Un mesaj obscen adresat unei colege a dus la concedierea unui român. Pedeapsa, considerată prea dură de instanță
0Bărbatul, angajat al unei firme din Brăila, a fost concediat pentru mesajul cu caracter obscen distribuit „pe un fundal anecdotic”.
Angajatul unei firme din Brăila, de profesie tehnician echipamente industriale, a fost concediat de firmă după ce i-a arătat unei colege, „pe un fundal anecdotic,” un mesaj cu caracter obscen.
Acesta a contestat decizia în instanță și s-a ales cu o pedeapsă mai blândă, judecătorul considerând că este suficientă o reducere a salariului cu 10%.
În instanță, bărbatul a spus că fiind adventist ”i-a pus în vedere angajatorului că de vineri seara până sâmbătă seara (perioada sabatului) nu poate presta activitate, nici program de lucru în schimbul 2 sau 3 şi nici ore suplimentare, iar această poziție i-a atras numeroase şicane şi reproşuri din partea reprezentanţilor angajatorului, care şi-au exprimat deschis dezacordul cu privire la cele menţionate. Acest dezacord a mers până la solicitarea demisiei, fapt cu care nu am fost de acord”, a arătat bărbatul în instanță, potrivit ziare.com.
Cercetarea sa disciplinară a început în iulie 2022, sub acuzația că „a folosit un limbaj total neadecvat în timpul discuţiei cu o colegă de serviciu”.
Bărbatul s-a apărat spunând că mesajul l-a primit de la o altă colegă, pe WhatsApp, iar el l-a arătat și colegei sale, totul petrecându-se pe un „fundal anecdotic”, considerând sancțiunea excesiv de severă.
Firma la care acesta este angajat susține însă că acesta a încălcat grav normele de muncă și a perturbat procesul de producție. „În condiţiile în care contestatorul recunoaşte faptul că a arătat unei colege un text obscen, poziţie pe care şi-o menţine inclusiv în faţa instanţei de judecată, fără urmă de îndoială a încălcat normele de conduită pentru care Regulamentul intern prevede sancţiunea desfacerii disciplinare a contractului de muncă”, s-a apărat compania.
Magistrații de la Tribunalul din Brăila au constatat că fapta pentru care bărbatul a fost concediat există, dar totuși măsura a fost una prea dură.
„Astfel, chiar dacă fapta este una imorală, nu se poate afirma că printr-o astfel de faptă s-ar perturba procesul de producţie şi funcţionarea în condiţii optime a unităţii aşa încât să fie nevoie de aplicarea unei astfel de sancţiuni pentru a fi evitate pe viitor astfel de urmări. Sancţiunea ce se impunea, trebuia să fie una în măsură să atenţioneze angajatul cu privire la comportamentul pe care îl adoptă, aşa încât să fie evitate pe viitor astfel de atitudini”, a decis Tribunalul Brăila.