Tatiana Ieckel a murit. Mama lui Florin Piersic Jr. avea 84 de ani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatiana Iekel, actriţă a Teatrului Mic din Bucureşti o viaţă întreagă, a murit lasând în urmă amintirea unor roluri memorabile, deopotrivă în teatru şi film, dar şi imaginea unui om frumos şi discret până în ultima zi a vieţii sale. Teatrul Mic a anuntat, duminică, trecerea în nefiinţă a actriţei.

Născută la Iaşi, pe 10 octombrie 1932, Tatiana Ieckel a fost repartizată la Teatrul Mic imediat cum termină Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Aici a jucat fără întrerupere, cu mare dragoste şi un talent inegalabil, până la vârsta pensionării.

Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârşit ... Teatrul Mic. - mărturisea Tatiana Iekel în volumul Teatrul Mic. 50 de ani, Bucureşti, 2013.

Tatiana Iekel, actriţă a Teatrului Mic din Bucureşti pe scena căruia a jucat întreaga viaţă, a murit  la vârsta de 84 de ani, fiind înmormântată sâmbătă. A realizat roluri memorabile, deopotrivă în teatru şi film, dar şi imaginea unui om frumos şi discret până în ultima zi a vieţii sale.

Recent, Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul „Sieranevada“ (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Revenire în filme, datorată fiului

A jucat în filmele „Tată de duminică“ (1975), „Marele singuratic“ (1977), „Mai presus de orice“ (1978), „Advertising“ (2015), „Fix Alert“ (2016). Şi pentru „Un etaj mai jos“, actriţa a fost nominalizată la premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar la gala Premiilor Gopo din 2016.
A fost căsătorită cu Florin Piersic timp de 14 ani ani, fiind prima soţie a celebrului actor.
Povestea lor a debutat la Paris, în 1958, iar după doi ani s-au căsătorit. Căsnicia lor a durat decât până în anul 1974. Împreună cei doi au avut un fiu, Florin Piersic Jr. 

image

În 2006, a jucat în „Fix Alert“, în regia fiului ei.
„Am revenit în arenă stimulată de fiul meu, Florinel. Totul a început cu propunerea lui de a juca într-un scurtmetraj cu care el debuta ca regizor şi scenarist. Eu interpretam o pensionară ce nu o scoate la capăt cu facturile de intreţinere (…) ≤Reclama/Advertising≥ se numeşte acest scurtmetraj, care a fost prezentat la Festivalul Internaţional de la Sibiu, fiind premiat. Filmul l-a stimulat pe Florin să-şi continue cariera de autor total, de asta-dată cu un lungmetraj.

Fără niciun ban,  Florinels-a încumetat să realizeze „Fix alert“, filmul care l-a impus în lumea artistica, prin îndrăzneală şi originalitate. Succesul lui m-a bucurat enorm, ca mama, dar şi ca interpretă. Pentru că Florin ne-a invitat pe mine şi pe tatăl lui, Piersic senior, să jucăm în acest puzzle cinematografic mai dificil, cu un subiect construit şi reconstruit pe parcursul filmului. Eu interpretam o batrână bolnavă de Alzheimer, iar amintirile ei se învalmasesc si ingreuneaza relatarile celorlalte personaje“, povestea actriţa, în 2006, într-un interviu din „Formula As“.

Tatiana Ieckel îşi exprima în acelaşi interviu bucuria de a devein bunică: „Fiul meu şi actrita Dorina Chiriac mi-au dăruit o nepoţică minunata, pe Sonia. Odată cu venirea ei pe lume, retrăiesc emoţiile din vremea copilariei lui Florinel“.

70 de roluri pe scena Teatrului Mic. Alături de Valeria Seciu în „Cum gândeşte Amy“

În teatru, „Zboară cocorii“ de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, a fost primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova). Aici a jucat alături de nume mari, Iurie Darie şi Ion Gheorghiu. A avut un mare succes de neuitat, participând în delegaţia Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal. Pe scena Teatrului Mic şi Foarte Mic a însumat peste 70 de roluri, pline de substanţă şi apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul „Cum gândeşte Amy“, regizat de Cătălina Buzoianu (2005), unde a jucat alături de Valeria Seciu.

Spectacolul in care am jucat alaturi de exceptionala Valeria Seciu, se refera la gravele ciocniri dramatice dintre diferite generatii. Din fericire, reusita acestui pariu artistic (ca si cel de la Teatrul "Odeon", unde am jucat în ≤Joi. Mega Joy≥, în regia talentatului Radu Afrim şi alături de actriţa Dorina Lazar) se datorează tocmai comunicării fericite între artişti de toate vârstele. Pentru că atunci când există pasiune, înţelegere şi respect faţă de artă, conflictele, dacă mai apar, se transformă până la urmă în ambiţie şi emulaţie creatoare. Ele te îmboldesc să ţii pasul cu vremea şi să te depăşeşti continuu“, mărturisea actriţa în interviu.

Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârşit ... Teatrul Mic
"Teatrul Mic este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat
tatiana ieckel
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite