Alexandru Darie şi Şerban Pavlu la interviurile FNT. Darie: „Este necesar să se revină în România la teatrul politic pentru că este o formă de conştientizare“
0Seria de interviuri FNT de la „Adevărul Live“ a continuat cu invitaţii Alexandru Darie şi Şerban Pavlu, care au vorbit despre premiera spectacolului „Coriolanus“ de William Shakeaspeare din cadrul Festivalului Naţional de Teatru (19-29 octombrie). Regizorul şi actorul au vorbit despre actualitatea lui Shakespeare, despre necesitatea teatrului politic, precum şi despre particularităţile personajului central, Caius Martius.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
Spectacolul „Coriolanus” – o adaptare scenică după William Shakespeare în viziunea regizorală a lui Alexandru Darie, se înscrie în seria evenimentelor speciale organizate de FNT, fiind o premieră găzduită în Festival. În rolul lui Caius Martius, supranumit apoi Coriolanus, este actorul Şerban Pavlu.
Regizorul Alexandru Darie a vorbit despre actualitatea lui Shakespeare astăzi, explicând că pentru el, a aduce pe scenă nişte actori cunoscuţi, cu un text „preferabil premiat anul trecut la Londra sau la New York”, este mai puţin teatru.
„Ne-am obişnuit din păcate, cu o formulă care sigur că poate avea până la urmă rolul ei în cantităţi mici, adică homeopatic aş spune... eu cred în ce spunea Lev Dodin (celebru regizor rus-n.r.), şi anume că teatrul este serios. Indiferent că e o comedie, sau că este o tragedie, sau că este o dramă, trebuie să fie serios, adică să încerrce să desfacă nişte obiceiuri, nişte lucruri cu care lumea e aparent obşinuită”, a explicat regizorul.
S-au apucat de „Coriolanus” în urmă cu un an şi jumătate, un spectacol după o piesă „despre un erou care de fapt nu este un erou”. Nefericirea a venit însă odată cu realizarea crescândă a actualităţii unui text vechi de şase secole.
„Şi-n acest an şi jumătate, din păcate, şi din fericire pentru noi, din păcate pentru ce trăim noi, este că piesa a devenit de o actualitate îngrozitoare. Pe măsură ce timpul trecea, foarte multe lucruri din acest text începeau să se împlinească”- Alexandru Darie.
Este uluitor cât de rapid se repetă lucrurile, a mai punctat regizorul, citându-l pe Orwell: cine nu cunoaşte istoria, rişte să o repete- poate cel mai important lucru în opinia lui Darie.
„Dom'le, trebuie să reînvăţăm meseria”
„După părerea mea, este necesar să se revină în România la teatrul politic pentru că este o formă de conştientizare a ceea ce ni se întâmplă. Adică reuşim, prin teatru...e un adevăr aparent banal pe lângă care trecem, că teatrul e oglinda vremurilor”.
Regizorul şi-a amintit de momentul din 1990 când mulţi colegi de-ai săi „au dispărut pur şi simplu din creaţie”, pentru că n-au mai ştiut ce să facă. Odată cu dispariţia regimului comunist, au dispărut şi spectacolele subtextuale, necesitatea aşa-numiteor şopârle, aşa că totul trebuia reinventat. „Au rămas fără obiectul muncii”, a mai spus Darie, explicând că el a fost atunci, unul dintre oamenii care au spus „Dom'le, trebuie să reînvăţăm meseria”.
Pavlu: „Te trezeşti luat pe sus de personaj”

Actorul Şerban Pavlu, protagonistul spectacolului, în rolul lui Caius Martius, a explicat că în „Coriolanus”, lucrurile au o cu totul altă putere. Nu avem şopârle în spectacol, pentru că „nu arată cu degetul, arată aşa cu toată mâna”. Şi-a dat seama de particularităţile reale ale personajului său, în timp, „trecând din nou şi din nou prin fiecare act.Te trezeşti luat pe sus de personaj”.
„Acest erou shakespearian nu e un erou, nu e o interpretare a regizorului sau a mea, este o punere în pagină a lui Shakespeare care ţi-l arată ca pe un om care are foarte multe păcate. Păcatul aroganţei poate fi cel mai mare...de a intra în spectacol cu nişte lucruri de-a gata... există un status quo al lui foarte bine stabilit, militar şi plin de glorie.. el cade din lucrul ăsta, dar nu e o victimă pură, este o victimă, în mare măsură, a propriei lui persoane, şi asta dă o grămadă de direcţii şi de sensuri noi. La limită, poate fi înfăţişat ca o eroare”, a explicat Şerban Pavlu.
„Coriolanus” este o amplă producţie teatrală care va avea prima întâlnire cu publicul în data de 25 octombrie, de la ora 18:00, la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra din Capitală.
Într-o orchestraţie regizorală deosebită, bucurându-se de prezenţa pe scenă a 70 de actori, „Coriolanus” pune în prim plan lupta pentru putere a protagonistului, precum şi sfârşitul tragic al acestuia, un destin sacrificat pe altarul ambiţiei şi al grandomaniei.
Esenţa piesei vizează cele două conflicte: unul politic, intern (plebei – patricieni) şi un altul extern (români – volsci). Atunci când un general învinge în bătăliile date împotriva forţelor ce încearcă să-l doboare, el simte că poate şi trebuie să devină activ în politică şi chiar să conducă el însuşi concertul guvernării.
Biletele se vor pune în vânzare, începând cu ora 18:00 a zilei de 9 octombrie, pe www.mystage.ro.
CORIOLANUS de William Shakespeare
25 octombrie | 18:00 – Teatrul Bulandra, Sala „Toma Carag
Traducerea: Horia Gârbea şi George Volceanov
Adaptarea scenică: Alexandru Darie
Distribuţia:
Caius Martius, supranumit apoi Coriolanus: Şerban Pavlu
Menenius Agrippa – senator al Romei: Radu Amzulescu
Cominius – consul şi comandant al armatei: Ana Ioana Macaria
Titus Lartius – general roman: Dan Bădărău
Volumnia – mama lui Coriolanus: Camelia Maxim
Virgilia – soţia lui Coriolanus: Simona Pop
Sicinius Velutus – tribun: Ionel Mihăilescu
Iunius Brutus – tribun: Gheorghe Ifrim
Primul Cetăţean: Romeo Pop
Al doilea Cetăţean: Antoaneta Cojocaru
Tullus Aufidius – generalul armatei volscilor: Constantin Dogioiu
Locotenent volsc: Elias Ferkin
Figuraţie:
Teodora Filip, Maria Vârlan, Meda Topârceanu, Marina Flueraşu, Maria Bucur, Elena Muşat, Elena Scaleţchi, Mădălina Ignat, Rodica Paşca, Natalia Dragomir, Cristiana Ioniţă, Gabriela Porumbacu, Cristiana Luca, Cristina Negucioiu, Lia Gherman, Larisa Enache, Ana Turcu, Anca Florescu, Ştefana Ionescu Darzeu, Iulia Alexandra Neacşu, Lavinia Pop Coman, Irina Cărămizaru, Silva Helena Schmidt, Dana Rusu, Roxana Condurache, Bianca Anastasiu, Roxana Soare, Deliu Ionuţ, Dragoş Olaru, Adrian Drăgănescu, Daniel Nuţă, Iulian Burciu, Ştefan Mohor, Ştefan Opreanu, Victor Ivan Lopez Espiritu Santo, Alex Popescu, Cristian Ioniţă, Dan Apăvăloaie, Radu Cătană, Iulian Cuza, Bogdan Florea, Lucian Bârsan, Mihai Mitiţescu, Ciprian Valea, Vlad Brumaru, Alexandru Moldovan, Ionuţ-Andrei Maierean, Adrian Loghin, Alin Potop, Iany Panait, Brian West, Răzvan Călin Andrei, Ovidiu Mărculescu, Toni Traşcă Cristian, Alexandru Caragea, Frida
Regia: Alexandru Darie
Decorul: arh. Octavian Neculai
Costumele: Lia Manţoc
Lighting Design : Alexandru Darie
Muzica originală şi sound design: Cristian Lolea
Asistenţi regie: Cristina Giurgea, Alina Manu
Asistenţi scenografie: Vladimir Iuganu, Ana Cristian, Livia Vişănescu, Raluca Alexandrescu
Asistent costume: Nicoleta Cârnu
Mişcare şi Lupte Scenice: Ionuţ Deliu
Cascadori: Gheorghe Bănică, Radu Răzvan, Stancu Florin
Regizori tehnici: Alina Manu, Daniel Constantinescu
Sufleor: Argentina Florescu
Durata: 3 h 45 min (cu pauză)
Producător: Teatrul Bulandra Bucureşti
Premieră găzduită în FNT