A dat firma în judecată și a câștigat. Electricianul a fost concediat după ce consumse alcool la serviciu

0
Publicat:

O firmă spaniolă a pierdut în instanță, un proces deschis de un electrician, angajat. Bărbatul fusese văzut că a consumat băuturi acoolice la locul de muncă și a fost concediat. Totuși, instanța a dar dreptate electricianului, în acest caz.

Bărbatul a fost văzut consumând alcool  FOTO Shutterstock
Bărbatul a fost văzut consumând alcool FOTO Shutterstock

Înalta Curte a constatat că firma de electricitate nu a dovedit că bărbatul era beat, după ce a fost văzut bând bere, vin și coniac la prânz.

Tribunal spaniol a decis că firma a greșit când l-a concediat pe electrician, care ar fi băut mai mult de trei litri de bere într-o singură zi, deoarece nu a dovedit că acesta a fost „în stare de ebrietate, intoxicație sau beție” sau că nu și-a putut face treaba.

Instanța din regiunea sud-estică Murcia a considerat că firma de electricitate nu a oferit motive suficiente pentru concedierea bărbatului și a ordonat ca aceasta să îl reintegreze pe muncitorul concediat sau să îi plătească 47.000 de euro (42.000 de lire sterline) drept despăgubiri. De asemenea, Curtea a constatat că societatea nu a ținut cont de efectul pe care vara toridă din Murcia l-ar fi putut avea asupra consumului de alcool al bărbatului.

Urmărit de un detectiv particular

Bărbatul, care lucra pentru companie de 27 de ani, a fost concediat în septembrie 2021, după ce un detectiv particular angajat de angajatorii săi l-a urmărit pe elelctrician și duba companiei, pe parcursul a câtorva zile din luna iulie a acelui an.

Potrivit motivelor de concediere, pe 5 iulie, bărbatul și unul dintre colegii săi au fost observați oprindu-se la un bar la ora 8.27, deși detectivul nu a precizat dacă băutura respectivă era alcoolică. La prânz, în acea zi, cei doi au cumpărat o pâine, niște alimente, patru cutii de bere și o sticlă de un litru de bere. Mai târziu, în aceeași după-amiază, bărbatul a fost văzut bând o altă cutie de bere. Puțin înainte de ora 18.30, a fost văzut cumpărând și bând o altă cutie de bere înainte de a se întoarce la baza companiei din Murcia pentru a lăsa acolo furgoneta.

A fost văzut consumând alcool

Două săptămâni mai târziu, el și doi colegi au fost văzuți bând în total șapte litri de bere între jumătatea dimineții și sfârșitul pauzei de masă. Mai târziu în aceeași zi, bărbatul a fost văzut bând două cutii de 330 ml, înainte de a bea o altă cutie de bere și de a se întoarce la birourile companiei. Șase zile mai târziu, bărbatul a fost văzut bând o sticlă de bere de 330 ml înainte de prânz, înainte de a bea trei pahare de vin roșu la masă, urmate de o doză de coniac de tescovină.

Scrisoarea îl informa pe bărbat că a fost concediat pentru "consumul repetat și excesiv de alcool în timpul zilei de lucru, care a pus în pericol bunăstarea sa fizică și a colegilor săi de muncă", atât la locul de muncă, cât și la volanul vehiculului companiei.

Cu toate acestea, instanța a considerat că acțiunile companiei sunt nefondate.

Motivarea instanței

În niciun moment detectivul particular nu a făcut mențiuni cu privire la semnele de stare de ebrietate sau de stângăcie în ceea ce privește mersul”, a declarat aceasta în hotărârea sa.

Nu există nicio dovadă - documentară, de specialitate sau martoră - care să demonstreze fără echivoc că bărbatul se afla sub efectul alcoolului și că era în stare de ebrietate, de intoxicație sau de beție”, a adăugat instanța. „Nici nu s-a dovedit, nici măcar circumstanțial, că facultățile sale fizice și mentale erau reduse sau diminuate în timpul îndeplinirii sarcinilor sale de electrician și nici că a fost împiedicat atunci când a condus furgoneta companiei la sfârșitul zilei de lucru”, citează The Guardian.

Instanța a mai spus că băutura a avut loc aproape exclusiv în timpul pauzelor din timpul zilei de lucru și că bărbatul și colegii săi au băut împreună - "într-un mod sănătos sau nu" - atunci când mâncau și ei și trebuiau "să se răcorească".

Acesta a declarat că nu a fost posibil să se determine cât de multă bere consumase bărbatul și cât de multă consumaseră colegii săi. În orice caz, nu a existat nimic care să sugereze că munca sa ar fi fost afectată.

Un alt factor care trebuie avut în vedere este faptul că acest lucru se referă la luna iulie în Murcia și Cartagena, unde trebuie luate în considerare condițiile climatice și obiceiurile geografice”, a adăugat instanța.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite