Cum să te îmbraci în straturi. Ponturi ca să-ți fie cald, ce haine să nu pui pe tine când e frig afară

0
0

O vestimentație confortabilă, dar în același timp călduroasă în zilele friguroase, este cea mai potrivită alegere. Există câteva ponturi care te ajută să alegi cele mai inspirate haine.

Alegerea hainelor pe vreme friguroasă, deosebit d eimportantă FOTO Shutterstock
Alegerea hainelor pe vreme friguroasă, deosebit d eimportantă FOTO Shutterstock

Dacă pleci într-o drumeție, de exemplu, regula celor trei straturi este de mare ajutor, iar în situații extreme ți-ar putea salva viața. Este important să nu fie trecute cu vederea considerente cheie, cum ar fi nivelul de efort și metabolismul personal. Când ai hainele potrivite pe tine pe vreme friguroasă, nu simți disconfort. Nu toți știu, însă, cu ce să se îmbrace.

În situația în care porți haine prea groase și nepotrivite, încercând să eviți hipotermia, te vei încinge prea tare, vei transpira și vei simți un mare disconfort. Dacă  hainele sunt mult prea subțiri, sperând să nu transpiri, ai putea îngheța de frig.

Termostatul tău cu tehnologie inteligentă

Trei sau chiar patru straturi de haine sunt recomandarea potrivită, scrie rei.com. Fiecare strat are rolul său. Primul îți oferă confortul de care ai nevoie, îți ține cald și îți păstrează pielea uscată. Al doilea are rolul de a-ți ține cald, iar cel de-al treilea strat te apără de vânt și umezeală. Astfel, când ieși în aer liber, arta straturilor devine termostatul tău cu tehnologie inteligentă.

Pentru activități în aer liber atunci când e frig, trebuie să cunoașteți funcția fiecărui strat: strat de bază (lenjerie de corp): elimină transpirația de pe piele, strat mijlociu (izolator): reține căldura corpului pentru a vă proteja de frig, stratul exterior: vă protejează de vânt și ploaie.

Ce pui direct pe piele

Hainele din stratul de bază îți oferă senzația de căldură și confort, în timp ce îți păstrează pielea uscată. Foarte important: stratul de bază se află în contact direct cu pielea ta, de aceea este esențial să te simți confortabil cu hainele pe care le porți astfel. Chiar dacă te simți confortabil în bumbac, evită-l.

"Dacă porți haine din bumbac și transpiri, ele se vor îmbiba de umezeală și-ți vor păstra pielea udă, fapt deosebit de periculos pentru sănătatea ta, în special toamna sau în sezonul rece. În condiții de răcoare sau frig este necesar stratul de bază(slipi, boxeri, sutien, tricou) pentru a vă menține pielea uscată", arată sursa menționată mai sus.

Acest lucru este esențial, deoarece vă ajută să nu vă fie frig sau, mai rău, să ajungeți la hipotermie. Aveți o gamă largă de opțiuni de țesături, inclusiv materiale sintetice, cum ar fi poliesterul și nailonul, sau fibre naturale.

De ce e importantă izolația

Stratul de izolație este principalul strat care asigură păstrarea unei temperaturi confortabile pentru corpul tău. Poți alege între un pulover de lână sau un polar, o jachetă de puf sau o jachetă sintetică.Polarul/puloverul de lână sunt călduroase, dar țin cald până se udă. Sunt ideale ca strat intermediar, nu ca strat de suprafață.O jachetă de puf este călduroasă dacă este purtată ca strat intermediar. Deoarece puful este întotdeauna în interiorul unui înveliș, jachetele de puf oferă și o anumită rezistență la apă și vânt. Dezavantajul pufului este că își pierde eficiența de izolare atunci când este umed. O jachetă sintetică este mai puțin călduroasă, se usucă mai repede și ține de cald și atunci când este udă.

Stratul exterior

o    Acest strat de haine are rolul de a te proteja de vânt, de ploaie și de ninsoare. El nu are neapărat rolul de a păstra căldura corpului în interior, ci de a funcționa ca un scut în fața intemperiilor. În general, ai la dispoziție două variante: jacheta softshell și jacheta hardshell. Prima este confortabilă, rezistentă, îți ține cald, dar nu impermeabilă. Cea de-a doua este rezistentă la vânt, impermeabilă, dar nu ține de cald. Practic toate sunt tratate cu un finisaj rezistent la apă (DWR) pentru a face ca apa să curgă și să se desprindă de țesătură. Stratul exterior este o piesă importantă pe vreme rea, deoarece dacă vântul și apa sunt lăsate să pătrundă în straturile interioare, imediat ți se face frig...

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri