FOTO Bookfest 2013: Radu Beligan, lansare de carte la 94 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EMOŢIONANT Maestrul şi-a lansat sâmbătă, la Târgul de Carte de la Romexpo, volumul „Între acte“, în aplauzele zecilor de admiratori, fiind susţinut de prietenii săi, Marin Moraru şi Oana Pellea

Zeci de prieteni şi admiratori l-au primit pe actorul Radu Beligan cu aplauze şi lacrimi în ochi la lansarea de sâmbătă dimineaţă a cărţii sale de la standul Editurii All. „Nu le merit“, le-a spus, cu modestie, actorul, celor prezenţi. „Vă mulţumesc mult, vă iubesc şi nu aş vrea să vă supăr cu nimic .Voi continua să fac aceasta pentru voi până la moarte“, a continuat Radu Beligan.

În vârstă de 94 de ani, actorul vizibil slăbit a fost susţinut de actorii Marin Moraru şi Oana Pellea, iar după lansarea de la Bookfest a fost asaltat de mulţimea de oameni din public, cărora le-a acordat autografe.

„Beligan e ca Himalaya“

Marin Moraru a vorbit emoţionat despre respectul pe care-l poartă marelui său prieten: „Noi îi spunem meştere, pentru a-l deosebi de ceilalţi maeştri. Radu Beligan este ca Himalaya pentru mine“. „Am fost în zeci de turnee împreună, pe frig, pe ger, pe soare, pe ploaie, pe ninsoare, nu contează. Eram acolo, la 5.00 dimineaţa în gară, plecam cu trenul, prin frig, prin zloată şi fericiţi că vom juca“, a rememorat Marin Moraru. „Nu contau, ca în ziua de azi,  atât de mult banii, noi eram acolo trup şi suflet, şi Dinică, şi eu. Nu pot uita spectacolele pe care le-am jucat împreună, în regia lui David Esrig, la Teatrul de Comedie. Din păcate, Radu Beligan nu mai doreşte să continue...“, a spus, cu lacrimi curgându-i pe obraji, Marin Moraru.

Radu Beligan a întâlnit, în peste 75 de ani de teatru, nume extraordinare ale scenei româneşti: Aura Buzescu, Nicolae Bălţăţeanu, Lucia Sturdza Bulandra,Toma Caragiu, Vasiliu-Birlic, George Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timică sau Eugen Ionescu. 

Vă iubesc şi nu aş vrea să vă supăr cu nimic. Voi continua să fac aceasta pentru voi până la moarte. Radu Beligan actor

A întruchipat roluri mari în unele dintre cele mai dificile partituri din dramaturgia română şi universală, de la Romeo la Richard al III-lea sau Robespierre.  Actorul a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990.

Atmosfera de creativitate contaminase întreaga trupă de la Comedie, în perioada directoratului său, a povestit Marin Moraru. 

„În serile când, după spectacol, nu ne înduram să ne despărţim şi Amza ne făcea să murim de râs cu «Tribunalul câinilor», Rucăreanu ne desfăta cu romanţe, Marinuş Moraru îl imita pe Laurence Olivier în Hamlet, iar Dinică râdea, cu capul dat pe spate, asemenea calului rănit din Guernica lui Picasso“, a subliniat Radu Beligan, în memoriile sale.

Radu Beligan, la vârsta lui, joacă, regizează spectacole, merge în turnee şi, iată, scrie cărţi extraordinare.  Oana Pellea actriţă

La rândul său, actriţa Oana Pellea a  vorbit, pentru „Adevărul“, despre  „fenomenul Radu Beligan“, actorul de-o vitalitate extraordinară „care joacă, regizează spectacole, merge în turnee şi iată scrie cărţi extraordinare .Sunt fericită că e contemporanul nostru şi că avem şansa imensă să citim aceste memorii extraordinare“.

 „«Între acte» este cartea cu care ne mândrim cel mai mult la acest târg“, a declarat Mario De Mezzo, de la Grupul Editorial ALL. Cartea a fost cel mai bine vândut volum al editurii la Târgul de Carte, fiind cumpărată până aseară, la închiderea târgului, în 1.500 de exemplare. 

95.000 de vizitatori la Bookfest

Neagu Djuvara, în vârstă de 97 de ani, a lipsit de la lansarea cărţii sale, „O scurtă istorie ilustrată a românilor“, care era programată sâmbătă la standul Editurii Humanitas. „Îmi pare nespus de rău că nu pot fi alături de voi, aşa cum vă promisesem, din motive de sănătate. Ne vom vedea însă negreşit într-una din săptămânile următoare“, a spus autorul, într-o scrisoare.  În ciuda absenţei sale, cartea sa s-a clasat pe locul al treilea, în topul vânzărilor Editurii Humanitas. 

Cele mai multe lansări de la Bookfest au avut loc sâmbătă, când s-a înregistrat şi  cel mai mare aflux de oameni, potrivit organizatorilor. „În total, 95.000 de persoane au vizitat salonul de carte Bookfest de miercuri până duminică, cu 5.000 mai mult decât în 2012“, a declarat Mihai Mitrică, directorul executiv de la Asociaţia Editorilor Români (AER) şi a Bookfest. 

„În ciuda faptului că meteorologii au speriat lumea cu ploaia, publicul a venit, în weekend, în număr mare la salon şi chiar s-a adăpostit de ploaie în pavilioanele noastre“, a subliniat Mihai Mitrică.  Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a desfăşurat în perioada 29 mai - 2 iunie, în complexul Romexpo din Bucureşti. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite