Reguli pentru îmbăierea câinilor de companie. Sfaturile de care trebuie să țină cont iubitorii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La fel ca oamenii, câinii se murdăresc și au nevoie de igienă corporală. Îmbăierea lor este necesară, dar stăpânii animalelor trebuie să țină cont de câteva lucruri pentru a le asigura o îngrijire adecvată.

Îmbăierea câinilor trebuie făcută cu precauție. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Îmbăierea câinilor trebuie făcută cu precauție. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O îmbăiere nereușită poate crea traume animalelor de companie. Să fie opăriți cu apă fierbinte, să alunece și să se accidenteze în cadă, să își înfunde nările sau urechile cu apă, să primească șampon în ochi sunt doar câteva dintre motivele pentru care câinii pot ajunge să se teamă de băi.

Recomandările medicilor veterinari

Medicii veterinari le recomandă proprietarilor câinilor să fie precauți atunci când este vorba de îmbăierea acestora.

Rasa, sănătatea, modul de viață al câinelui trebuie luate în considerare înainte ca oamenii să decidă cât de des își pot îmbăia animalele.

Câinii sănătoși, cu blana scurtă, netedă și fără probleme dermatologice necesită rareori îmbăiere, susțin medicii veterinari. În cazul celor cu blana lungă, a câinilor activi care petrec mult timp afară, a unor rase cu pielea groasă, îmbăierea odată la patru – șase săptămâni este indicată, pentru eliminarea murdăriei.

Oamenii care nu sunt siguri de cât de des ar trebui să își îmbăieze câinii și cei ale căror animale de companie au diferite alergii sau probleme dermatologice sunt sfătuiți să solicite sfatul unor medici veterinari, cu privire la îngrijirea patrupedelor.

Animale de companie îmbăiate cât mai rar

Îmbăierea câinilor trebuie făcută cât mai rar, susțin medicii veterinari. Spălarea în exces duce la îndepărtarea uleiurilor naturale de care câinii au nevoie pentru o piele și un păr sănătoase, cauzând astfel uscarea blănii și mâncărimi ale pielii.

„Spălarea ajută la descâlcirea blănii, ca ei să poată fi toaletați mai ușor. Este necesară și în cazul unor patologii, ca dermatita, și a unor parazitoze. Dar este recomandabil ca îmbăierea câinilor să fie făcută cât mai rar, fiindcă băile în exces determină îndepărtarea stratului hidrolipidic, adică a sebumului de pe piele, și atunci pielea devine mai vulnerabilă în fața infecțiilor”, spune medicul veterinar Răzvan Giurgiu, din Hunedoara.

Unii specialiști recomandă celor care își îmbăiază câinii o dată pe lună să folosească șampoane sau balsamuri hidratante. „Șamponul pentru oameni nu este recomandat, dar pot fi folosite săpunul de casă făcut tradițional și chiar și unele soluții de spălat vase, cu PH neutru”, spune medicul veterinar Răzvan Giurgiu.

Îmbăierea câinelui, cu apă călduță

Spălarea se poate face într-o cadă, în care apa este amestecată cu șampon înainte de a fi introdus câinele. Un mod la fel de comun de a îmbăia animalul de companie este folosirea dușului. Utilizarea balsamului ajută la descâlcirea blănii câinelui, operațiune necesară și indicată pentru

„Oamenii trebuie să aibă grijă la spălarea feței câinilor. Acestora nu trebuie să le intre detergent în ochi sau urechi, iar urechile trebuie protejate și de apă. Conductul auditiv din urechi, sub forma literei L, face ca apa să stagneze și crește astfel riscul otitelor. Ochii pot fi protejat cu mâna în timpul spălării”, spune medicul veterinar din Hunedoara.

Apa trebuie să fie întotdeauna călduță, iar pentru că unii câini se feresc de ea, oamenii trebuie să le câștige încrederea, încercând să îi obișnuiască treptat cu apa.

„Dacă apa este rece, există riscul ca animalul să răcească ori, în cazul unor câini cu probleme cardiace, chiar al unui stop cardio-respirator. De asemenea, folosirea apei fierbinți poate duce la opărirea animalului. În privința orei, eu recomand ca animalele să fie îmbăiate seara”, spune Răzvan Giurgiu.

Periajul câinelui, după uscarea completă

Unii medici veterinari recomandă ca spălarea câinelui, mai ales a celor cu blană mare, să fie făcută cât mai devreme în timpul zilei, pentru ca această să se poată usca până la plimbarea de seară.

„Eu recomand îmbăierea seara pentru câinii familiilor care locuiesc în apartamente, iar apoi să fie ținuți la căldură”, spune medicul veterinar Răzvan Giurgiu.

Uscarea poate fi făcută cu feonul, cu păturica ori patrupedul poate fi lăsat să aibă grijă singur de propria sa blană udă. Unii medici veterinari nu recomandă folosirea șervețelelor umede pentru curățarea câinelui.

Este indicat, spun specialiștii, ca îmbăierea să fie precedată sau urmată de periajul câinelui, însă doar când blana este uscată complet.

Altfel, periajul părului ud poate fi destul de dureros. Această operațiune trebuie făcută în direcția creșterii părului. Nu trebuie aplicată o presiune mare pe animal, pentru a evita rănirea acestuia, dar mișcările ferme vor ajuta la îndepărtarea firelor de păr moarte.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite