Lista gesturilor nepoliticoase pe care le fac cei mai mulţi oameni când se află în vizită: de ce nu este corect să îţi iei „La revedere“ de la ceilalţi oaspeţi la plecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
maniere

Indiferent care este scopul şi durata vizitei sau relaţia cu gazda, există câteva reguli ale bunelor maniere pe care orice musafir trebuie să le respecte. Fie că este vorba de utilizarea telefonului, lipsa interacţiunii sau tam-tamul de la plecare, există reguli după care să ne ghidăm.

Omul este o fiinţă destinată să trăiască într-o colectivitate şi de aceea comportamentul său este foarte important, de el depinzând gradul de integrare al fiecăruia în viaţa colectivă. Carla McDonald, expert în organizarea de evenimente, a întocmit o listă a gesturilor nepoliticoase pe care le fac cei mai mulţi oameni când se află în vizită, oferind sfaturile necesare pentru a putea fi un musafir respectuos şi apreciat.

Ajungi la timp sau prea devreme

Dacă aţi fost invitat la o petrecere sau la cină şi vă gândiţi să mergeţi mai devreme sau vă propuneţi să fiţi punctuali şi ajungeţi la 18.59, pentru o cină programată pentru ora 19.00, îi puteţi provoca o mare problemă gazdei. „Dacă ajungi prea devreme, ar fi o idee bună să mai aştepţi înainte să baţi la uşă. Trebuie să ajungi cu cinci minute după ora stabilită. Unele gazde mizează pe lucrurile făcute în ultimul moment“, spune Carla McDonald, citată de bustle.com.

Te duci cu mâna goală

Nu contează dacă mergi în vizită pentru a lua cina, doar pentru a sta de vorbă sau pentru a rămâne câteva zile, un mic cadou pentru gazdă va fi foarte apreciat. Acest lucru este valabil mai ales dacă veniţi însoţit. „Dacă sunteţi invitat la cină, aducerea unei sticle de vin sau a unui buchet de flori este un lucru foarte important. Dacă staţi timp de câteva zile, un articol de menaj sau o vază frumoasă este mai potrivită“, a spus expertul.

Nu te oferi să ajuţi în caz de nevoie

Dacă gazda are nevoie de ajutor pentru a pune masa, dă-i o mână de ajutor. Uneori invitaţii cred că a se implica înseamnă lipsă de politeţe, însă gazda va aprecia, cu siguranţă, efortul tău. „Oferă-te să ajuţi cu ce este nevoie, fie că ţine de aşezarea mesei sau supravegherea copilului. Lucruri mici, cum sunt acestea, sunt considerate foarte politicoase şi chiar pot garanta o altă invitaţie în viitor“, arată McDonald.

Utilizezi telefonul

Ar trebui să ştii deja că folosirea telefonului în timpul cinei este un gest foarte nepoliticos. Da, acest lucru este valabil chiar dacă sunteţi în casa celui mai bun prieten şi chiar dacă inclusiv acesta utilizează telefonul. Nu îţi împărţi timpul între scrierea mesajelor şi conversaţia cu gazda. Este mult mai politicos să-ţi salvezi mesajele pentru a le putea citi mai târziu.

Stai tăcut într-un colţ

Nu toată lumea este plină de carismă, deci este în regulă dacă ţi se pare uşor dificil să intri în discuţie. Totuşi, nu este politicos să stai tăcut într-un colţ. „Oaspeţii prea tăcuţi creează gazdei impresia că nu se simt bine. Încearcă să asculţi ce se vorbeşte şi să intervii în discuţii, spunându-ţi părerea. Gazda va aprecia cu adevărat gestul“, crede specialistul.

Te comporţi ca şi când ai fi la hotel

Da, gazda îşi dă toată silinţa să te simţi confortabil, dar asta nu înseamnă că trebuie să laşi prosoapele pe jos sau patul nefăcut, ca la hotel. „Aşezaţi prosoapele murdare în coşul de rufe din cameră şi aveţi grijă să faceţi patul în fiecare dimineaţă“, spune Carla McDonald. Aceste lucruri mici vor face o mare diferenţă.

Îţi aduci câinele sau pisica

Cu excepţia cazului în care gazda a fost de acord, Carla McDonald spune că nu e chiar cea mai bună idee să apari la uşă cu un animal de companie în braţe. Cineva din casa ar putea fi alergic la pisici, sau să aibă frică de câini. Deci, chiar dacă sunteţi „doar în trecere“, nu este o idee bună să vă  aduceţi animalul de companie.

Faci mare tam-tam când pleci

Atunci când eşti primul care pleacă, există tentaţia să anunţi cu voce tare plecarea, să-ţi ceri scuze lungi şi să-ţi iei la revedere de la toată lumea. Dar acest lucru îi poate face şi pe ceilalţi oaspeţi să simtă că ar trebui să plece mai devreme. Ia-ţi la revedere în mod discret şi fă-ţi o ieşire rapidă.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite