Mâine începe prima ediţie a Festivalului de C'arte Danubius de la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Dan Mircea Cipariu va coordona atelierele de scriere cretivă
Poetul Dan Mircea Cipariu va coordona atelierele de scriere cretivă

Prima ediţie a Festivalului de C’arte Danubius, un eveniment care îşi propune să aducă în faţa publicului voci importante ale culturii române, se va desfăşura între 14 şi 18 august la Tulcea.

Timp de patru zile, pe scena din Piaţa Civică şi în spaţiul Art Cafe La Scena – Casa Avramide, vor avea loc evenimente din toate zonele artistice, de la industria editorială, arte vizuale până la artele spectacolului şi cinema. 

„Mă bucur că oraşul nostru va avea un festival de carte şi arte de o asemenea anvergură. Sper ca acest proiect să se dezvolte în timp pe mai multe paliere şi să aducă tulcenilor, anual, bucuria întâlnirii cu nume sonore şi valoroase din cultura şi viaţa artistică românească. Programul este variat şi de înaltă ţinută şi sper să satisfacă, în mare măsură, gusturile şi aşteptările tuturor celor care vor dori să participe la derularea evenimentelor programate pe parcursul celor cinci zile de festival. Este un câştig pentru oraş, din multe puncte de vedere, este şi o premieră pe această zonă, a târgurilor de carte, aşa că aştept să ne bucurăm împreună de aceste zile încărcate de poezie, teatru, blues, jazz, lansări de carte, filme, conferinţe şi expoziţii“, a declarat Constantin Hogea, primarul oraşului Tulcea.

Evenimentul va prezenta o serie de lansări de carte, precum „Singurătatea vine pe facebook“, de Dan Mircea Cipariu, „Ieşireadinbazadedate“, de Mireille Rădoi, „Secretul secretelor“, de Flavius Predescu, dar şi recitaluri publice ale unor poeţi din Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Bucureşti.

În plus, la Festivalul de C’arte Danubius vor fi organizate conferinţe privind diverse teme: „Cultura română în satul global“, susţinută de academicianul Eugen Simion, „Tulcea, periplu cultural“, de Dan Arhire, preşedintele Asociaţiei „La Drum“ sau „Masca şi statuia vivantă“, susţinută de Mihai Mălaimare.

Vor exista şi ateliere de scriere creativă, acestea fiind coordonate de Dan Mircea Cipariu şi vor fi completate de show-uri de poezie, blues şi jazz cu Ioana Crăciunescu, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu & Mircea Tiberian & Nadia Trohin, Mireille Rădoi, Flavius Predescu, Dan Mircea Cipariu & Danubius Project, dar şi un show de poezie şi folk, acesta fiind susţinut de Dinu Olăraşu.

Festivalul va include şi spectacole de teatru, comedia „Escroci  în aer liber“, de Ion Băieşu. cu Monica Davidescu şi Dan Tudor, spectacolul de muzică şi umor „Povestea unui pierde vară“, de Dan Mihăescu, cu Vlad Jipa şi Radu Dumitru, cinemateca Fundaţiei Arte Vizuale, care va proiecta documentarul „Cocorii“ şi filmul „Cronica de la Zurich“, de Radu Igazsag şi Alexandru Solomon.

Totodată, festivalul va prezenta vernisajul Romfilatelia „O lume românească într-un timbru“ şi o expoziţie de grafică de carte a lui Mircia Dumitrescu, cu lucrări inspirate din romanul lui Panait Istrati, „Kira Kiralina“.

Festivalul se va încheia pe 18 august, cu prezentarea de carte pentru copii „Lumea copiilor“, susţinută de Valentin Ajder şi Ioan Cristescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite