Câinii pot suferi de depresie. Cum îți dai seama de problema animalului de companie și ce ai de făcut

0
Publicat:

Potrivit studiilor, creierul unui câine este similar cu cel al unui om, iar în anii 1980, dr. Nicholas Dodman, de la Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea Tufts a descoperit că patrupezii noștri iubiți pot experimenta inclusiv schimbările chimice și hormonale, care provoacă depresie și anxietate la oameni. Iată ce este de făcut pentru „cel mai bun prieten” necuvântător.

Câinii percep suferința la fel ca oamenii FOTO Arhivă
Câinii percep suferința la fel ca oamenii FOTO Arhivă

Din păcate, câinii nu pot vorbi sau comunica sentimentele lor interioare cu oamenii, așa că proprietarii ar trebui să vadă singuri semnele, notează NY Post

Semnele depresiei la câini

Multe simptome ale depresiei canine ar putea fi, de asemenea, legate de durerea cronică și sănătatea precară, așa că dacă observați că animalul dumneavoastră are mai multe simptome, atunci se impune o vizită la medicul veterinar, pentru a exclude mai întâi orice boală sau afecțiuni medicale subiacente.

Odată ce acestea sunt excluse, este posibil ca problema câinelui să fie depresia.

Stresul prin care un câine trece din cauza depresiei poate duce, în cele din urmă, la afecțiuni medicale, așa că este esențială căutarea unui tratament - fie că este comportamental sau medical - de îndată ce diagnosticul este clar.

Potrivit Veterinarians.org, simptomele depresiei la câini includ:

• Pierderea interesului pentru lucrurile care obișnuiau să-ți aducă bucurie câinelui tău

• Niveluri reduse de activitate și dorință de a juca

• Somn excesiv și lenevie

• Pierderea sau modificări ale apetitului

• Iritabilitate crescută

• Accidente nepotrivite în jurul casei

• Dispoziție scăzută și limbaj corporal trist

• Retragere socială

• Vocalizare redusă

• Urlete sau urlete necaracteristice (pot fi, de asemenea, semne de anxietate)

Cauzele depresiei la câini

Mai multe lucruri pot declanșa apariția depresiei câinelui.

Potrivit Veterinarians.org, depresia la câini este în mare parte legată de mediul înconjurător, dar poate avea legătură și cu bătrânețea.

Îmbătrânirea

Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, în mod obișnuit se confruntă cu o scădere a capacității lor de a funcționa așa cum obișnuiau, iar sănătatea mintală și funcționalitatea creierului îmbătrânesc, de asemenea, odată cu corpul lor.

Sindromul de disfuncție cognitivă canină (CCD) este o afecțiune legată de îmbătrânirea creierului unui câine - care a fost comparată cu demența sau Alzheimer la oameni - în care câinele experimentează un declin cognitiv, potrivit PetMD.

Odată cu scăderea inevitabilă a calității vieții lor, prietenii noștri blănoși pot ajunge să se confrunte cu depresie, în această etapă a vieții. Câinii cu CCD prezintă adesea semne de depresie și anxietate.

Din păcate, nu-i putem să îmbătrânească, dar există resurse pentru a determina calitatea vieții unui câine, în ultimii ani. Medicii veterinari pot oferi îndrumare în acest sens.

Boala

De asemenea, câinii se pot îmbolnăvi înainte de a îmbătrâni și, din acest motiv, se confruntă adesea cu depresia. Potrivit unui studiu din 2014, câinii care sunt internați au un nivel crescut de stres.

Diferitele afecțiuni, bolile cronice sau durererile, alături de spitalizarea, pot declanșa simptome de depresie.

Boala și spitalizarea pot provoca depresia la câini FOTO Shutterstock
Boala și spitalizarea pot provoca depresia la câini FOTO Shutterstock

Pierderea unei persoane dragi

Câinii simt durerea la fel ca oamenii, iar pierderea unui membru al familiei, a proprietarului sau a altui animal de companie din casă poate duce la sentimente de depresie.

Empatia

Un studiu din 2019 a constatat cum câinii „oglindesc nivelul de stres al stăpânilor lor”. Ei pot recunoaște stările de spirit ale proprietarului lor, lucru care îi poate afecta.

Schimbările de mediu

Orice fel de schimbare în casă poate declanșa depresie la câini, deoarece le place rutina, iar întreruperea acelei ei poate bulversa viața animalului de companie.

Mutarea într-o casă nouă este o altă schimbare a mediului care poate duce la depresie. O schimbare a mediului fizic îl poate determina, de asemenea, pe prietenul tău blănos să devină închis și anxios.

Câinii ar fi putut experimenta sentimente de depresie după ce oamenii au început să se întoarcă la birou, după o perioadă lungă de stat acasă.

Trauma

Câinii pot suferi traume în moduri pe care stăpânii lor ar putea să nu le recunoască imediat.

Când un câine trece printr-o intervenție chirurgicală sau are o rănire, este limitat în mobilitate, iar o scădere a activității poate declanșa o scădere a dispoziției. Mână în mână cu schimbările de mediu, animalul de companie poate suferi traume din cauza dezastrelor naturale. Dacă există un uragan, un incendiu, un cutremur sau un alt dezastru, șansele ca ei să asocieze frica și anxietatea cu orice zgomote sau experiențe similare sunt mari.

Animalele de companie se pot confrunta, de asemenea, cu tulburarea de stres post-traumatic din cauza abuzurilor anterioare. Dacă s-a întâmplat să adopți un câine cu un trecut tumultos sau un câine fără stăpân, s-ar putea să aibă depresie din cauza vieții sale, înainte de a fi salvat.

În mod similar, câinii polițiști pensionați sau câinii militari pot experimenta PTSD din timpul lor în serviciu.

Cum să ajuți un câine cu depresie

Veterinarians.org a împărtășit câteva modalități care pot ajuta la gestionarea depresiei câinelui tău.

Creează o rutină

După cum s-a menționat anterior, câinii se dezvoltă pe rutină, așa că un program previzibil îi va ajuta să se simtă mai confortabil. O parte din rutină ar trebui să includă un timp de joacă pentru a ajuta cu singurătatea și plictiseala.

Comunică cu animalul tău de companie

Câinii sunt animale sociale, așa că alocarea timpului pentru activități care necesită timp de calitate poate fi benefică pentru sănătatea lor mintală. Legătura unui animal de companie cu stăpânii lor este baza încrederii și a sentimentelor de siguranță și confort. Aceasta poate include îmbrățișarea, jocul de captură, exercițiile fizice etc.

Conexiunea dintre câine și stăpân ajută la eliminarea simptomelor de depresie FOTO Arhivă
Conexiunea dintre câine și stăpân ajută la eliminarea simptomelor de depresie FOTO Arhivă

Oferă-i câinelui tău un nou prieten

Dacă depresia câinelui tău provine din durere, te-ar putea ajuta să-i prezinți unui nou „frate” de companie. Dar, desigur, asigurați-vă că faceți pașii cu atenție, astfel încât să nu existe un început dificil pentru prietenia în devenire.

Răsfață-l cu gustări

Câinele ar putea avea o pierdere a poftei de mâncare din cauza depresiei, dar adăugarea unor gustări delicioase nu numai că îi va face să mănânce, ci îi va îmbunătăți și starea de spirit.

Antrenament pentru modificarea comportamentului

Există dresori de câini special instruiți în modificarea comportamentului pentru a ajuta animalele de companie cu depresie legată de traume.

Conform manualului veterinar MSD, tehnicile cele mai frecvent utilizate în modificarea comportamentului includ obișnuirea, extincția, desensibilizarea, contracondiționarea, înlocuirea răspunsului și modelarea.

Caută ajutor la medicul veterinar

Dacă ai epuizat toți ceilalți pași și câinele rămâne deprimat, cere ajutor de la medicul veterinar cu privire la un plan de tratament care să ajute la diminuarea ciclului de depresie.

Un medic veterinar s-ar putea să îi administreze câinelui o medicație, dar este foarte important ca acest lucru să nu fie făcut după ureche. În cazul multor câini se prescriu aceiași inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) folosiți pentru a trata depresia și anxietatea la oameni.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite