FNT După „sanctificarea“ lui Alexandru Darie, Andrei Şerban condamnă „trivialitatea şi fenomenul de isterie colectivă ce se naşte la moartea artiştilor“
0Declaraţiile lui Andrei Şerban, în cadrul dezbaterii pe tema dictaturii şi manipulării, în FNT, după cele două spectacole cu "Richard III", de la Bucureşti şi, respectiv, Budapesta, au stârnit mari controverse în mediul treatral. Teatrul Bulandra a transformat cele două săli de la Izvor, respectiv, din Grădina Icoanei, în adevărate sanctuare, cu postere mari ale regizorului care a murit pe 18 septembrie.
În cadrul conferinţei de presă de ieri, din cadrul FNT, regizorul Andrei Şerban a vorbit despre "Richard al III-lea" de William Shakespeare, spectacol prezentat în două versiuni scenice. Acestea au fost realizate de trupele teatrelor „Radnóti Miklós” din Budapesta şi Teatrul Bulandra din Bucureşti. Astfel, pentru prima dată într-un festival, în acelaşi decor, au fost prezentate două variante de spectacol teatral aparţinând aceluiaşi creator, realizate pe scene diferite ale Europei.
În acest context, regizorul Andrei Şerban a făcut, ieri, nişte declaraţii dure care au stârnit controverse legate de "sanctificarea lui Alexandru Darie" după moartea acestuia.
„Ducu Darie a fost foarte generos în toţi aceşti ani faţă de mine. Îi sunt recunoscător pentru bunătatea lui şi vreau să exprim de ce nu am vorbit până acum deloc despre el. Pentru că este un om pe care l-am cunoscut bine şi care din păcate nu mai este printre noi şi care tot din păcate, deşi în ultimii 10 ani a fost marginalizat, nu a fost nici premiat la Uniter, nu a fost nicio festivitate, era realmente marginalizat.
Şi acum dintr-odată, după moarte, a devenit un sfânt şi un martir. (...)
"Ducu a trăit cu dificultatea asta, pentru că să faci balanţa ca viaţa să îşi trăiască arta ca artist şi ca arta să îşi trăiască viaţa este un lucru foarte complicat şi delicat şi el nu a reuşit să facă asta.
Şi-a distrus viaţa, şi-a distrus şi arta, din păcate. Să vezi chinul, suferinţa unui om este mult mai interesant decât să beatifici, să devii un sfânt, un magician.
A fost un om ca noi toţi care s-a luptat să trăiască şi a avut slăbiciunile şi puterile lui. Haideţi să ne uităm la el astfel! Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt”, a subliniat regizorul Andrei Şerban.
Oana Pellea: "Lumănările se aprind pentru sufletele celor plecaţi, nu pentru sfinţi"
După declaraţiile lui Andrei Şerban, Oana Pellea (foto) a reacţionat, astăzi, pe contul ei de Facebook: "Să nu aprindem lumânări în holul teatrului, pentru că nu este un sfânt, a declarat regizorul Andrei Şerban despre Alexandru Darie. Îmi pare rău, lumănările se aprind pentru sufletele celor plecaţi, nu pentru sfinţi. Consider ca oricine are dreptul să aprinda o Lumină pentru sufletul unui om drag, oriunde.
Chiar in holul teatrului, mai ales atunci când directorul Teatrului devenise trup si suflet cu teatrul. Lumănările se aprind in semn de iubire pentru cel plecat... Dumnezeu să te odihnească, Duculeana, a declarat Oana Pellea.
Andrei Şerban: "Teatrul nu e nici mausoleu, nici criptă, nici capelă"
Andrei Şerban (foto) a răspuns. în exclusivitate pentru "Adevărul", tuturor polemicilor născute în jurul declaraţiilor sale recente. "Am auzit ca am fost iar înţeles greşit. Cum se întâmplă mereu, auzim ce vrem noi, nu ce se spune. Pentru cei ce nu au fost prezenţi la conferinţă şi citesc doar relatările distorsionate, e poate util sa precizez sensul şi motivaţia cuvintelor mele. Nu pe Ducu l-am atacat dimpotrivă, din respect pentru el, am condamnat trivialitatea şi fenomenul de isterie colectivă ce se naşte des la moartea artiştilor. Şi asta în ciuda indiferenţei cu care mulţi i-au tratat când erau in viaţă.
Şi l-am dat ca exemplu şi pe Ciulei, care e primul mare director ce a dus Bulandra pe culmi. De ce Ciulei a revenit in Teatrul lui după 89 ca sa plece iar şi să moară în exil? Despre aprinderea lumănărilor, fiecare are dreptul să aprindă câte lumânări vrea, dar teatrul nu e nici mausoleu, nici criptă, nici capelă.
Venind la teatru, celebrăm bucuroşi contribuţia lui Ducu, iar lumănările le aprindem la biserică. Asta am spus şi ma întreb oare: denaturarea spuselor mele vine din neînţelegere sau din reavoinţă?", a raspuns Andrei Şerban, criticilor care au urmat după declaraţiile sale din conferinţa de ieri.