Interviurile FNT Radu Afrim, la Adevărul Live: „Nu trebuie să se mai traseze directive“ VIDEO

0
0
Regizorul Radu Afrim, în studoul Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea
Regizorul Radu Afrim, în studoul Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea

Radu Afrim, care va fi în studioul Adevărul Live, de la ora 13.00, are trei spectacole selecţionate în Festivalul Naţional de Teatru.

Îm selecţia oficială a FNT sunt trei spectacole regizate de Radu Afrim, care vor fi prezentate la Sala Mare a TNB: „Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”, scenariu de Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional Târgu Mureş – Compania „Tompa Miklós” (22 octombrie, ora 18:00); „Măcelaria lui Iov” de Fausto Paravidino – Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi (27 octombrie, ora 17:00 şi ora 20:00); „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonić – Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (29 octombrie, ora 18:00).

Măcelăria lui Iov

Vineri, 27 Octombrie

ora 17.00, ora 20.00

TNB Teatrul Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”, Sala Mare, Bucuresti

Radu Afrim a absolvit secţia regie a Facultăţii de Teatru în 2000, dar şi Facultatea de Litere - română-franceză (1995) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Printre spectacolele montate de Radu Afrim se numără: No Mom`s Land, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârşitul lumii - la Teatrul Odeon din Bucureşti, Trei surori sau Alge-Bernarda's house remix la Teatrul Andrei 

Dacă am gândi cu voce tare

Vineri, 27 Octombrie, 17:00 
TNB Teatrul Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”, Sala Mare, Bucuresti
Vineri, 27 Octombrie, 20:00

Cincisprezece personaje de vârste diferite, dar de condiţii apropiate sunt în story-ul imaginat de Adnan Lugonic tot atâtea figuri ale epocii consumeriste: oameni furioşi, cu problemele lor, iar când problemele lor intră în coliziune devin şi mai furioşi. Moartea vânzătorului de la magazinul din cartier îi face o clipă să fie atenţi la faptul că sunt muritori ei înşişi, iar când tânărul corporatist se sinucide şi el destinul pare să funcţioneze în simetrii simbolizante.

Radu Afrim inventează o lume-show, de cabaret care nu ascunde însă drama fiecăruia dintre protagonişti. Lumea pensionarilor Constantin şi Tamara, a copiilor de cartier Raluca, Claude şi Cala, a şoferului de taxi Juvete, văduv, care de abia acum îşi descoperă propriul copil, a gravidei, a prostituatei, a tânărului gay iritat de jocul dublu al iubitului său, a învăţătorului terorist de altădată care astăzi face box – lumea celor astfel confruntaţi cu violenţa şi cu moartea  îi determină să redevină, măcar pentru o clipă, sinceri, să spună ceea ce gândesc cu adevărat, să gândească cu voce tare însăşi viaţa.

Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim

22 octombrie | 18:00 – Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”, Sala Mare

Blocurile de cartier – cu scările, etajele şi apartamentele lor, cu pereţii subţiri, cu vecinii şi cu copiii care-şi purtau cheia în jurul gâtului – erau un fel de furnicar omenesc, alcătuit totodată din vieţile particulare ale conlocuitorilor. Desigur, aceste vieţi înghesuite într-un singur bloc nu decurg fără niciun conflict…

Pasărea retro… este o evocare a României anilor `70, ducându-ne (înapoi) într-o epocă în care căminele erau apartamente repartizate, în care casetofonul era articol de lux, iar expresiile „ecologic” şi „depresie” nu făceau parte din vocabularul zilnic.

Traducerea: Sándor László

Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania “Tompa Miklós”

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri