Animalul de companie tot mai popular printre români. Medic veterinar: „Multă lume îl ține doar pentru că e la modă” VIDEO

0
Publicat:

Numărul dihorilor domestici a crescut considerabil. Românii sunt atrași de frumusețea lor, dar costurile îngrijirii sunt unele ridicate, mai ales că se pot îmbolnăvi ușor dacă nu sunt respectate unele reguli de îngrijire.

Dihorul Minnie Foto: Carmen Tiron
Dihorul Minnie Foto: Carmen Tiron

Dihorul a devenit o specie din ce în ce mai populară în rândul animalelor de companie. Oamenii sunt atrași de inteligența și agilitatea remarcabilă a acestor animăluțe simpatice, dar și pentru faptul că iubesc foarte mult să se joace.

Unul dintre motivele pentru care a devenit atât de popular este faptul că dihorul domestic este văzut adesea ca un animal asemănător unui câine sau unei pisici.

Sunt niște animaluțe fantastice, dar care necesită dragoste și dedicare. Un câine te iubește necondiționat și se lipește de tine aproape instant, o pisică își ia în stăpânire teritoriul și te «folosește», dihorii sunt o combinație între ei. Trebuie să le câștigi încrederea și dragostea, trebuie să le aloci timp”, a precizat Andreea, proprietara unei dihorițe pe nume Biscuit, în vârstă de 2 ani și jumătate.

Corpul dihorului este subțire și flexibil, cu picioare scurte adaptate mişcărilor rapide. Se evidențiază prin capul mic cu urechi mici și rotunde. Lungimea trupului fără coadă este de 30–50 cm, iar lungimea cozii este de 10–20 cm.

Dihorul se odihnește foarte mult, între 12 și 16 ore zilnic. Se joacă energic, dar și dorm foarte adânc. „Dorm foarte mult, dar trei-patru ore pe zi le joacă din plin”, spune Gerda, care are acasă doi dihorași. Cei mai activi sunt dimineața și seara, deci trebuie să aibă spațiu și loc de joacă. Și iubesc să se joace cu stăpânii.

Jucăriile dedicate pisicilor sunt ideale și în cazul dihorilor. Se pot împrietenii destul de repede cu alte animale de companie, indiferent dacă acestea erau înaintea lor în locuință sau au fost luate pe parcurs. „Eu am luat-o dintr-un pet shop. A fost dragoste la prima vedere, dar habar nu aveam în ce mă bag. I-am cumpărat o cușcă, dar dihorii nu se țin în cuști, nu sunt nici porcușori de Guineea, nici arici. Au nevoie de spațiu, iar lumina le face rău”, mai spune Andreea.

Numărul dihorilor domestici este în creștere

Dihorii de casă au nevoie de mai multe îngrijiri speciale, precum tăierea ghearelor și perierea blănii. De asemenea, trebuie consultați de către veterinar, deparazitați și vaccinați.

Numărul dihorilor domestici a crescut exponențial în ultimii ani, cu bune și cu rele: imposibilitatea de întreținere, costuri însemnate, agresivitate etc. Multă lume deține dihori doar că «e la modă»”, atrage atenția medicul veterinar Radu Boncea.

Dihorii sunt animale care au miros specific, pe care îl elimină în jur. Răspândirea lui poate fi diminuată prin castrare și prin scoaterea glandelor perianale responsabile de acest miros. De asemenea, costurile pentru îngrijirea unui dihor sunt destul de mari. 

Implantul anual costă în jur de 800 de lei, plus anestezie 150 de lei. Mai e și vaccinul anual în jur de 250 lei”, spune Carmen, proprietara unei dihorițe în vârstă de 7 ani. Puii de dihor trebuie vaccinați și deparazitați începând cu vârsta de 3 luni.

Prețul unui dihor poate varia în funcție de locul de unde îl cumpărăm. Un dihor luat direct de la un alt proprietar sau de pe OLX costă între 400-600 de lei. În pet shop-uri putem găsi un exemplar tânăr cu un preț cuprins între 700 și 900 de lei.

Carnea crudă este favorita dihorilor

Dihorul poate fi hrănit atât cu mâncare specială pentru ei, cumpărată de la magazine, dar pentru ei carnea crudă e cea mai bună. Iar în privința acestui aspect, fiecare îi dă mâncare, după buget: de la carne sau organe de pui, rață, curcan, iepure, galbenuș crud de ou, la somon sau chiar creveți.

În ceea ce privește hrana, părerile sunt diferite. Eu am avut încredere în medicul meu veterinar, care mi-a spus să îi dau mâncare crudă, ce vâneaza dihorul. Eu îi dau două gălbenușuri de prepeliță dimineața și cărniță seara: 2-3 inimi de pui și o pipotă sau o bucată de somon, crude, bineînțeles. E bine să mănânce și alt fel de carne, doar că a mea e sclifosită”, a mai adăugat Andreea.

„Sunt simpatice și costisitoare. Necesită multă atenție.”, consideră și Gerda, care are doi dihori, pe Pixy și pe Eco. Aceasta susține că pentru îngrijirea și domesticirea dihorilor nu trebuie să lipsească uleiul de somon: „Este literă de lege pentru orice. Uleiul de somon rezolvă orice problemă. Nu vrea să stea la tăiat de unghii, îi dai ulei de somon. Dihor mai sălbatic, tot ulei de somon. Toate se rezolvă cu ulei de somon”. 

Împrietenirea cu un dihor poate fi dureroasă: „Eu două luni am fost plină de răni pe mâini. Dihorii mușcă, nu glumă! Îți trebuie o doză de nebunie si dragoste ca sa accepți și să îi înveți”, mai spune Andreea.

Biscuit - un dihor jucăuș Foto: Andreea Hogea
Biscuit - un dihor jucăuș Foto: Andreea Hogea

Concluzia proprietarilor de dihori este că e o aventură să ai un asemenea animal de companie. „Noi o avem pe Minnie de șapte ani. Am cumpărat-o dintr-un petshop. E foarte complicat sa crești un dihoraș. Trebuie să fii foarte răbdător pentru că sunt animăluțe foarte încăpățânate. Trebuie sa ai foarte multă disponibilitate emoțională și financiară. E o aventură să fii părinte de dihoraș, dar este cea mai minunată experiență. Minnie ne-a umplut casa de bucurie”, a spus Carmen.

Totuși, dihorul nu e un bun animal de companie dacă ai un copil. „Nu e docil și chiar dacă are fățuca asta simpatică, poate să fie feroce. Nu e un «pet» pentru copii”, consideră Andreea, în urma experienței pe care o are cu Biscuit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite