Recordurile licitației de Iarnă Artmark: Un metru pătrat de spațiu cultural românesc, peste 2.000.000 de euro

0
Publicat:

Licitația de Iarnă de la Artmark a avut parte de câteva recorduri care merită reținute: un total de aproape 700.000 de euro, o rată de adjudecare de aproximativ 70%, 206 loturi de artă, 175 de palete (participante), dintr-un total de 344 de palete înscrise în licitație (fizic, telefonic și online), din care au adjudecat propriu-zis 89 de palete.

Arthur Verona, Serbare câmpenească. FOTO Artmark
Arthur Verona, Serbare câmpenească. FOTO Artmark

Topul adjudecărilor Licitației de Iarnă Artmark a fost condus de pictorul Nicolae Tonitza, în cadrul evenimentului care a avut loc joi, 18 decembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Cel mai valoros centimetru pătrat de spațiu românesc adjudecat

Artistului îi aparține cel mai valoros centimetru pătrat de spațiu românesc adjudecat. Este vorba de data aceasta de un spațiu cultural, o micuță dar superbă pictură, „Cap de copil (Nineta Gusti)”, care s-a adjudecat cu 42.500 de euro, plecând de la un preț de pornire de 15.000 de euro.

Nicolae Tonitza, Cap de copil - Nineta Gusti, 1924-1926. FOTO Artmark
Nicolae Tonitza, Cap de copil - Nineta Gusti, 1924-1926. FOTO Artmark

Concret, a fost vorba de 218 euro pentru un centimetru pătrat de pictură a marelui artist român al inocenței copilăriei, ceea ce, extrapolat, ar conduce la o valoare de 2.180.000 de euro pentru un metru pătrat de artă românească importantă.

„Apropiat prieten de idei și grup artistic al lui Tonitza, Francisc Șirato își egalează și el recordul de preț de adjudecare în tematica deseori predilectă a florilor, <<Interior cu maci și margarete>> adjudecându-se, de la o pornire de 8.000 de euro, cu 22.000 de euro (fostul record de tematică datează din 2013, de la Licitația de Primăvară, pentru <<Trandafiri roșii și roz>>, tot 22.000 de euro)”, arfată Artmark într-un comunicat.

Tot la capitolul interioarelor moderniste merită amintite rezultatele bune obținute de Gh. Petrașcu, pentru micul „Interior cu portret de familie”, adjudecat pentru 35.000 de euro, precum și de Alexandru Ciucurencu, pentru „Albumul de artă”, care a fost adjudecat pentru 29.000 de euro – nu departe de recordul său personal pentru o natură statică.

Octav Bancila, Liliac. FOTO Artmark
Octav Bancila, Liliac. FOTO Artmark

Băncilă și Verona au realizat printre cele mai bune adjudecări

 Cele mai convingătoare creșteri au fost însă obținute pentru arta tradiționalistă ori clasică (chiar dacă tratată pictural într-o manieră modernistă). Băncilă și Verona au realizat printre cele mai bune dintre adjudecările lor din ultimii zece ani.

Octav Bancila, Garoafe rosii. FOTO Artmark
Octav Bancila, Garoafe rosii. FOTO Artmark

„Din trei lucrări de Arthur Verona, două s-au adjudecat spectaculos, depășind de multe ori maxima estimării: <<Serbare câmpenească>> se adjudecă, în aplauzele sălii, cu 17.000 de euro (de aproape 3 ori și jumătate maxima estimării), iar <<Convoi de sănii în Bucovina>>, provenind din colecția istorică Krikor Zambaccian, cu 15.000 de euro (de aproape 3 ori maxima estimării).  Totodată, celebrul <<Liliac>> al lui Octav Băncilă face senzație, plecând de la 2.000 de euro și adjudecându-se cu 15.000 de euro, câtă vreme <<Garoafe roșii>> se adjudecă pentru 11.000 de euro (dublul maximei estimării)”, detaliază Artmark.

Arthur Verona, Convoi de sănii în Bucovina. FOTO Artmark
Arthur Verona, Convoi de sănii în Bucovina. FOTO Artmark

Vermont, unul dintre favoriții publicului

Bine reprezentată în licitație, în mod oarecum inedit, a fost și perioada simbolistă, de început de secol XX, mai rară în pictura românească, alături de preocupările Belle Epoque (ori ale „realismului burghez”, așa cum era numită perioada de criticii de artă trecuți). Vermont se dovedește, în seara Licitației de Iarnă, unul dintre favoriții publicului, fiind adjudecate toate cele 10 lucrări prezente în licitație – dintre care 9 tranzacționându-se peste maxima estimării – ceea ce constituie un record absolut.

Nicolae Vermont, Spalatorese. FOTO Arhivă
Nicolae Vermont, Spalatorese. FOTO Arhivă

Potrivit Artmark, cele mai disputate opere de Nicolae Vermont au fost „Spălătorese” – care și-a triplat prețul de pornire, plecând de la 4.000 de euro și adjudecându-se pentru 12.000 de euro – și „Cusătoreasa” – care și-a dublat maxima estimării, adjudecându-se pentru 10.000 de euro.  Un record de autor a stabilit și rarul și mai puțin-cunoscutul sculptor simbolist Ion Schmidt-Faur, a cărui scenă goethiană „Faust și Mefisto” – care îl înfățișează pe Faust luptând cu Mefistofel – s-a adjudecat pentru 5.000 de euro (plecând de la un preț de pornire de 1.500 de euro).

De la licitație la licitație, s-a remarcat o creștere a ponderii segmentului tânăr (cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani) în rândul participanților, spun organizatorii.

„Ne bucurăm să anunțăm că 42% dintre adjudecări (raportat la numărul adjudecărilor, iar nu la valoarea totală a licitației) au fost realizate de acest segment de vârstă, fapt inedit în rândul licitațiilor de artă importantă de până acum. Clasicitatea și perenitatea tematicilor prezente în expoziție și în licitație fac aceste rezultate și mai remarcabile. Statistica acestui eveniment de final de an demonstrează preocuparea colecționării de artă de la vârste mai mici. Prețuirea frumosului și a valorilor identitare naționale sunt, așadar, în creștere, se mai arată în comunicatul Artmark.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite