Articol publicitar

„Opera lui Brâncuși e bucuria supremă, un imn al vieţii, al dragostei de viaţă! ”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub genericul „Brâncuşi al lumii”, TVR Internaţional propune duminică, 19 februarie, o evocare a marelui artist, în viziunea Luminiţei Ţăranu, una dintre cele mai apreciate artiste de origine română din Italia.

image

Sărbătorim în fiecare an, pe 19 februarie, Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, ziua de naştere a „părintelui sculpturii moderne”. Sub genericul „Brâncuşi al lumii”, pe 19 februarie, ne vom bucura de o zi specială și la TVR Internaţional.

„Brâncuşi ne conferă dreptul la cetăţenia mondială. Operele sale emană inteligenţă, ne ajută, prin expresia sentimentului de libertate şi curaj, să devenim cetăţeni ai lumii”, este convingerea Luminiţei Ţăranu, un adevărat cetățean al lumii, artist plastic remarcabil, cu numeroase expoziții personale sau participări în expoziții de grup. S-a născut în România și în același timp a trăit în Italia. Aparține ambelor țări. În realitate, această apartenență i-a dat un sentiment al libertății.

image

„Pentru mine Brâncuşi, opera sa, reprezintă bucuria supremă, este un imn al bucuriei, un imn al vieţii, al dragostei de viaţă. Prin operele sale, care au ajuns la universalitate prin esenţialitate, a creat concentrate de spiritualitate românească și aceasta, recognoscibilă şi inconfundabilă. Îl iubesc pe Brâncuşi şi pentru că este o garanţie culturală a României în lume”, adaugă Luminița Tăranu, care crede că l-a înţeles cu adevărat pe Brâncuşi abia după ce a plecat din România.

image

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale artistei stabilite de 35 de ani la Roma este instalaţia monumentală „Columna mutãtio – LA SPIRALE”, o reinterpretare a Columnei lui Traian, expusă timp de un an la Mercato di Traiano – Musei dei Fori Imperiali din Roma, cu ocazia împlinirii a 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian. Luminiţa Ţăranu povesteşte că a adăugat în această lucrare şi un simbol dedicat, în semn de omagiu, lui Constantin Brâncuşi: Zeul Infinitului.

Întreaga mărturie emoţionantă a Luminiței Țăranu poate fi urmărită duminică, 19 februarie, la TVR Internaţional, fiind difuzată pe mai multe tronsoane orare (la 9:20, 17:10 și 5:40), pentru telespectatorii din Europa, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite