Noul ministru al Culturii, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: „Nu sunt de acord cu această iniţiativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, învestit în funcţie marţi, a declarat că nu este de acord cu posibila comasare a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti" cu Muzeul Ţăranului Român (MŢR), argumentând în acest sens pentru Mediafax că MŢR este o intituţie emblematică pentru spiritualitatea poporului român.

„Este vorba de o iniţiativă a Ministerului Mediului, care doreşte să preia Muzeul Antipa şi, odată cu preluarea acestui muzeu, Muzeul Antipa, doreşte şi clădirea Muzeului Ţăranului Român care se află la o distanţă relativ mică, dar este vorba numai de clădire. Patrimoniul, exponatele, toate ar urma ca noi să le ducem în altă parte, eventual la Muzeul Satului sau în altă parte. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că Muzeul Ţăranului Român este o instituţie de cultură, o instituţie emblematică pentru spiritualitatea acestui popor”, a spus Gigel Ştirbu pentru sursa citată.

Noul şef al Culturii a mai adăugat că momentan nu a preluat mandatul ministerial, din acest motiv nefiind „foarte la curent” cu propunerea de a comasa cele doua instituţii culturale.

„Eu miercuri probabil voi face procesul verbal de predare-primire cu fostul ministru, eu nu sunt în momentul de faţă foarte la curent cu această iniţiativă, numai din discuţiile pe care le-am avut telefonic şi foarte pe scurt cu colegii mei de la minister”, a mai spus Gigel Ştirbu.

Tot acesta a făcut referire şi la momentul în care preşedintele Traian Băsescu i-a transmis în cadrul ceremoniei de învestitură să nu comaseze cele două muzee.

„Domnia sa a înţeles că eu sunt de acord. Ferească Dumnezeu, cum puteam să fiu de acord cu aşa ceva nefiind încă ministru. (...) Nu voi fi de acord cu trecerea clădirii Muzeului Ţăranului Român la Ministerul Mediului şi, implicit, cu mutarea acestui patrimoniu de o însemnătate inestimabilă pentru tot ceea ce înseamnă spiritualitatea şi tradiţia poporului român”, a mai spus noul ministru al Culturii pentru Mediafax.

Tot marţi seară, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a declarat, la postul de televiziune Digi24, că unifiarea celor două instituţii de cultură a mai fost dorită de o persoană din istorie, adăugând că miza este una imobiliară.

„Există un precedent în această privinţă. A mai existat o persoană în istoria României care a hotărât desfiinţarea muzeului nostru prin unificarea cu Muzeul Satului şi acea persoană s-a numit Ceauşescu, în 1978. (...) Muzeele noastre au personalităţi distincte, foarte clare. Muzeul nostru a fost înfiinţat în 1906, Muzeul Satului a fost înfiinţat 30 de ani mai târziu. Au fost două muzee distincte, când le-a unificat Ceauşescu. Miza a fost una a clădirilor şi mă tem că în ziua de azi e acelaşi lucru, că cineva îşi doreste foarte mult clădirea în care se află Muzeul Ţăranului Român”, a declarat Virgil Niţulescu, la postul Digi24.


Citeşte şi:

Directorul Muzeului Ţăranului Român susţine că instituţia pe care o conduce se va comasa cu Muzeul Antipa

Muzeul Ţăranului Român ar urma să fie comasat cu Muzeul Satului, iar clădirea de pe bulevardul Kiseleff ar urma să fie cedată Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa. Schimbarea a fost contestată de directorului Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta.

Antonescu şi Ponta, în război rece pe terenul lui Băsescu

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit marţi la Cotroceni, la ceremonia închinată lui Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, dar Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întâlnit ieri la Cotroceni, la ceremonia închinată lui Gigel Ştirbu, proaspăt ministru al Culturii, dar nici măcar nu s-au salutat.

Antipa şi Muzeul Ţăranului Român, cele mai căutate muzee pe Google, în România, în 2013

Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti sunt cele mai căutate instituţii muzeale pe motorul de căutare Google în 2013, în România, potrivit tradiţionalului Zeitgeist, o serie de topuri realizată de motorul de căutare pe internet, relatează Mediafax.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite