Liiceanu :„Se pare că suntem incapabili să ne încropim o istorie şi un destin“

0
0
Gabriel Liiceanu a fost,alături de Andrei Pleşu,un prieten apropiat al lui Horia Bernea, director al Muzeului Ţăranului Român în perioada 1990-2000
Gabriel Liiceanu a fost,alături de Andrei Pleşu,un prieten apropiat al lui Horia Bernea, director al Muzeului Ţăranului Român în perioada 1990-2000

„Din clipa în care Andrei  Pleşu n-a mai fost ministru al Culturii, iar Horia Bernea  a dispărut, Muzeul Ţăranului Român (MŢR) a intrat într-o lentă agonie“, spune filosoful Gabriel Liiceanu, referindu-se la ideea comasării Muzeului Satului cu MŢR.

„Muzeul Ţăranului a fost opera a doi oameni luminaţi: a unui ministru al culturii (Andrei Pleşu), care a avut ideea şi a găsit omul potrivit pentru ea; şi a unui artist cu viziune mare (Horia Bernea), care, prin muzeul acesta, a integrat satul românesc în valorile  civilizaţiei mediteraneene, aşezând astfel europenitatea noastră pe o tradiţie milenară“, a declarat, pentru „Adevărul“,  filosoful Gabriel Liiceanu.

Din clipa în care Pleşu n-a mai fost ministru, iar Bernea a dispărut, Muzeul a intrat într-o lentă agonie. Pentru a reveni la viaţă, ar fi avut nevoie de guverne cu vocaţia redresării. A avut însă parte, iată, de unul specializat în lovituri fatale.

„Din clipa în care Pleşu n-a mai fost ministru, iar Bernea a dispărut, Muzeul a intrat într-o lentă agonie. Pentru a reveni la viaţă, ar fi avut nevoie de guverne cu vocaţia redresării. A avut însă parte, iată, de unul specializat în lovituri fatale. Avem sub ochi, în mic, un exemplu pentru felul în care românii ratează în mod sistematic continuitatea. Se pare că suntem incapabili să ne încropim o istorie şi un destin“,  a concluzionat Gabriel Liiceanu.

Citiţi şi:

Antropologul Vintilă Mihăilescu, despre comasarea MŢR cu Muzeul Satului: „Este un atentat la identitatea naţională“

După ce s-a discutat despre posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, reacţiile personalităţilor din sfera culturală nu au întârziat să apară.

Andrei Pleşu: Dna. Plumb şi dl. Ponta au insomnii cu privire la MŢR. Le sugerez să comasăm Camera Deputaţilor cu Senatul

Filosoful Andrei Pleşu a spus că posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului din Bucureşti este o idee care demonstrează că în România nu mai există nici măcar reguli minimale. Scriitorul îi propune guvernului, într-o notă ironică, şi alte comasări, cum ar fi Camera Deputaţilor cu Senatul sau Învăţământul cu Irigaţiile.

SCANDAL Se uneşte Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului din Bucureşti?

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, fost ministru al Culturii, îi cere premierului Victor Ponta să nu desfiinţeze Muzeul Ţăranului Român. O eventuală decizie în acest sens s-ar compara, a mai spus el, cu dărâmarea bisericilor de către Nicolae Ceauşescu.

Noul ministru al Culturii, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: „Nu sunt de acord cu această iniţiativă”

Noul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, învestit în funcţie marţi, a declarat că nu este de acord cu posibila comasare a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti" cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR), argumentând în acest sens pentru Mediafax că MŢR este o intituţie emblematică pentru spiritualitatea poporului român.

Directorul Muzeului Ţăranului Român susţine că instituţia pe care o conduce se va comasa cu Muzeul Antipa

Muzeul Ţăranului Român ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului, iar clădirea de pe bulevardul Kiseleff ar urma să fie cedată Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa. Schimbarea a fost contestată de directorului Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta.

Antipa şi Muzeul Ţăranului Român, cele mai căutate muzee pe Google, în România, în 2013

Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti sunt cele mai căutate instituţii muzeale pe motorul de căutare Google în 2013, în România, potrivit tradiţionalului Zeitgeist, o serie de topuri realizată de motorul de căutare pe internet.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri