terenul de la Suseni, la 10 kilometri de Pitești, pe care cresc 20 soiuri de bujori, în total 5.000 de plante. „De vinerea, după ora 16, până duminică seara la ora 22 mă ocup de bujorii de la Suseni”, povestește femeia.
Bujorii sunt vânduți ulterior în Piața Ceair, cea mai mare piață din Pitești. Și vânzarea bujorilor se face tot de către familie, de Iuliana, mama sa sau de două dintre cele trei fete ale sale.
Prețul pentru un fir pornește de la 3 lei, putând ajunge până la 20 de lei pentru soiul galben.
Pentru cei care doresc să cumpere bujori pentru a îi planta, prețul pornește de la 70 de lei planta cu rădăcină, tulpină și cel puțin o floare. Bujorul alb parfumat, care înflorește foarte repede, poate avea și cinci flori per plantă.
Iuliana Stanciu are un sfat important pentru cei care plantează bujori. „După 10 ani de la plantarea unui bujor trebuie să divizezi planta pentru a își păstra numărul de boboci florali și a se dezvolta pe parcurs”, explică ea.
Bujorii, foarte căutați la nunți
După ce bujorii înfloresc, Iuliana Stanciu merge în fiecare dimineață, foarte devreme, la Suseni pentru a îi culege și a îi aduce în piață, unde sunt vânduți de către unul dintre membrii familiei.
„În acest an, am avut cumva noroc, dacă pot spune așa. Exact după ce bujorii au înflorit și trebuia să mergem în piață să îi vindem, s-a anunțat începerea grevei în învățământ. Și cum nu s-a făcut școală câteva săptămâni, fetele mele au putut merge în piață să vândă bujori. Fiind cerere mare, era nevoie de două persoane. Iar în acele săptămâni de grevă, fetele mele stăteau în piață de la 7 dimineața până seara la ora 21”, spune Iuliana Stanciu.

Pasionata cultivatoare de flori consideră că produsele locale trebuie promovate intens, indiferent că este vorba de bujori sau de alte produse din alte categorii.
Iuliana Stanciu muncește foarte mult pentru a le asigura un viitor copiilor.
„Eu investesc în flori și în copiii mei. Cultivarea și creșterea bujorilor este o activitate nobilă în opinia mea”, mărturisește femeia.
În ultima vreme, bujorii au început să fie foarte căutați în perioadele în care se organizează nunți.
Cultivatoarea de bujori iubește atât de mult această floare, declarată oficial Floarea Națională a României din octombrie 2022, și-ar dori să organizeze din 2024 un Festival Național al Bujorului la Pitești.
Dorința sa a fost transpusă într-un proiect de hotărâre de mai mulți consilieri locali din Pitești. Iar dacă proiectul de hotărâre va primi votul Consiliului Local, de anul viitor Piteștiul ar putea avea alături de Simfonia Lalelelor un alt eveniment major dedicat unei flori speciale.