Interviurile FNT:  Tinerii actori strălucesc în festival. Liviu Pintileasa, Silviu Debu, Dan Rădulescu sunt invitaţi, de la ora 12.00, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pintileasa - Silviu Debu - Dan Radulescu - FOTO Eduard Enea
Liviu Pintileasa - Silviu Debu - Dan Radulescu - FOTO Eduard Enea

Interviurile FNT continuă astăzi, de la ora 12.00, cu invitaţii Liviu Pintileasa, Silviu Debu, Dan Rădulescu, care au participat la atelierul Cehov-Purcărete, realizat în vară la Sinaia. De asemenea, Liviu Pintileasa şi Silviu Debu joacă în „Pescăruşul“, pus în scenă de Andrei Şerban, spectacol care a fost reprezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (19-29 octombrie).

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

În „Pescăruşul“, montat de Andrei Şerban la un teatru,  actorulLiviu Pintileasa îl interpretează, într-una dintre distribuţii, pe Medvedenko, iar Silviu Debu pe Şamraev. Cei doi actori sunt invitaţi astăzi la Adevărul Live, de la ora 12.00, alături de Dan Rădulescu..

Toţi cei trei actori au participat la atelierul Cehov–Purcărete, care s-a desfăşurat între 5-13 iulie în spaţiile Centrului Cultural Carmen Silva şi ale Cazinoului din Sinaia, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

„Anul acesta, Atelierul de teatru pe care deja obişnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului a fost condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete şi a avut în centrul atenţiei arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” şi a câtorva fragmente din „Pescăruşul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artişti cu experienţă care muncesc mult şi sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artişti foarte deschişi care au lucrat cu mulţi regizori cunoscuţi în teatre importante din Bucureşti şi din ţară. De această dată prezentăm un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, prezent la Sinaia, care a încercat să surprindă momente ale acestui laborator de creaţie, respectând, însă, intimitatea unui astfel de lucru, în care credem foarte mult”, a declarat Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al FNT.

Cei 18 actori selecţionaţi au fost: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiţă, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuţă, Ada Simionică, Rareş Florin Stoica, Sânziana Tarţa, Istvan Teglaş şi Ionuţ Vişan.

„Atelierele iniţiate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de criticul Marina Constantinescu fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală şi au deja un statut valoric validat, de aceea e importantă păstrarea continuităţii şi dezvoltării lor. Fiecare atelier este gândit în funcţie de particularitatea artistului invitat, aşadar poartă amprenta şi exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfăşoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvaţă să-şi antreneze corpul, imaginaţia şi creativitatea, să descopere noi lumi,să reinventeze spaţii.

Această muncă intensivă de 9 zile, alături de regizorul Silviu Purcărete, înseamnă Libertate, Spontaneitate, Energie, Prezenţă şi va permite celor 18 actori participanţi să-şi îmbunătăţească şi să-şi reîmprospăteze practica teatrală, învăţând să exploreze – prin mijloace proprii – călătoria către Cehov” , apreciază Cristina Nicu-Tudor şi Zoe Bălan, coordonatoarele proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete,Sinaia 2018.

PESCĂRUŞUL in cadrul FNT 2018 s-a jucat pe 20 şi 21 octombrie la unteatru.

de Anton Pavlovici Cehov

Pescarusul Andrei Serban foto Adi Bulboacă

Foto: Adi Bulboacă

Adaptare liberă după o traducere de Maşa Dinescu şi Andrei Şerban

REGIA – Andrei Şerban

REGIZOR SECUND – Sânziana Stoican

SCENOGRAF CONSULTANT – Valentin Vârlan

ASISTENŢI REGIE – Cosmin Alexandru Purice, Florin Liţă

LUMINI ŞI SUNET – Dragoş Mărgineanu, Paul Drăguş

COSTUME ARKADINA – Doina Levintza

COORDONATOR PROIECT – Irina Radu

DISTRIBUŢIA

Medvedenko – Liviu Pintileasa

Maşa – Sabrina Iaşchevici

Sorin – Constantin Cojocaru

Treplev – Anghel Damian         

Nina – Silvana Mihai

Dorn – Vitalie Bichir

Polina – Virginia Mirea

Şamraev – Gelu Niţu

Arkadina – Mihaela Trofimov

Trigorin – Richard Bovnoczki

„Am primit bucuros invitaţia de a lucra la unteatru. Am regăsit atmosfera anilor mei de tinereţe de la La Mama din New York, acelaşi spirit prietenos şi liber, o comunitate de artişti care, fără niciun considerent material, sunt animaţi de pasiunea de a face teatru altfel, de a descoperi “forme noi”. Şi ideea acestor forme noi m-a dus direct la Treplev şi la „Pescăruşul”, o piesă care m-a urmărit toată viaţa şi pe care nu am înţeles-o pe deplin, deşi am montat-o în limbi diferite pe trei continente, de fiecare dată altfel. Sper ca această versiune să fie ultima şi, deşi nu vom putea dezlega misterul care face ca o poveste ce sfârşeşte în moarte violentă să fie catalogată de Cehov drept „comedie”, am încredere că împreună vom (re)descoperi paradoxul că în teatru singura permanenţă e starea de schimbare continuă. Dacă acceptăm că nicio concluzie nu e defintivă, putem porni în căutare”, subliniază Andrei Şerban.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite