Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului Enescu: „Publicul român merită o nouă sală de concerte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jurowski este director artistic onorific al Festivalului Enescu      FOTO: Cătălina Filip
Vladimir Jurowski este director artistic onorific al Festivalului Enescu      FOTO: Cătălina Filip

Dirijorul rus Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului „George Enescu“ în locul lui Ioan Holender , a anunţat ieri, în prezenţa ministrului Vlad Alexandescu, programul artistic pentru ediţia din 2017

Primul contact al noului director artistic al Festivalului Enescu, dirijorul rus Vladimir Jurowski, cu presa din România s-a produs în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat la Ateneul Român, în prezenţa noului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. Acesta declarat a că a vorbit cu dirijorul Zubin Mehta, preşedintele onorific al festivalului, care i-a transmis că publicul românesc este "unul dintre cele mai extraordinare" din Europa şi că merită o nouă sală de concerte.

În acest sens, ministrul a precizat că o nouă sală de concerte în Bucureşti este o prioritate pentru noul Guvern: "Construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti a devenit în sfârşit o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înţelegere în acest sens în echipa guvernamentală actuală", a spus ministrul Culturii, menţionând că îşi doreşte o sală construită în mijlocul Bucureştiului, cu un proiect de arhitectură nou, cu o acustică special studiată, într-o clădire care va deveni simbol al Capitalei. Este unul dintre proiectele mele prioritare şi sper că acest an va fi destul de lung încât să-l văd început", a completat ministrul Culturii.

Totodată, Vlad Alexandrescu i-a mulţumit lui Ioan Holender, care a condus festivalul timp de şapte ediţii succesive şi a permis "să ajungă la amploarea, la bogăţia şi la notorietatea pe care a câştigat-o astăzi".

După ce a salutat presa în limba română, Vladimir Jurovski a subliniat, la rându-i, importanţa unei noi săli de spectacol, care să se ridice la nivelul festivalului: “Împart aceeaşi părere cu Zubin Mehta şi Ioan Holender că acest public merită o nouă sală de concerte”, a declarat dirijorul. El a mai adăugat şi că invitaţia de a fi director artistic al festivalului a venit pe neaşteptate: “Am fost suprins şi încântat de atâta încredere acordată. E o mare onoare pentru mine să fiu aici”, a adăugat Jurowski în cadrul conferinţei de presă.

“Am fost aici prima dată în 2005 şi îmi amintesc reacţia publicului: nivelul atenţiei a fost neobişnuit faţă de felul în care ştiam publicul din Vest, de exemplu. Această atuidudine este legată de personalitatea lui Enescu, cel mai mare compozitor român, un extraordinar violonist şi dirijor, un ambasador al României în lume”, a mai adăugat Jurowski.
jurowski

El a mai remarcat, de asemenea, că ponderea muzicii contemporane ar trebui să crească în cadrul festivalului, la fel şi numărul orchestrelor invitate din Estul Europei, dându-le ca exemplu pe cele din Cehia, Ungaria sau Ucraina. De asemenea, directorul artistic a mai precizat că muzicienii români ar trebui prezentaţi pe acelaşi nivel cu cei invitaţi din străinătate. 

După retragerea lui Ioan Holender (80 ani), care a condus Festivalul Enescu din 2003 până în 2015,  frâiele celui mai mare eveniment muzical al României au fost preluate de doi dirijori: israelianul Zubin Mehta şi rusul Vladimir Jurowski. Dacă faptul că Zubin Mehta (79 ani) va fi preşedinte onorific al Festivalului Enescu a fost deja un lucru oficial încă de la încheierea ediţiei Festivalului „George Enescu“ din această toamnă, numirea lui Vladimir Jurowski (43 de ani) a fost  amânată, până la numirea lui Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii care l-a înlocuit, în noiembrie, pe Ionuţ Vulpescu, membru al Cabinetului Ponta.

Vladimir Jurowski, noul director artistic, tot onorific, al Festivalului Internaţional „George Enescu“, a mai vorbit, la Ateneul Român, despre viziunea artistică, precum şi despre programul pentru ediţia viitoare a Festivalului. Deschiderea Festivalului, ediţia din 2017, va fi cu opera „Oedipe“, de George Enescu, în variantă de concert dirijată de Vladimir Jurowski. Printre artiştii şi orchestrele invitate ale ediţiei 2017 se numără celebrul pianist Lang Lang şi Orchestra del Teatro alla Scala di Milano, au anunţat organizatorii.

Ioan Holender critică numirea lui Jorowski

„S-a profitat de un vid de putere, până a venit noul ministru Vlad Alexandrescu, după plecarea lui Ionuţ Vulpescu, şi s-a forţat numirea acestui director artistic în persoana lui Jurowski“, a declarat Ioan Holender, pentru „Adevărul“.

image

„Mă mir că, în România, se dă în mâna lui Jurowski un festival în jur de 6 milioane de euro din bugetul statului, fără să-l cunoască, fără să-l fi văzut. Jurowski nu este în prima categorie de dirijori, nu este nici Mehta, nici Barenboim, nici Rattle. Însă cea mai mare greşeală, din punctul meu de vedere, este că directorul cel nou este un dirijor.  Un dirijor va urmări întotdeauana avantajele carierei lui, va invita orchestre ca să fie contrainvitat“, a spus Ioan Holender. 

„E o mare greşeală ca în deschiderea ediţiei Festivalului Enescu din 2017 să se facă în formă de concert lucrarea pe care Enescu a scris-o pentru scenă – Oedipe. E o mare gafă, mai ales că, recent, la Opera Naţională Bucureşti a avut loc recent o premieră cu spectacolul  Oedipe", a punctat Holender.  „Mă aşteptam oricum să fiu consultat în destinul viitor al festivalului, ceea ce nu s-a întâmplat...“, a punctat Ioan Holender.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite