Cum putem evita epuizarea fizică şi psihică: 10 recomandări de la un psiholog român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, oamenii obosesc tot mai mult mental, şi tot mai puţin fizic, pentru că mintea lor este din în ce mai mult solicitată
În prezent, oamenii obosesc tot mai mult mental, şi tot mai puţin fizic, pentru că mintea lor este din în ce mai mult solicitată

Oboseala este un stimul care îl anunţă pe om să o lase mai moale şi să se încarce. Aceasta este lipsa energiei şi vine ca un semn de reîncărcare prin somn, mâncare şi calmare.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, datorită sau din cauza tehnologiei tot mai avansate din zilele noastre, oamenii obosesc tot mai mult mental, şi tot mai puţin fizic, pentru că mintea lor este din în ce mai mult solicitată. Astfel, mentalul fiind obosit, va îngreuna sau încetini şi funcţiile fizice. Până şi mâncarea se digeră mai greu la un mental aglomerat.

„Prin celulele sale puse cap la cap, peste 50 de trilioane la număr, care se luptă secundă de secundă pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică, corpul uman este precum o baterie, formată din mici acumulatori, care se poate descărca precum telefonul mobil. Dacă este folosit multilateral şi în exces, bateria se termină mai repede, iar dacă nu găsim momente când să ne încărcăm bateriile, corpul nostru va ceda. Cantitatea de energie din corp este incorect distribuită şi, mai rău, nu este colectată în mod corespunzător pentru că nu este un scop mai mare decât munca exterioară. Aceşti acumulatori apar descărcaţi sub forma oboselii pe care o avem după o zi cu mai multe evenimente fizice, emoţionale sau procese psihice. Oboseala este resimţită, omul doarme şi îşi revine“, explică psihologul Alexandru Pleşea (foto).

image

Zece recomandări ale psihologului care ne vor ţine departe de epuizare:

1. Evită mişcările fizice nenecesare (de ex: sportul doar ca să araţi bine).

2. Evită să te gândeşti aiurea, adică să stai în iluzii.

3. Evită să te vezi cu oameni doar de dragul plăcerii.

4. Evită să iei lucrurile personal.

5. Evită să vorbeşti cu tine, prin dialog interior.

6. Caută soarele şi energia lui.

7. Caută să vorbeşti doar despre ce contează, nu să pierzi vremea vorbind.

8. Caută să dormi şi să mănânci doar cât este necesar.

9. Caută trăirile, emoţiile pe care tu le vrei, nu cele care vin din afară.

10. Caută să nu trăieşti/gândeşti/funcţionezi în extreme: bine – rău, cald – rece, pozitiv – negativ etc.

Verificând aceste lucruri, oboseala se poate transforma, într-un anumit ritm, în energie, iar aceasta o poţi folosi spre lucrurile care îţi sunt ţie utile sau frumoase în viaţă, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este psihoterapeut şi hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea noastră încă le are latente.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite