Zubin Mehta şi Vladimir Jurowski, numiţi la conducerea artistică a Festivalului Enescu la ediţia din 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir  Jurowski
Vladimir  Jurowski

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a numit pe dirijorul Zubin Mehta în calitate de Preşedinte Onorific şi pe dirijorul Vladimir Jurowski în calitate de Director Artistic ai ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu.

“Numirea celor două personalităţi ale muzicii internaţionale, Zubin Mehta şi Vladimir Jurowski, la conducerea artistică a Festivalului Internaţional George Enescu va da un nou imbold promovării creaţiei compozitorului George Enescu în lume, precum şi dezvoltării internaţionale a Festivalului care îi poartă numele. Este o onoare şi o şansă pentru România să-i aibă pe aceşti buni cunoscători ai creaţiei lui George Enescu în fruntea ediţiei 2017 a Festivalului”, a declarat Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii.

Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu se va desfăşura între 2 septembrie şi 24 septembrie şi se va deschide cu opera Oedipe de George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Vor fi prezentate un număr record de peste 30 de lucrări de George Enescu, printre acestea numărându-se şi Simfonia a III-a în viziunea renumitei ochestre Academia Santa Cecilia din Roma dirijată de Antonio Pappano.


Legendarul dirijor Zubin Mehta este, din 1981, director muzical pe viaţă al Orchestrei Filarmonicii din Israel. Zubin Mehta a fost alături de Festivalul Internaţional George Enescu încă de la ediţia din anul 1964.  Zubin Mehta este una dintre cele mai mari personalităţi ale artei dirijorale din ultima jumătate de secol, cunoscut publicului larg şi pentru concertele celor trei tenori (Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi José Carreras). În ultimii ani, numele său a fost legat de Festivalul Maggio Musicale Fiorentino de la Florenţa, al Operelor din Valencia şi München, precum şi de cele mai prestigioase orchestre simfonice ale lumii.

image

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre  britanice din lume, London Philharmonic Orchestra şi director artistic al Orchestrei Radio din Berlin. Este recunoscut la nivel mondial pentru felul pătrunzător în care abordează muzica, pentru angajamentul său artistic îndrăzneţ şi apetitul pentru muzica secolului al XX-lea, iar în acest moment este considerat unul din primii 10 dirijori ai lumii. Cel mai tânăr şi totodată cel mai longeviv director muzical din istoria prestigiosului Festival de operă de la Glyndebourne, Vladimir Jurowski a fost desemnat recent dirijor principal al Orchestrei Radio Berlin. Promotor ardent al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski a dus Simfonia a III-a la Londra, în premieră şi într-o interpretare de excepţie, la începutul anului 2015 şi pregăteşte opera Oedip pentru ediţia din 2017 a festivalului BBC Proms.

Deşi onorifice, funcţiile deţinute de Zubin Mehta şi de Vladimir Jurowski vor avea un rol esenţial în privinţa orientării artistice a Festivalului. Conducerea executivă şi organizarea Festivalului Enescu vor fi asigurate în continuare de Artexim, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii.
 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite