Artistul vizual Saddo va colora zidurile Universităţii de Arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mural realizat de artistul Saddo pe strada Arthur Verona                                             Sursa foto: saddo.ro
Mural realizat de artistul Saddo pe strada Arthur Verona                                             Sursa foto: saddo.ro

Artistul vizual Saddo, care a pictat şi peretele de pe strada Arthur Verona în cadrul Street Delivery, creează, luna aceasta, un mural de dimensiuni mari, pe zidul din curtea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“.

Scopul proiectului este să deschidă treptat clădirea pentru locuitorii oraşului prin evenimente culturale diverse, în cadrul pregătirilor pentru anul 2021, lucrarea fiind una dintre mizele pentru candidatura Bucureştiului la titlul de "Capitală Europeană a Culturii".

Printre proiectele derulate de ARCUB, Interesting Times Bureau, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu” (UAUIM) şi Vem Lighting este şi P_TER (Pe Terasă)", prin care unul dintre pereţii aflaţi pe terasa curţii interioare a UAUIM va găzdui un mural de dimensiuni mari semnat de Saddo.

Un al doilea mural va fi pictat în 2017 în interiorul aceleiaşi curţi, urmând ca noi artişti locali şi internaţionali să reînoiască muralele de pe ambii pereţi o dată la fiecare doi ani.

Clădirea actuală a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu este rezultatul unor extinderi succesive în anii 1960-1970 a primului său corp, realizat între 1916-1927 după proiectul lui Grigore Cerchez şi înscris pe lista monumentelor de arhitectură ale ţării. Aflată la kilometrul zero al Bucureştiului, între străzile Academiei, Edgar Quinet şi Biserica Enei, este un spaţiu public ideal şi atât de necesar oraşului.

saddo

Saddo (foto) a povestit pentru agenţia de presă News.ro:

Şi acest mural este oarecum asemănător cu cel pe care l-am făcut anul trecut la Street Delivery, pe strada Arthur Verona, sau cu lucrările din ultimii ani. Ideea de bază a muralului, pictat în curtea interioară a Universităţii de Arhitectură, este relaţia dintre natură şi arhitectură, felul în care arhitectura se inspiră din forme naturale: frunze, flori, tulpini de plante, aripi de păsări. Cromatica este puţin mai „toned down» decât alte murale ale mele, ca să nu fie foarte intruziv vizual, şi să se integreze frumos în context.

Planul iniţial era ca peste toate elementele organice, florale, să desenez un capitel corintic (care are detalii inspirate din natură, vegetaţie), dar până la urmă am ajuns la concluzia că este mai ok să păstrez doar pictura de bază, fără nicio adăugire, pentru ca din punct de vedere conceptual şi vizual e mai simplu şi mai clar”, a continuat artistul. 

Scopul proiectului este să deschidă treptat clădirea universităţii pentru locuitorii oraşului prin evenimente culturale diverse, în cadrul pregătirilor pentru anul 2021.

Muralul pe care l-am pictat în curtea Arhitecturii face parte dintr-o iniţiativă foarte interesantă. Curtea are mai mulţi pereţi, împărţiţi în registre, în care cel puţin o dată pe an o să picteze câte un artist. Dar este cumva doar pentru ochii studenţilor de la Arhitectură şi pentru cei care participă la tururile organizate de Interesting Times Bureau. Nu ştiu cât de accesibil va fi pentru oricine. Ar fi interesant ca pe baza acestui exemplu şi al peretelui de la Street Delivery, şi al altor murale din oraş, să continue astfel de iniţiative, şi nu doar prin centru, ci şi prin cartiere, pentru a avea acces cât mai multă lume la ele”, afirmă artistul.

Artistul îşi caracterizează stilul drept unul colorat, bazat pe flori, plante, păsări, animale, personaje cu haine în diferite tipare.

Este o combinaţie între ceea ce îmi place în artă (influenţe din Rousseau, Walton Ford, miniatură islamică) şi ilustraţia contemporană, design, pattern design. Şi îmi place să pictez totul de mână, cu acrilic şi pensulă, de la lucrările pentru expoziţii, pe pânză sau hârtie, la ilustraţii comerciale şi murale.

Saddo este de părere că un festival de murale, cu artişti români şi internaţionali ar fi necesar în Bucureşti. Cel mai tare ar fi un festival de murale, cu artişti români şi internaţionali, cum se întâmplă de exemplu în oraşe precum Kiev, în Ucraina, la Lodz în Polonia (ca să dau doar câteva exemple de pe lângă România), oraşe care au devenit pietre de hotar pentru street art-ul şi muralismul internaţional. Ar fi cool să intre şi Bucureştiul în scenă”, speră el.

Noul mural poate fi vizitat gratuit, deocamdată prin intermediul Interesting Times Bureau sau pe cont propriu, după ce fiecare vizitator a arătat un act de identitate la poarta facultăţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite