VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României împlineşte 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Aceasta s-ar putea schimba în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care trăieşte la Chişinău, va împlini vârsta de 100 de ani.

Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriţei cu Ordinul „Meritul Cultural“, în grad de Mare Ofiţer, Categoria C – „Artele Plastice“. Pentru arta românească contemporană acesta este un moment istoric extrem de important, care certifică nu numai recunoaşterea oficială de către statul român a meritelor unei mari artiste din stânga Prutului, ci şi recunoaşterea valorii excepţionale a şcolii de pictură de la Chişinău şi a prezenţei incontestabile a acesteia în variatul spaţiu cultural românesc. Propunerea pentru acordarea înaltei distincţii a fost făcută de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, şi susţinută de Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR (preşedinte: Victoria Nagy Vajda) şi de Muzeul Municipiului Bucureşti.

Toate evenimentele acestui proiect cultural se organizează la Bucureşti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier şi candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Miercuri, 28 octombrie 2020, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ (perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie), care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, punct de reper: Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei ARBOR, conduse de Victoria Nagy Vajda. Pe 5 noiembrie, se va deschide, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, expoziţia „mare“, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere“ (perioadă de vizitare: 5-29 noiembrie), curatoriată de Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului, şi Anastasia Gurschi, coordonatorul proiectului de la Chişinău din echipa Arbor.

Valentina Rusu Ciobanu

Foto dreapta: Autoportret VRC, realizat în tehnica fotorealismului

Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ este formată din: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator şi coordonator proiect expoziţional Palatul Suţu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă. Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.

Citeşte şi: „O sută de ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar

Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1


Deschidere: 28.10.2020, orele 12.00-20.00
Program vizitare:
28.10 – 29.11.2020
Marţi - Sâmbătă: 12.00 – 20.00
Pentru vizionare atelier VR vă rugăm să solicitaţi o programare pe info@theopen-art.com.

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu
Bd. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3


Deschidere: 5.11.2020, ora 10.00
Program vizitare:
5 – 29.11.2020
Miercuri - Duminică: 10.00 – 18.00

Mai multe despre viaţa, opera şi arta marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu

Născută în Regatul României, pe 28 octombrie 1920, Valentina Rusu Ciobanu şi-a făcut studiile la Academia de Arte Frumoase de la Iaşi, în clasa pictorului Jean L. Cosmovici şi a asistentului său, viitorul celebru pictor român Corneliu Baba. Tot în acel timp, viitorul soţ al pictoriţei, Glebus Sainciuc, studia la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bucureşti, iar fratele Valentinei, Victor Rusu Ciobanu, s-a refugiat la Bucureşti în 1944, unde a activat până la moarte ca artist. Deşi toate aceste evenimente par să se lege de Bucureşti, Istoria a aşteptat o sută de ani ca să prezinte publicului bucureştean prima expoziţie personală a valoroasei artiste Valentina Rusu Ciobanu, în cadrul proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“.

Imagine indisponibilăOpera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat într-o perioadă istorică foarte complicată: război, ocupaţie militară, foamete, schimbarea regimului politic şi pretenţiile absurde ale regimului comunist, când unui artist i se dicta cum să deseneze, după cum îşi aminteşte pictoriţa: „Ce ne rămânea de făcut nouă, celor «înarmaţi» cu pensule? Am fost nevoiţi să acţionăm, pentru a păstra acea picătură de viaţă în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere, dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă, pe cale de a deveni dementă; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice“.

Valentina Rusu Ciobanu
Valentina Rusu Ciobanu

Foto dreapta: Fotografia VRC, de pe foaia matricolă de la Academia de Arte Frumoase Iaşi

Pentru a reduce din nedreptăţile Istoriei şi ale lipsei de acţiune a autorităţilor şi instituţiilor culturale de pe ambele maluri ale Prutului, Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor invită bucureştenii să vadă primele două expoziţii personale ale Valentinei Rusu Ciobanu în România. Astfel, de ziua centenarului artistei, 28 octombrie 2020, la Arbor.art.room (28 octombrie – 29 noiembrie 2020) va fi expusă o selecţie de lucrări alese să definească „un veac de singurătate“, inspirat din viaţa artistei în Republica Moldova, iar pe 5 noiembrie 2020, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (5 – 29 noiembrie 2020), va fi deschisă expoziţia aniversară, care include lucrări de pictură şi grafică din întreaga activitate artistică a Valentinei Rusu Ciobanu.

Cu colegii de la Academia din Iaşi
 
La Palatul Suţu, în două săli generoase de la etajul 1, se vor putea vedea peste 60 de lucrări de o valoare excepţională, pictură şi artă grafică, selectate chiar din atelierul artistei. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată în spaţiul public, fiind recuperate din atelierul artistei după mai bine de 50 de ani de ascundere a lor. Printre acestea se numără şi „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea, Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţkaia“ (1963), lucrare restaurată cu sprijinul dnei Victoria Nagy Vajda, preşedinta Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor.

Valentina Rusu Ciobanu

Valentina Rusu Ciobanu şi cei 100 de ani de singurătate

La Arbor.art.room, în expoziţia anexă, se vor putea vedea 11 lucrări de pictură, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selecţie care face o trimitere îndrăzneaţă la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate“.

Pentru curatoarea expoziţiei, dna Victoria Nagy Vajda, Republica Moldova aminteşte de Macondo, o metaforă a unui stat cu o modernitate întârziată, iar moldovenii seamănă cu rătăcitorii confraţi conduşi de José Arcadio Buendía.

Vorbim despre cei 100 de ani scurşi de la Marea Unire din 1918, când Basarabia a avut şansa să se reintegreze în spaţiul cultural şi politic românesc, şi despre această „singurătate“, în raport cu România (mai mult sau mai puţin Mare), a tărâmului dintre Prut şi Nistru. La fel ca şi romanul „Un veac de singurătate“, lucrările selectate în expoziţia anexă sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 şi se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ şi prin laconismul mijloacelor de expresie. Compoziţiile din această selecţie de lucrări capătă conotaţii enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

Împreună cu soţul artistei, Glebus Sainciuc

În cadrul expoziţiilor, va fi lansat un catalog-album expoziţional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viaţa şi opera sa, precum şi interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul expoziţiilor, va fi lansat un material video interactiv despre viaţa şi creaţia Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o sută de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul să descopere povestea şi contextul creaţiei maestrei artei basarabene.

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ va prezenta în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat în „realitatea virtuală“ (VR), o reconstrucţie identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985. Atelierul VR se poate vizita cu ajutorul echipamentelor VR - Oculus Quest sau poate fi accesat de pe calculatorul personal, atelierul fiind găzduit de prima platformă de expoziţii de artă VR din România şi Republica Moldova, www.theopen-art.com. Dorim să accentuăm asupra faptului că este primul atelier VR al unui artist român, asemenea reconstrucţii virtuale fiind realizate de către cele mai importante instituţii muzeale din lume (de exemplu, Tate a reconstruit în VR ultimul atelier parizian al lui Amedeo Modigliani).

Valentina Rusu Ciobanu

Valentina Rusu Ciobanu, împreună cu marele scriitor basarabean Ion Druţă

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ a prevăzut şi o componentă de cercetare şi inventariere a atelierului artistei, în urma căruia s-au digitalizat, prin fotografiere, peste 500 de lucrări de pictură, schiţe sau desene mai elaborate. Au fost scanate în jur de 1.500 de schiţe şi însemnări ale artistei, fotografii, diverse acte, articole din ziare despre creaţia Valentinei Rusu Ciobanu şi interviuri, pliante ale expoziţiilor la care a participat, cărţi poştale cu reproduceri semnate de artistă. Toate aceste materiale vor constitui baza unei monografii complete despre viaţa şi opera pictoriţei Valentina Rusu Ciobanu, la care Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor speră să înceapă munca cât de curând, dorindu-şi ca de publicarea monografiei să se ocupe o importantă editură din România, în căutarea căreia se află acum.

Valentina Rusu Ciobanu
Imagine indisponibilă

Foto dreapta: Autoportretul VRC (1964), restaurat în 2020

Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociaţia pentru Cultură şi Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia SANTAVINERE din Chişinău şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naţionale ale României ‒ Iaşi, Moldova Film, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu“, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chişinău, Rivulet Studio, VRTIM şi Calvert Journal.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). AFCN şi SDC nu sunt responsabile de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Valentina Rusu Ciobanu, la apropierea vârstei de 100 de ani

Valentina Rusu Ciobanu
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite