Cum înveți un câine să își facă nevoile afară. Plimbările frecvente și recompensele sunt de ajutor

0
Publicat:

Ieșirile frecvente cu câinii la plimbare și recompensele pe care aceștia le primesc atunci când își fac nevoile în aer liber sunt câteva trucuri folosite pentru obișnuirea animalelor de companie să se ușureze doar afară.

Ieșirile frecvente cu câinii în natură sunt recomandatede veterinari. Foto: Daniel Guță
Ieșirile frecvente cu câinii în natură sunt recomandatede veterinari. Foto: Daniel Guță

Antrenarea unui câine să își facă nevoile afară implică răbdare și disciplină, susțin medicii veterinari.

„Până când ajunge la vârsta de trei luni, câinele este foarte dificil de învățat să își facă nevoile în anumite locuri, deoarece în această perioadă el nu își poate controla vezica urinară”, spune medicul veterinar Răzvan Giurgiu din Hunedoara.

Din jurul vârstei de opt săptămâni, este necesară stabilirea unei rutine în programul animalului de companie. Programul câinelui trebuie să cuprindă anumite ore la care trebuie să mănânce, să se joace, să fie scos la plimbare.

Ieșirea cât mai regulată cu câinele în aer liber, cel puțin odată la două ore, începând de dimineața, imediat ce se trezește sau după ce a mâncat sau a băut apă îl poate ajuta să se dezvețe mai rapid de a-și face treburile în casă și să prefere natura pentru a se „ușura”.

Recompense pentru câini, bine venite

La început, spun medicii veterinari, poate fi ales un loc afară unde stăpânii câinelui să îl aducă în mod regulat pentru a-și face nevoile.

După ce animalul de companie s-a „ușurat” în acel loc, stăpânul său poate folosi anumite cuvinte prin care să îi indice că este zona de „toaletă” a patrupedului.

Recompensele cu bunătăți pentru câini, după ce animalul de companie își face nevoile afară, pot fi esențiale în deprinderea câinelui cu acest obicei.

Medicii veterinari recomandă proprietarilor de animale de companie să le hrănească după un program regulat, de două - trei ori pe zi. Alimentația la anumite ore crește probabilitatea ca patrupedul să simtă nevoia să „iasă la baie” într-un anumit interval.

Totuși, este nevoie de câteva luni, spun specialiștii, pentru ca animalul de companie să se deprindă cu noul obicei.

Pedepsirea câinelui îi poate dăuna

Una din măsurile pe care posesorii acestor animale de companie le poate lua pentru a reduce riscul ca animalele să aibă nevoie să se ușureze este ridicarea vasului de apă al câinelui înainte cu o oră – două de culcare.

Cei mai mulți câini pot sta circa șapte - opt ore fără a trebui scoși afară pentru a-și face nevoile. Totuși, în mod obișnuit, spun specialiștii, ei trebuie scoși de trei - cinci ori pe zi la plimbare.

După ce animalul de companie este obișnuit să se ușureze afară, stăpânii săi pot urmări semnele pe care acesta le arată atunci când simte nevoia să iasă: lătratul, ghemuitul, zgâriatul ușii, neliniștea, învârtitul se numără printre ele. Atunci el trebuie scos în cel mai scurt timp afară.

„Câinele nu trebuie pedepsit atunci când își face nevoie în casă, pentru că pedeapsa poate înrăutăți lucrurile. Se poate ajunge astfel ca animalul de companie să se teamă apoi să își facă nevoile în preajma stăpânului”, spune un veterinar din Hunedoara.

Pedepsirea câinelui prin ținerea acestuia cu nasul în locul din casă unde a urinat nu are niciun efect benefic asupra comportamentului său, susțin specialiștii. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite