Valentina Rusu Ciobanu împlineşte 100 de ani şi „merge“ în realitatea virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
V.R.C. Atelier ’85 - Reconstrucţia atelierului Valentinei Rusu
Ciobanu
V.R.C. Atelier ’85 - Reconstrucţia atelierului Valentinei Rusu Ciobanu

Miercuri, 28 octombrie, de ziua de naştere a pictoriţei basarabene Valentina Rusu Ciobanu, care împlineşte 100 de ani, Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR lansează în premieră producţiile multimedia „#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viaţa şi opera“ şi „VRC Atelier ’85“, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală.

Materialele sunt disponibile pe pagina web dedicată marii artiste basarabene, construită cu ocazia centenarului artistei de către managerul cultural Victoria Nagy Vajda, preşedinta Asociaţiei Arbor şi coordonatoarea evenimentelor din cadrul proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – 100 de ani de la naştere“. 

#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viaţa şi opera este un material interactiv şi educativ despre pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu cu durata de 12 minute, realizat în colaborare cu RIVULET Studio şi graficiana Aliona Ciobanu. Pentru realizarea acestui material s-au dedicat peste 100 de zile de cercetare, scriere scenariu, editare, producţie animaţie şi post-producţie. 

Echipa proiectului a fost formată din: Victoria Nagy Vajda, concept, scenariu; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă, scenariu, voice-over; RIVULET Studio, animaţie, muzică şi sunet; Aliona Ciobanu, art direction & ilustraţie;
Iurie Foca, fotograf. Sursele fotografice aparţin predominant următorilor: Arhiva Santa Vinere, Arhiva personală Ludmila Toma, Arhiva revistei „Atelier“, Fototeca Arhivei Naţionale a Republicii Moldova.Reconstrucţia atelierului Valentinei Rusu Ciobanu V.R.C. Atelier ’85 reprezintă o reconstituire virtuală a atelierului artistei Valentina Rusu Ciobanu, pe baza imaginilor din filmul documentar „Confesiune“, 1985, de Mircea Chistrugă, producţie a studioului Moldova Film.

Atelierul virtual păstrează mărturia locului şi a ambianţei în care pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu a creat cele mai importante lucrări de artă ale sale, în prezent parte din colecţiile muzeelor din Republica Moldova, precum şi din colecţii private. 

Pentru reconstrucţia atelierului, echipa proiectului a lucrat 150 de zile, timp în care s-au studiat materialele documentare ale atelierului din anul 1985, s-au identificat lucrări, obiecte şi piese de mobilier, precum şi poziţionarea acestora în atelierul acelui an. Conform releveului, atelierul a fost reconstruit la scara 1:1. Prin tehnologia fotogrametriei, s-au realizat şi prelucrat peste 12.000 de fotografii, pe baza cărora a fost reconstruit în 3D întregul conţinut al atelierului. A urmat panotarea lucrărilor şi amenajarea atelierului, procesul fiind finalizat prin exportarea materialului creat pe aplicaţia VR Oculus Quest şi pe platforma web GL, pentru a putea fi accesat pe calculatoare cu browsere moderne. 

Valentina Rusu Ciobanu


Valentina Rusu Ciobanu (VRC) îşi vede, la vârsta de 100 de ani, atelierul reconstituit virtual (alături de fiul ei, Lică Sainciuc)     FOTOGRAFII: Asociaţia ARBOR / Victoria Nagy Vajda

Echipa proiectului a fost formată din: Victoria Nagy Vajda, manager proiect; Anastasia Gurschi, curator, cercetător; Iurie Foca, fotograf; Dmitry Vrubel, Artemij Vrubel, Victoria Timofeeva, VRTIM TEAM Berlin.

Atelierul virtual este disponibil în browser web şi poate fi vizualizat pe computer desktop sau laptop. Pentru că atelierul V.R.C. reprezintă o construcţie voluminoasă (1 GB), se recomandă accesarea acestuia de pe calculatoare de ultimă generaţie. Pentru a vă bucura pe deplin de experienţa oferită de realitatea virtuală, se recomandă sistemul VR Oculus Quest. De pe telefonie mobilă, expoziţiile VR nu sunt disponibile.

Valentina Rusu Ciobanu

Valentina Rusu Ciobanu, sărbătorită astăzi la Chişinău

Valentina Rusu Ciobanu

„Un veac de singurătate“, la Arbor.art.room

Totodată, astăzi, 28 octombrie 2020, între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu este sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ (perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie), care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda. 

Vizitatorii sunt aşteptaţi în mână cu o floare, pentru a marca ziua de naştere a marii pictoriţe basarabene şi române. „Floarea a fost dintotdeauna pentru Valentina Rusu Ciobanu o sursă de meditaţie, de inspiraţie, de longevitate.

Valentina Rusu Ciobanu
Dragi prieteni din Bucureşti, vă invit la evenimentul "#100VRC – Deschidere expoziţie de centenar al Valentinei Rusu Ciobanu" cu o floare, ca să îi trimitem o poză Valentinei, de ziua ei, cu parfumul florilor de toamnă din Bucureşti.

Vă reamintesc că astăzi este cea mai aşteptată zi de naştere a anului 2020, centenarul pictoriţei Valentina Rusu Ciobanu. O sărbătorim cu artă, flori şi bomboane Bucuria“, declară Victoria Nagy Vajda.

Toate evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ sunt organizate la Bucureşti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier şi candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata întregii zile pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spaţiul expoziţional se efectuează direct din stradă şi nu permite staţionarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Citeşte şi:

„O sută de ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar

VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României împlineşte 100 de ani

„Un veac de singurătate“ se deschide, de ziua Valentinei Rusu Ciobanu, la Arbor.art.room

Valentina Rusu Ciobanu împlineşte astăzi 100 de ani

Valentina Rusu Ciobanu
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite