Băuturi perfecte pentru vacanță. Un barman celebru dezvăluie rețeta verii

0
Publicat:

Căldura verii este cel mai bine combătută, cu apă proaspătă sau suc natural de fructe. Dar dacă totuși suntem în vacanță și petrecem cu băuturi alcoolice, cel mai bine este să optăm pentru cocktail-uri, mai puțin pentru tărie brută.

Cu o pina colada nu poți da greș FOTO arhivă
Cu o pina colada nu poți da greș FOTO arhivă

Verile călduroase vin, de obicei, la pachet cu vacanțe, concedii și multă distracție. De obicei, la petrecerile de seară, de pe plajă sau în momentele de relaxare de la marginea piscinei, oricât de contraindicat ar fi în timpul verii, se consumă inevitabil și băuturi alcoolice. Nu toate sunt însă potrivite pentru sezonul cald. Tăria băută sec, vinurile prea seci sau berile în exces pot crea probleme serioase. Dincolo de mahmureala cumplită provocată mai ales din cauza deshidratării puternice, consumul de băuturi alcoolice tari în sezonul cald pot da mari bătăi de cap din punct de vedere cardio-vascular.

Tocmai de aceea barmanii celebrii recomandă cocktail-urile slab alcoolizate și răcoritoare. Beneficiul este dublu, ne bine dispun și în același timp ne răcoresc. Renato Tonelli, barmanul anului în Statele Unite, pe anul 2023, a împărtășit celor de la „Forbes” câteva rețete perfecte de coktail de vară „Cocktailurile de vară ar trebui să fie ușor de băut și de zdrobit. Ceva care să fie pe placul tău și care să se potrivească cu temperaturile în creștere. Respectarea fructelor de sezon este un plus, fie că este vorba de fructe de pădure, fructe cu sâmbure sau fructe tropicale, în funcție de locație. Nu există nimic mai bun decât un fruct suculent pe care l-ai așteptat tot anul pentru a te răsfăța cu el”, precizează Renato Tonelli pentru „Forbes”. 

„Por mi familia”, o delicatesă tradițională, de mijlocul verii

Una dintre rețetele de vară ale lui Tonelli se numește „Por mi familia” (Pentru familia mea). Așa cum mărturisește și barmanul american, această rețetă este o variantă a unui cocktail de modă veche, servit pur, fără prea multe adaosuri. Versiunea lui Tonelli este mai tropicală, mult îndulcită, adaptată sezonului estival. Acest co ktail se prepară cu tequilla (de bună calitate), whisky, lichior de banane, apă de cocos, bitter de ciocolată, lichior franțuzesc Chartreuse, coajă de lămâie și un decor format dintr-o coajă de lămâie în formă de spirală.

„Combinați primele cinci ingrediente într-un pahar de amestecare și mixați totul cu gheață. Gustați cu un pai pentru a vedea dacă nivelul de diluție este potrivit pentru dumneavoastră (băutura nu ar trebui să aibă un gust prea puternic sau aspru și nici nu ar trebui să aibă un gust subțire sau apos). Înainte de a strecura, turnați o cantitate mică de Chartreuse Galben în pahar și rotiți-l pentru a-l clăti. Strecurați cocktailul într-un pahar Nick & Nora sau Coupe și adăugați puțină esență de coajă de lămâie în băutură. Decorați cu o coajă de lămâie”, explică barmanul pentru „Forbes”. 

O delicatesă eternă a verilor fierbinți

Pe lângă cocktailurile personalizate ale unui barman de talia lui Renato Tonelli, putem încerca și variante mai „pământene” de cocktailuri de vară, mai accesibile și mai ușor de făcut și în România. De exemplu, o Pina Colada clasică. Rețeta acesteia este bine cunoscută în rețetarul barmanilor. Evident, fiecare își va pune amprenta personală. Dacă vrem să realizăm un astfel de cocktail acasă sau la piscina din curte, este nevoie de aproximativ 60 de grame de cremă de cocos, 60 de grame de suc de ananas, 40 de grame de rom, 14 grame de rom negru (dark rum) și o felie de ananas.

„Puneți crema de cocos, sucul de ananas, romul light și gheața într-un blender. Mixați până obțineți o compoziție fină și omogenă, apoi turnați compoziția într-un pahar. Se presară deasupra 1/2 uncie de rom negru (14 grame) și se ornează cu o bucată de ananas proaspăt”, spune cei de la Real Simple. 

Fantezia alcoolică inventată de un barman din anii 70

Nu trebuie să te duci până în New York ca să bei ca mogulii new-yorkezi. Este de ajuns să știi rețeta Long Island Iced Tea, un clasic al coktailurilor la nivel mondial. Este o combinație periculoasă de cinci tipuri de băuturi alcoolice, învelite într-o fantezie fresh de ice tea, care reușește să te răcorească și bine dispună în același timp. Se spune că rețeta a fost inventată de un barman din Long Island, New York, pentru a răcori bogătașii care petreceau.

Pentru a-l prepara este nevoie de un shaker sau pur și simplu un pahar pentru coktail. Ideal este shakerul. Se toarnă în pahar sau shaker câte 14 grame de gin, tequila, vodcă, rom, triplu sec. La toate acestea se adaugă câte 14 grame de suc proaspăt de lămâie dar și sirop. La final se toarnă aproximativ 60 de grame de cola. Dacă avem un shaker amestecăm toate ingredientele, mai puțin cola, și le agităm bine împreună cu gheața. Apoi turnăm într-un pahar pentru coktail, adăugăm cola și ornăm cu o felie de lămâie. 

Ar trebui să evităm alcoolul în timpul perioadelor caniculare

Medicii recomandă însă evitarea băuturilor alcoolice în zilele caniculare. Și asta fiindcă deshidratează puternic organismul, dar afectează și sistemul cardio-vascular. Medicul Corneliu Saradan de la DSP Botoșani recomandă ca în loc de alcool să consumă apă, minim doi litri pe zi, și sucuri naturale.

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite