O nouă amânare în cazul expunerii „Cuminţeniei Pământului“ la Muzeul Naţional de Artă. Sculptura se va afla din luna august în sala „Brâncuşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) la sfârşitul lunii august, după ce directorul instituţiei anunţase că amenajarea sălii „Constantin Brâncuşi” va fi finalizată până la 30 iunie.

„Lucrarea va fi expusă la finalul lunii august din cauza întârzierii procedurii de realizare a designului sălii”, a declarat directorul MNAR, Călin Stegerean, pentru News.ro. 

Sculptura „Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie 2016, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

Sala „Constantin Brâncuşi” este de mai multe luni, închisă publicului. 

„Sala în care sunt expuse mai multe opere ale lui Constantin Brâncuşi a intrat, din momentul în care ministerul ne-a spus că această lucrare se va întoarce la muzeul nostru, într-un proces de reconsiderare”, a declarat Călin Stegerean.

Muzeografii au făcut un studiu care a ţinut cont şi de faptul că întreaga galerie de artă românească va intra în reamenajare.

Vor fi adăugate informaţii, o prezentare însoţită de materiale precum fotografii, afişe şi alte elemente care pot ajuta vizitatorul să îşi facă o imagine cât mai amplă.

Sculptura realizată de Constantin Brâncuşi ar fi trebuit să fie expusă la finalul acestei luni. 

„În ceea ce priveşte sala Brâncuşi, a fost realizat un caiet de sarcini care cuprinde mai multe cerinţe. A fost organizată o selecţie de oferte, dar la momentul scadenţei s-a prezentat un singur proiect şi acela incomplet. Am fost puşi în situaţia de a reface procedura. În momentul de faţă, lansăm procedura din nou şi estimările noastre sunt că undeva la finalul lunii iunie sala Brâncuşi va putea fi din nou vizitată, incluzând «Cuminţenia Pământului»”, a precizat directorul muzeului.

„Cuminţenia Pământului” face obiectul unui contract de împrumut pe care Muzeul Naţional de Artă al României l-a semnat cu proprietarii, pe o durată de un an. Acest contract a fost încheiat la finalul lunii ianuarie 2017.

„Eu sper ca această lucrare, prin înţelegere cu proprietarii, să rămână în custodia muzeului şi să poată fi admirată de publicul vizitator”, a mai spus Stegerean.

Proprietarii sculpturii, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite