Pianista Ana Silvestru vine la Bucureşti pentru Gala de Balet „Carmen Sylva”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momente extraordinare de balet pe muzică live la Gala de Balet „Carmen Sylva”. Talentata pianistă Ana Silvestru şi violonistul Rafael Butaru îi vor acompania pe balerinii invitaţi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul unor momente speciale.

Este vorba de nume importante ale baletului, precum Iana Salenko şi Dinu Tămăzlăcaru, prim-balerini la Staatsballett Berlin, Brooklyn Mack – artist independent, Marina Minoiu, balerină la Danish Royal Ballet, Francesca Velicu şi Henry Dowden (English National Ballet), Julian MacKay, prim-balerin la Mikhailovsky Theatre, Rin Okuno, Robert Enache, Cristian Preda şi Alice Minoiu (Opera Naţională Bucureşti). Evenimentul va avea loc în 20 ianuarie 2020, ora 20:00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti.

Despre Ana Silvestru, marele pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”, iar pianistul Konstantin Şerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată…”

„Am serioase motive pentru a fi bucuroasă şi onorată să fiu parte a acestei Gale: am o mare admiraţie pentru Alice Minoiu şi urma luminoasă pe care iniţiativele ei au lăsat-o; sunt foarte recunoscătoare că am din nou oportunitatea să creez ceva alături de marea artistă Marina Minoiu, după ce ne-am înţeles atât de bine în timpul filmărilor pentru clipul inspirat de “Il pleure dans mon coeur”, de Dinu Lipatti. Pentru a scrie o pagină de istorie (de preferat, cât mai puţin întunecată), primul pas este să te poziţionezi de partea corectă a istoriei”, a declarat pianista Ana Silvestru.

Ana Silvestru locuieşte la Zurich. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, şi-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Şerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincţii. A susţinut recitaluri şi concerte în peste 12 ţări de pe patru continente şi promovează muzica românească în străinătate – cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti.

Violonistul Rafael Butaru este concertmaestru al Operei Naţionale Bucureşti şi al Filarmonicii „George Enescu”.

Cred că relaţia dintre muzică şi dans reprezintă cea mai profundă formă de artă care are la bază două limbaje simbiotice: de o parte sunetul, de cealalta mişcarea, având ca element comun ritmul. Piesele incluse în programul Galei de balet "Carmen Sylva" au o importanţă deosebită pentru orice violonist, iar traducerea acestor sunete în mişcare reprezintă o materializare tangibilă a acestei muzici. Pentru mine este un privilegiu nu doar faptul că împart scena cu unii dintre cei mai semnificativi balerini contemporani, dar mai ales că aceşti extraordinari artişti vor exprima prin dans sentimente şi stări pe care pe parcursul carierei mele le-am putut trăi doar prin sunet”, a declarat violonistul Rafael Butaru.

Rafael Butaru este licenţiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi a susţinut concerte alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Razvan Popovici, Razvan Suma. A participat la festivalul SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov , Alina Pogostkina etc.

Butaru a câştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale şi a participat la cursuri de măiestrie, precum cel susţinut de Adam Fischer şi de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena şi la cursuri de muzică veche şi de perfecţionare instrumentală susţinute de Dieter Weitz şi Cristoph Wyneken. Totodată, artistul a fost la cursurile internaţionale de muzică de cameră susţinute la Londra de Chilingirian şi Amadeus Quartet.

Mă bucur foarte mult că pianista Ana Silvestru şi violonistul Rafael Butaru au acceptat invitaţia noastră de a fi parte din Gala de Balet Carmen Sylva. Cu siguranţă că participarea lor oferă un mare plus evenimentului”, a declarat Alice Minoiu, balerină la Opera Naţională Bucureşti şi organizatoare a evenimentului, alături de Asociaţia Literati.

Bilete se găsesc online pe mystage.ro şi la Casa de bilete  a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe iabilet.ro, în magazinele Flanco şi în reţeaua iabilet.ro

Gala de Balet „Carmen Sylva” este un spectacol Ars Gratia Regalia, care va pune în scenă un adevărat labirint al emoţiilor, marcat de tot ceea ce înseamnă pentru cultura noastră personalitatea Reginei Elisabeta (Carmen Sylva). Sunt reunite fragmente coregrafice celebre pentru temele naturii şi ale iubirii, specifice creaţiilor primei regine a României. Se vor regăsi fragmente ale baletului clasic, sub semnătura unor mari şi importanţi coregrafi ca Sir Frederick Ashton, Johan Kobborg, Mauro de Candia, coregrafii inspirate din magia pădurii şi momente ale marilor poveşti de iubire. De asemenea, coregraful Andrei Cozlac va crea, în premieră, un moment dedicat reginei artiste.

Gala de Balet „Carmen Sylva” este organizată de Asociatia Literati şi de Alice Minoiu, balerină la Opera Naţională din Bucureşti. Vara aceasta, Alice Minoiu a dansat pe Arena din Verona, alături de celebrii Sergei Polunin şi Alina Cojocaru, în spectacolul de balet „Romeo şi Julieta”, în regia lui Johan Kobborg.

Asociaţia Literati este o Asociaţie Non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006, care s-a remarcat prin proiecte în educaţie, cultură şi cercetare.

Distribuţie: Iana Salenko –Staatsballett Berlin, Dinu Tămăzlăcaru –Staatsballett Berlin, Brooklyn Mack – Independent Artist, Julian Mackay –Mikhailovsky Theatre, Francesca Velicu – English National Ballet, Marina Minoiu - Royal Danish Ballet, Henry Dowden - English National Ballet, Rin Okuno, Robert Enache, Cristian Preda şi Alice Minoiu- Opera Naţională Bucureşti. Cu participarea pianistei Ana Silvestru şi a violonistului Rafael Butaru.

Regia artistică: Alice Minoiu (face parte şi din distribuţie)

Organizator: Asociaţia Literati

Partener de comunicare: PiArt Vision

Parteneri media: Agerpres, HotNews, Adevărul, Newsweek.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în magazinele Flanco, Diverta, Cărturesti, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag, Casa de Balet şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, Paypal, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in ţară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite