Cele șase alimente pe care un cardiolog îți recomandă să nu le mănânci. Ce alternative propune

0
Publicat:

Șase alimente pe care un cardiolog din SUA le-a pus pe lista neagră. Alternativele mai sănătoase recomandate de medic.

Cipsurile, dulciurile procesate și uleiurile vegetale asociate unor riscuri. FOTO Shutterstock
Cipsurile, dulciurile procesate și uleiurile vegetale asociate unor riscuri. FOTO Shutterstock

Dr. Harmony Reynolds, cardiolog la NYU Langone, a declarat într-un videoclip TikTok pentru Everyday Health că pentru a-și menține inima sănătoasă evită alimente precum șunca și chipsurile de cartofi, scrie insider.com.

Medicul face o pledoarie pentru alimentele care te ajută să menții inima sănătoasă fără să fii nevoit să renunți la gustările care îți plac și face un apel pentru informare corectă.

O mulțime de recomandări pe care le facem se bazează pe dovezi limitate, ceea ce le lasă pacienților impresia că ne schimbăm des părerea", a spus specialistul.

Harmony Reynolds a explicat că, pe baza dovezilor disponibile, ea optează să evite anumite alimente și folosește strategii pentru a se bucura de anumite alimente mai puțin sănătoase,  consumându-le cu moderație.

Medicul spune că evită margarina și uleiul vegetal, deoarece studiile observaționale au indicat că sunt asociate cu o mortalitate cardiovasculară mai mare, deși nu este clar de ce, din moment ce nu pare să crească factorii de risc precum colesterolul.

Uleiul de măsline, alternativa bună

Uleiul de nucă de cocos este și el, în opinia specialistului, îngrijorător, deoarece este compus din grăsimi saturate.

Untul poate fi chiar o alternativă mai bună atunci când este folosit cu moderație”, spune Harmony Reynolds, care adaugă că, potrivit cercetărilor, uleiul de măsline este cea mai sănătoasă alegere.

Cardiologul a declarat, potrivit insider.com, că nu mănâncă chipsuri de cartofi și indică popcornul sau legumele proaspete drept alternative mai sănătoase pentru o gustare.

Medicul a mai explicat că mănâncă șuncă doar în situații excepționale, la ocazii speciale, întrucât carnea procesată este legată de un risc mai mare de boli grave.

Moderație, atunci când tentația nu-ți dă pace

Ultimul grup de alimente de care medicul spune că încearcă să se ferească este cel al deserturilor procesate, cum ar fi prăjiturile și gogoșile ambalate, din cauza faptului că sunt bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, care sunt legate de riscuri de diabet și boli de inimă. Fructele, iaurtul, ciocolata neagră și nucile ar putea fi dulciuri mai sănătoase, spune specialistul, potrivit sursei citate, care îndeamnă la moderație, atunci când tentația e mai mare decât argumentele împotriva alimentelor despre care știm că ne fac rău.

Farfuria ideală

Amintim că potrivit specialiștilor români în sănătate publică, aportul corect de alimente depinde de mai mulți factori, printre care vârsta și greutatea. 

Pentru adulți, o alimentație sănătoasă include următoarele: fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte și fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu porumb neprelucrat, mei, ovăz, grâu și orez brun). Cel puțin 400 g (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi, excluzând cartofii dulci și alte rădăcinoase cu amidon”, explică DSP Mehedinți.

Este bine de știut că există o serie de alimente sănătoase care stimulează saţietatea și ajută în lupta cu tentațiile culinare cu riscuri asociate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite