Recomandări FNT de duminică, ultima zi a sărbătorii Thaliei. Dialoguri despre libertate cu Silviu Purcărete VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai interesante dezbateri din cadrul Festivalului Naţional de Teatru va avea loc astăzi, de la ora 12.00, la HUB FNT. Protagoniştii sunt regizorul Silviu Purcărete şi directorul FNT Marina Constantinescu, care vor discuta despre libertate. Printre atracţiile ultimei zile de festival se mai numără "Chiriţa în concert", cu Ada Milea, şi "Iona", după Marin Sorescu, în regia lui Tompa Gabor.

"Pentru mine, Silviu Purcărete este gustul teatrului pur pe cerul gurii. Aromă care te îmbată de tăria inteligenţei lui sclipitoare şi de puterea viselor lui.  Care, uneori, coboară din mintea lui, pe scenă. Spre norocul nostru. Restul? E libertate”, declară Marina Constantinescu, selecţionerul şi directorul FNT, despre regizorul Silviu Purcărete care a schimbat, în mod inconfundabil, faţa teatrului românesc. Cei doi vor ave ao dezbartere despre libertate, la 30 de ani de la Revoluţie, de la ora 12.00, la HUB FNT.

De la orele 18.00 şi de la 21.00, vor fi două reprezentaţii, la Teatrul Odeon, cu "Chiriţa în concert", spectacol, cu Ada Milea, în rol principal, pus în scenă la Teatrul "Lucian Blaga" din Cluj. Deşi Vasile Alecsandri şi Matei Millo s-au inspirat din viaţa şi obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste, Chiriţa îşi găseşte uşor multiple echivalenţe în societatea noastră contemporană.

Chrita in concert foto Nicu Cherciu

Scenă din "Chiriţa, în concert" Foto: Nicu Cherciu

Cu aerul ei de superioritate afişat, cocoloşindu-şi fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani şi averi, tiranică, dar emoţionându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relaţiile cu bărbaţii şi leşinând în faţa atenţiei primite de la cei cu relaţii şi influenţă, Chiritza nu ne poate fi totuşi complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea şi Anca Hanu îl învestesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenţii, snobism, lipsă cultură şi sensibilitate kitsch.

"Iona", tragedie în patru tablouri

De la ora 19.00, la Teatrul Nottara, se joacă Iona, în regia lui Tompga Gabor, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Maghiar din Cluj. Povestea celebrului personaj biblic înghiţit de un peşte uriaş, din burta căruia încearcă să evadeze, doar pentru a se trezi prizonier într-o burtă şi mai mare, poveste pe care Marin Sorescu o transformă într-una dintre cele mai cunoscute piese din dramaturgia românească, „Iona” devine în viziunea regizorului Tompa Gábor un spectacol poetic, în care muzica Adei Milea, creează un univers aparte, care combină absurdul tragic şi umorul.

Iona foto Mihaela Marin spectacol Tompa Gabor

Scenă din "Iona" Foto: Mihaela Marin

Subintitulată de Marin Sorescu „tragedie în patru tablouri”, „Iona”, piesa lui de debut, a fost publicată în 1968 în revista „Luceafărul” şi face parte, alături de „Paracliserul” şi „Matca” din trilogia intitulată „Setea muntelui de sare”. Spre deosebire de personajul biblic, Iona, pescarul solitar al lui Sorescu, nu poartă pe umeri nicio vină şi niciun păcat. El va fi înghiţit de un peşte uriaş încă de la început şi fiecare evadare din burta peştelui îl va duce într-o burtă şi mai mare, închisoare după închisoare, la infinit, condiţie a existenţei umane.

Program FNT,  duminică, 27 octombrie

-12.00 Dialoguri despre libertate cu Siviu Purcărete  şu Marina Constantinescu – HUB FNT, Sala Mare, ARCUB 

-17.00 Limite de Mihaela Michailov & Radu Apostol - Centrul de Teatru Educaţional Replika 

- 18.00 Chitiţa in concert după Vasile Alecsandri & Matei Millo – Teatrul Odeon, Sala Majestic

- 19.00 Trei Surori de A.P. Cehov – Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti, Sala Media

- 19.00 Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba de Yann Verburgh – ARCUB– Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Sala Mare

-19.00 Iona de Marin Sorescu – Teatrul Nottara, Sala „George Constantin”

- 21.00 Chirita in concert după Vasile Alecsandri & Matei Millo – Teatrul Odeon, Sala Majestic 

IONA. Teatrul „Nottara”, Bucureşti şi Teatrul Maghiar de Stat Cluj from UNITER Romania on Vimeo.

Iona

Distribuţie:

Iona: Gabriel Răuţă

Echo: Cristina Juncu

Regia : Gábor Tompa

Scenografia : Carmencita Brojboiu

Muzica originală : Ada Milea

Durata: 1 h 20 min  (fără pauză)

Teatrul Nottara, Bucureşti

Spectacol cu traducere în limba engleză

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite